ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Незадовільна ситуація в тваринництві на Волині, Житомирщині та Чернігівщині може коштувати
посад їх керівникам

У регіонах, залежно від особливостей краю, повинні бути створені та запроваджені проекти розвитку тваринництва, які підтримає держава. Причому вони мають бути максимально простими та прозорими, захищеними від корупції. На цьому наголосив сьогодні Прем’єр-міністр Микола Азаров під час засідання Кабінету Міністрів, де розглядали питання розвитку тваринництва в Поліському регіоні та заслуховували звіти голів облдержадміністрацій.

Чому знижується поголів’я?

У чотирьох областях Полісся — Рівненській, Волинській, Житомирській та Чернігівській — сприятливі умови для розвитку тваринництва, як молочного, так і м’ясного.  Тут значна частка території — луки, на яких можна протягом 9 місяців випасати худобу. При цьому затрати мінімальні  — досить раз на 5 років засіяти пасовище багаторічними травами.

Однак майже скрізь, за винятком Рівненщини, спостерігається зменшення поголів’я великої рогатої худоби. Нині значна частка загальної кількості  худоби сконцентрована в селянських господарствах, які через нерентабельність, зокрема низькі закупівельні ціни на молоко, знижують поголів’я.

Микола Азаров наголосив на необхідності створення державою максимально вигідних умов для розвитку тваринництва. За його словами, в ідеалі це мають бути потужні сучасні комплекси, які б забезпечували високу рентабельність виробництва. Однак окупність капіталовкладень у такі об’єкти становить 7—8 років, тож потрібно створювати максимально сприятливі умови і для селян, які в своєму господарстві виробляють молоко і м’ясо, і для інвесторів, аби вони були зацікавлені в довготермінових проектах.

Також Микола Азаров доручив Міністерству внутрішніх справ та Державній податковій службі долучитися до експертизи проектів розвитку тваринництва, щоб унеможливити корупційну складову під час їх розробки, забезпечити максимальну прозорість використання коштів.

«Чим простіший механізм, тим зрозуміліший, тим менше місця для зловживань», — підкреслив глава уряду. При цьому він зауважив: потрібно враховувати особливості кожного регіону, щоб максимально використати природні умови для розвитку тієї чи іншої галузі тваринництва: скотарства, вівчарства, птахівництва тощо.

Микола Азаров наголосив на необхідності враховувати зайнятість населення, зокрема при створенні великих агропромислових комплексів, де більшість робіт виконуватиметься автоматизовано, передбачити організацію інших робочих місць для місцевих жителів.

Поки що роботу у Волинській, Житомирській та Чернігівській областях щодо розвитку тваринництва уряд визнав незадовільною. Через квартал керівників цих областей знову буде заслухано щодо розвитку тваринництва і вже тоді можуть бути ухвалені кардинальні рішення, зокрема й кадрові.

На Поліссі всі умови для скотарства є, бракує ініціативи властей. Фото Володимира ЗАЇКИ

Житомирщина має показати приклад

Микола Азаров заслухав голову Житомирської обласної державної адміністрації Сергія Рижука щодо соціально-економічного розвитку краю. Главу уряду зокрема цікавили питання зайнятості населення краю та оплати праці, розвиток тваринництва.

Голова Житомирської облдержадміністрації доповів і про складну екологічну ситуацію, що склалася в результаті забруднення хімічними стоками річки Уж — через відсутність очисних споруд на приватному акціонерному товаристві «Коростенський завод МДФ-плит». Сергій Рижук запевнив Прем’єр-міністра, що разом із міністром екології вживає всіх заходів для ліквідації наслідків екологічного лиха. Підприємство закрито, допоки не буде встановлено відповідне очисне обладнання. 

Микола Азаров підтримав позицію, зазначивши: «Потрібно добитися, щоб очисні споруди були збудовані на цьому підприємстві. Нам потрібні робочі місця. Але безпечні для людей і довкілля».

Насамкінець Микола Азаров звернув увагу голови Житомирської облдержадміністрації на забезпечення належного проведення весняно-польових робіт та розвиток тваринництва. За словами Прем’єра, Житомирська область повинна не лише наростити поголів’я великої рогатої худоби, а й значно підвищити рівень виробництва м’ясо-молочної продукції. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»