НОРМОТВОРЧІСТЬ

Кабмін хоче посилити контроль за продажем високоліквідних імпортних товарів на внутрішньому ринку    

 

Кабмін розробив і 7 листопада подав у парламент законопроект № 11404 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо посилення контролю за обігом товарів іноземного виробництва».

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, з його прийняттям врегулюють проблемні питання, пов’язані з торгівлею на митній території нашої держави імпортними товарами, зокрема електронікою і ювелірними виробами. Під пильне око контролюючих органів потраплять суб’єкти підприємницької діяльності — платники єдиного податку, які й продають ці товари.  

Легальний товар — чесна конкуренція. Фото Володимира ЗAЇКИ

Автори законопроекту обгрунтовують необхідність його схвалення тим, що ювелірні вироби, побутову техніку, комп’ютери, мобільні телефони, годинники з корпусами, виробленими з дорогоцінних металів тощо, реалізують споживачу за готівку переважно фізособи, які  сплачують єдиний податок. І ці продавці не застосовують реєстратори розрахункових операцій. Причому продаються здебільшого нелегально імпортовані товари. А наявність у продажу останніх робить економічно недоцільним легальний імпорт, розвиток дистриб’юторської мережі, розробку довгострокових планів роботи та соціально-відповідальної моделі бізнесу.

У пояснювальній записці також йдеться про те, що в Україну високоліквідний імпорт потрапляє завдяки лібералізації митних процедур. Підвищення порога безлімітного ввезення товарів для громадян з 200 до 500 і 1000 євро дає змогу ввозити з комерційною метою іноземні вироби, які реалізовуватимуть в Україні без оподаткування. А в умовах щорічного зростання товарообігу й вимог законодавства щодо спрощення митного оформлення комерційних вантажів контроль на кордоні здійснюється лише вибірково. Це створює ризик потрапляння у торгівлю незадекларованих виробів. Таким чином, боротьба з контрабандою повинна включати насамперед дієвий контроль за продажем імпорту на внутрішньому ринку.

Тож підприємців фізосіб — платників єдиного податку 1—3 груп при продажу імпортної електроніки та ювелірних виробів зобов’яжуть застосовувати реєстратори розрахункових операцій. А ті, хто не платять податку на додану вартість, вестимуть облік витрат на придбання вищевказаних імпортних товарів. Крім того, обов’язковою для обліку буде завірена декларантом копія митної декларації, згідно з якою товар ввезено в Україну.

КОМЕНТАРІ 

Сергій ТЕРЬОХІН,
заступник голови комітету ВРУ
з питань фінансів, банківської діяльності,
податкової та митної політики:

— Суб’єкти малого бізнесу фактично не зможуть займатися торгівлею електронікою та ювелірними виробами. Проблеми у них насамперед виникнуть з отриманням дозволів і сертифікатів. Отже, великим компаніям, які займаються аналогічною діяльністю, просто не буде конкуренції. А це — прямий шлях до монополізації ринку, де не буде місця конкуренції, а отже й малому та середньому бізнесу. 

Олена МАКЕЄВА,
керуючий партнер аудиторської фірми
«Аксьонова і партнери»:

— Законопроект №11404 покликаний боротися з так званим «сірим» імпортом. Тому законодавець і пропонує контролювати продаж фізособами — платниками єдиного податку 1—3 групи товарів іноземного виробництва, що підпадають під визначення груп 71, 84, 85 та 91 УКТ ЗЕД, шляхом введення обов’язкового застосування підприємцями реєстраторів розрахункових операцій. Такі бізнесмени вестимуть облік витрат на придбання імпортних ювелірних виробів, побутової техніки, коштовних годинників, а завірена декларантом копія митного документа, за яким товар було ввезено в Україну, стане обов’язковою для обліку.

Ці новації дадуть змогу контролюючим органам встановлювати, який завезений в країну виріб був проданий підприємцем, в якій кількості, та зіставляти дані продажу товарів із даними імпорту за відповідний період. Інакше кажучи, підприємець доводитиме, що вся реалізована ним продукція офіційно потрапила на територію України, а всі податки і збори сплачені відповідно до норм чинного вітчизняного законодавства.

Сьогодні платники єдиного податку 1—3 групи не зобов’язані вести бухгалтерський облік. Як наслідок, «сірий» імпорт фактично легалізують у країні. Тому законопроект, у разі прийняття, стане дієвим механізмом боротьби з контрабандою. Звичайно, за умови ефективної боротьби з корупцією в контролюючих органах.

Переконана, що такі новації не спричинять посилення податкового тиску на підприємців, бо вони самі часто нехтують законами. Єдине, на що вплине цей законопроект, — на кінцеву ціну реалізації вищезгаданих іноземних товарів, якщо бізнесмени не поступляться бажаним рівнем рентабельності. Адже офіційний імпорт товарів передбачає сплату обов’язкових податків та зборів. Тому максимальний прибуток матиме тенденцію до зниження задля збільшення попиту на такі товари серед кінцевих покупців.

У тому числі законопроект спрямований на популяризацію легального бізнесу, сприятиме чесній конкуренції та розвитку культури ведення бізнесу в Україні.