РЕГУЛЮВАННЯ

Нацбанк активно боротиметься проти валютних спекулянтів та нечесних фінустанов

Днями Нацбанк повідомив про створення Комітету із запобігання проведенню недобросовісних валютних операцій. Його очолив радник головного фінансового відомства Юрій Горшков.

Як пояснили в НБУ, створено його задля запобігання ажіотажу на ринку валюти, усунення спекуляцій на ньому та для проведення  інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.

А вже 22 листопада новопризначений голова комітету провів прес-конференцію, на яку зібралося чимало представників мас-медіа, адже її тема і справді важлива для суспільства.

«Основна мета створення органу, яким я керую, — захист пересічних людей від недобросовісних дій різних фінансових структур і окремих експертів, які спотворюють стан речей на валютно-грошовому ринку та викликають паніку серед населення. Усе це призводить до розхитування гривні», — зазначив він.

На думку посадовця, саме податок на продаж іноземної валюти захистить населення України від валютних спекулянтів. «Цей податок спрямований не на звичайних українців, а на те, щоб спекулянти, які заробляють на побоюваннях звичайного населення, не отримували надприбутків. За цей час будь-хто, у кого є заощадження у валюті, може визначитися з тим, яку частину своїх заощаджень залишити в гривнях на якісь нагальні потреби, а яку — у валюті», — зауважив Ю. Горшков.

Журналісти заперечували посадовцеві, кажучи, що такі дії комітету нагадують командно-адміністративні, які були за радянських часів, і це загрожує значною тінізацією ринку обміну валют. Ю. Горшков відповів, що це не так, бо країни Євросоюзу теж уже обговорюють введення податку на продаж іноземної валюти.

До того ж, посадовець зауважив, що Нацбанк нещадно боротиметься з фінустановами, які відмовляють людям у продажу доларів, і закликав фізосіб у таких випадках звертатися до регулятора. Центробанк країни разом із МВС та податківцями ретельно контролюватимуть такі «підозрілі» банки та обмінники.

Уже сьогодні Нацбанк може також сказати, що показник обов’язкового продажу валюти експортерами — 50% — є оптимальним і підвищувати його не слід. На думку експерта, ця цифра достатня, щоб задовольнити попит на валюту.

Після проведеної прес-конференції в електронних ЗМІ з’явилася заспокійлива думка екс-міністра фінансів Ігоря Уманського щодо законопроекту з введення податку на продаж валюти. «Я глибоко переконаний, що його ніхто не збирається ухвалювати. Насправді це була провокація, яку використовували свого часу не лише в Україні, а й у світі. Суть її дуже проста: налякати тих, хто, за різними оцінками, тримають в панчосі приблизно $70 млрд. І такий механізм спрацював: чимало людей побігли продавати валюту, що трохи зміцнило гривню», — зазначив він.

Факт активного продажу валюти останніми днями не заперечував і Ю. Горшков, який заявив, що порівняно з минулим тижнем щоденні обсяги її здачі населенням збільшилися на 50%.