ЕКСПЕРТИЗА

Якість продукції залежить від країни-виробника

Підгузки настільки стрімко увірвались у побут молодих матусь, що вже важко й уявити, як можна обійтись без них. Проте більшість бабусь, які виростили своїх дітей без цього дива прогресу, агітують проти. Мовляв, від підгузків більшість проблем зі здоров’ям у дітей. Найрозповсюдженіший аргумент, за словами опитаних бабусь, — вони небезпечні для здоров’я малюка. Чи відповідають дійсності ці «страшилки», з’ясовував «Урядовий кур’єр».

Маркування — здогадайся сам

На жаль, в Україні ДСТУ на підгузки немає, тому фахівці центру експертиз «Тест», у ході дослідження цього дитячого товару, керувались нормами і показниками, прописаними в російському стандарті. Крім того, було перевірено такі параметри як зворотна сорбція, тобто витікання, і те, наскільки «дихає» підгузок, адже ці два параметри також дуже важливі.

Цікаво, що  тестування стало вже другим, яке проводить ця організація. Досліджувалипятьмарокодноразовихпідгузків  Huggies Ultra Comfort, Libero Comfort Fit, Pampers active baby, Pampers Premium Care, Merries.

Традиційносвоєдослідженняфахівцірозпочализмаркуваннятапакування. Іякщодопакуваннязауваженьнебуло, тозмаркуваннямситуаціятрохискладніша. В деяких «учасників дослідження» маркування було  дуже поганим. Більш за все, фахівців вразили підгузки Merries, походження яких достеменно з’ясувати не вдалось. Ймовірно, вони родом із Країни Сонця, що сходить. Придбали їх у вітчизняному спеціалізованому Інтернет-магазині. На жаль, експерти із 100% впевненістю не змогли назвати ці підгузки підгузками, оскільки на пакуванні, окрім розміру та кількості, прописаних цифрами, а тому зрозумілими, інформації, написаної зрозумілою мовою, не було. Навіть англомовний переклад відсутній. Натомість всі надписи зроблені ієрогліфами. Невже імпортери вважають, що більшість українців мають володіти японською.

— Щодо так званих японських підгузків, про їх маркування я можу сказати одне — це жах! — впевнений президент центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Інші підгузки теж не відзначались  ідеальним маркуванням. Потрібно враховувати, що пакування у підгузків не маленьке, тому місце для інформації є. Проте шрифт, яким нанесено інформацію для споживача, окрім, звісно, рекламної, дуже дрібний. Склад підгузків прописаний у загальних словах у Huggies Ultra Comfort, а Pampers Premium Care обмежились тільки тим, що вказали склад бальзаму. Взагалі «забули» про необхідність написання складу товару на пакуванні Libero Comfort Fit.

На межі  допустимого

Погане маркування — це перше, що повинно викликати підозри щодо якості товару у споживача. А вже фахівці спеціалізованих лабораторій підтверджують чи спростовують ці самі підозри. Проте, як свідчить досвід, рідко коли під поганим маркуванням приховується справді якісний товар.

У лабораторії фахівці насамперед з’ясували, чи дійсно «дихають» підгузки. Як це не сумно, проте в другому тесті, як і в попередньому, підгузки показали повітряпроникність приблизно в 52 рази гіршу, ніж марля, складена удванадцятеро.

Наступний контрольний етап — кількість формальдегіду. Адже це токсична речовина, тому обходити її стороною не можна. Міграція формальдегіду в дистильовану воду повинна бути не більше 0,1мг/л. Перевищення норми раніше фіксували в тесті постільної білизни.

Підгузки з цим випробуванням впорались «на відмінно», адже як в минулому дослідженні, так і в нинішньому, перевищень норм по формальдегіду не виявили. Щоправда, у Libero Comfort Fit показали цифру 0,1 мг/л, тобто такі показники межують з допустимою нормою. Цікаво, що в попередньому дослідженні підгузки цієї марки Libero every day містили 0,005 мг/л формальдегіду. Щоправда, хоч підгузки і однієї торговельної марки, але трохи різної «модифікації» і виготовили їх у різних країнах. Так, в першому випадку «місцем народження» була Швеція, в другому — Польща.

Перевірили підгузки і на індекс токсичності. Цей параметр означає рівень шкоди стосовно людини. За цим показником зауважень не виявили.

Без перевірки на поглинання вологи в цьому тестуванні аж ніяк не обійтись. Для протестованої групи підгузків мінімальна норма 270г. Проте, чим вищі цифри, тим краще підгузок вбирає вологу. Найбільші цифри — 382,25 г у цьому випробуванні показали Huggies Ultra Comfort, найменші — 282,97 г у Merries. Час, протягом якого вбирається волога, становить не більш як 3 секунди. Всі «учасники тестування» впорались із поставленим завданням і увібрали вологу за час від 1 до 2,4 секунди. 

Під час проведення практичних випробувань батькам запропонували оцінити підгузки за такими параметрами: зручність вдягання, липучки, розтягування і поглинання. Із п’яти протестованих підгузків чотири зразки з практичних досліджень отримали оцінки «відмінно» і один зразок Pampers Premium Care — «добре».

В цілому дослідження підгузків показало, що  вони непоганої якості. Тому батьки без побоювань можуть купувати ці товари.