ПРАВОПОРЯДОК

На базі навчального центру ГУ МВС у Києві пройшли показові тренування жінок-бодигардів

Олександр БІТТНЕР
Oлександр ЛЕПЕТУХА (фото)   
«Урядовий кур’єр»

Спеціальний підрозділ міліції охорони «Титан» якихось особливих рекомендацій не потребує: майже відразу з часу свого заснування у січні 1999 року загін став візитною карткою Держслужби охорони. І це без жодного перебільшення, бо з самого початку його комплектували найбільш підготовленими у професійному відношенні працівниками, які вже мали досвід роботи в органах внутрішніх справ.

Сьогодні «Титан» забезпечує високопрофесійну особисту охорону і супровід цінних вантажів, опікуючись безпекою як українських, так і іноземних громадян. До речі, рівень надійності цього підрозділу визнано одним із кращих у Європі: за всі роки своєї діяльності охоронці не допустили жодного випадку загибелі, ушкодження чи інших протиправних дій щодо своїх підопічних.

Без поправок на стать...

З часом діапазон, так би мовити, клієнтів спецпідрозділу помітно розширився, і виникла потреба залучати до фізичної охорони VIP-персон бодигардів слабкої, умовно кажучи, статі. Після деякої підготовки на базі Київського спецпідрозділу ДСО і було створено спеціальний жіночий взвод охоронців. Щоправда, жінки в різних охоронних структурах працювали вже давно, однак у випадку з «Титаном» без певної екзотичної складової, принаймні в коментарях, не обійшлося. Найімовірніше, спрацьовувала специфіка охоронної роботи, виразно позначена таким суто чоловічими «набором», як силою, витривалістю, а головне — ризиком.

Стріляти треба вміти навіть у людних місцях.

— Звичайна служба без усякої екзотики, — усміхається у відповідь на журналістські запитання капітан Оксана Каніболоцька. — Хоч і з певними особливостями, які ми з дівчатами в основному розуміли, коли виявили бажання служити в охороні. Правда, без деякого романтичного нальоту, може, й не обходилося, але загалом розуміли, за яку справу беремося. Романтика романтикою, але тепер дівчата взводу — досвідчені співробітники МВС. Як правило, всі в минулому серйозно займалися спортом, мають звання майстрів і кандидатів у майстри спорту. Свого часу кожна з них пройшла відповідний курс підготовки у спеціалізованих навчальних закладах, у тому числі й у двох вищих училищах професійної підготовки працівників охорони за спеціальністю «захист фізичних осіб».

«Титанівські амазонки», як висловився хтось із колег, досконало володіють прийомами рукопашного бою, тактикою супроводження персон, яких охороняють, усіма видами вогнепальної зброї, вправно керують автомобілями різних марок. 

Зловмисники ще не знають, на кого напали.

У тому, що це справді так, представники ЗМІ переконалися на власні очі. Спочатку дівчата з наряду охорони умовної VIP-персони виконували стрільбу по мішенях — імітаторах загрози, потім нейтралізували умовний збройний напад при виході тієї персони з автомобіля, а насамкінець показали повноцінне заняття зі спеціальної фізичної підготовки й техніки фізичного захисту. Іншими словами — демонстрували прийоми рукопашного бою. Всі, з дозволу сказати, вправи — захист від ударів ногою, палицею, ножем чи протидія нападу з вогнепальною зброєю — вони виконували нарівні з чоловіками. І все- таки, як здалося, всі їхні дії були позначені не лише трохи більшими емоціями, а й певною мірою… граційністю і навіть шармом. Бо хоч і стовідсоткові бійці, але дами — дружини, мами, подруги, дочки…

До речі, при супроводі багатьох підопічних дівчатам справді доводиться бути дамами у прямому сенсі цього слова. Або гувернантками, коли йдеться про охорону дітей. Якось особливо перевтілюватися їм не треба — кожній з них навіть формені титанівські однострої до лиця, а що вже говорити про вечірні сукні, які теж доводиться одягати час від часу…  

Як тендітна жінка «втерла носа» 64 снайперам

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

ПРОФЕСІОНАЛІЗМ. Вправно володіти зброєю — одна з необхідних якостей міліціонера. Про це ніколи не забуває майор із Соснівського райвідділу міліції Наталія Христян. Відпрацьовуючи свої навички на тренуваннях, давно мріяла серйозно позмагатися з колегами, адже відчувала, що здатна показати високий результат. Нарешті така можливість з’явилася. Чемпіонат УМВС у Черкаській області зі снайперського багатоборства покликав на вогняний рубіж 64 стрільців із 32 підрозділів та служб міліції. Серед досвідчених стрільців-чоловіків тендітна жінка зовні здавалася не дуже переконливою. Але це до того часу, поки не почали стріляти.

Цілячись із малокаліберної гвинтівки в далеку мішень, Наталя пригадала, як навесні йшла на затримання підозрюваного в згвалтуванні та вбивстві дівчини. Власне, все з’ясувалося під час розслідування. Дуже хвилювалася тоді, але опанувала себе. Дзвінок колег з місця злочину саме під час розмови з підозрюваним та зібрані матеріали слідства підтвердили її версію. Беззаперечні докази примусили хлопця зізнатися у скоєнні непоправного. Це вже не перший злочин, який розкриває оперативний працівник карного розшуку Наталя Христян. Каже, що звикла до ситуацій, коли потрібно брати відповідальність на себе й миттєво приймати правильне рішення. 

…Затамувавши подих, натискає на пусковий гачок, і зелена фігура мішені, ніби зачарована, приймає її кулі в центральному колі. А коли виконувала вправу з пістолетом Макарова, навіть не чула жартів колег, які намагалися її підтримати. Кулі лягали в ціль, незважаючи на шалене биття серця після подолання 25-метрової відстані, яку за умовами змагань потрібно було подолати перед пострілом.

Навіть не сподівалася, що переможе, адже головний її суперник — представник підрозділу «Грифон» капітан Олег Дерев’янко — також упевнено долав усі рубежі. Однак Наталя Христян на кілька пунктів усе-таки випередила колегу і здобула перемогу в особистій першості. За що одержала грамоту, великий букет квітів і привітання.

Співробітники із Соснівського райвідділу міліції кажуть: Наталя неодноразово доводила свій високий професіоналізм, уміння в скрутну хвилину підставити своє надійне плече. За це й поважають колегу.