ТРИВОЖНИЙ СИГНАЛ

У Святошинському районі Києва назріває екологічна катастрофа

Жителі Святошинського району Києва, у будинках яких не працюють сміттєпроводи (а це майже 50% багатоповерхівок району), знайшли «оригінальний» спосіб впливу на комунальників. Щоб не носити побутові відходи у двір до сміттєвих баків, викидають увесь непотріб… у каналізацію. Потрапляє навіть те, що категорично не можна туди викидати, бо забиває всю каналізаційну систему так, що може  вивести її з ладу. Наприклад, махрові рушники і простирадла. От тільки — не з тими комунальниками люди «воюють». Адже за сміттєпроводи відповідають служби, які обслуговують будинки, а за безперебійну роботу каналізаційних систем — «Київводоканал». А його працівники хапаються за голову.

Каналізація стала трубопроводом із транспортування сміття. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Станція працює в аварійному режимі

Усе почалося майже місяць тому, коли фахівці «Київводоканалу» помітили, що суттєво збільшилась кількість засмічень. Якщо раніше бригади від 6 до 13 разів на день виїжджали на ліквідацію засмічень, то за останній місяць — від 30 до 40 виїздів щоденно! Аби відслідкувати, звідки «пливе» сміття, фахівці «Київводоканалу»  на підвідних до станції колекторах у різних напрямках встановили спеціальні «пастки»-уловлювачі. І з’ясували, що винуватці — мешканці житлових будинків.

— За багато років функціонування системи водовідведення Києва наше підприємство вперше так гостро зіштовхнулося з тим, що надійну роботу каналізації поставлено під загрозу через недбалість мешканців. Колектори, які повинні відводити лише стічні води, перетворилися на трубопровід для транспортування сміття! —  з тривогою зауважив начальник Управління експлуатації каналізаційних мереж та насосних станцій «Київводоканалу» Микола Герлянд.

Нині технологічне обладнання каналізаційно-насосної станції «Ново-Святошинська», яка забезпечує водовідведення Святошинського району, працює в аварійному режимі. Грабельне відділення станції не припиняє роботи ні на хвилину. А обсяг засмічення зростає. Ситуацію, яка склалася, фахівці «Київводоканалу» називають катастрофічною. Нині, кажуть вони, є загроза зупинки КНС «Ново-Святошинська», що може призвести до екологічної катастрофи через вилив стоків до річки Нивки та рибних ставків. А далі  нечистоти можуть потрапити не лише в річку Ірпінь, а й у Дніпро вище водозабору Дніпровської водопровідної станції, що подає питну воду на правий берег Києва. Про яку якість питної води тоді можна буде взагалі говорити?

— У цій ситуації ми на третину збільшили енергоспоживання станції, оскільки сміття перекриває робочий прохід каналізаційної труби і насосам важче прокачувати стоки. Нам постійно доводиться чистити обладнання насосних агрегатів від ганчір’я, яке створює найбільше проблем. Щомісяця зі станції вивозиться  7—8 тонн сміття, що надходить по каналізаційних колекторах, — каже начальник КНС «Ново-Святошинська» Іван Кальченко.

Зацікавилась лише прокуратура

Як же вплинути на недбалих мешканців? Фахівці «Київводоканалу» хоч і хотіли б це зробити, та не можуть. Вони кажуть, що не мають права ходити по квартирах та виявляти тих, хто кидає сміття в каналізацію.

Сподіваючись, що на ситуацію звернуть увагу районні та міські посадовці, «Київводоканал» підготував листи до Головного управління КМДА з питань надзвичайних ситуацій, Екологічної інспекції, Головного санітарного лікаря Києва та у Святошинську райдержадміністрацію. Реакції від них поки що чекають. Єдина ж організація, яка зацікавилась станом справ, — прокуратура. Радник голови правління  «Київводоканалу» з питань інформаційної політики Вікторія Яковлєва розповіла «Урядовому кур’єру», що заступник прокурора Святошинського району звернувся до «Київводоканалу» з проханням надати для розслідування документи, що засвідчують факти порушення, які вже були виявлені. Отже, можна сподіватися на прокурорську перевірку.

Адже ситуація не змінюється. От і 6 листопада знову довелося зупиняти грабельне обладнання і прочищати його від ганчір’я та іншого не властивого каналізації сміття… Щоправда, останнім часом фахівці «Київводоканалу» розробили план дій щодо виявлення фактів скидання сміття в систему водовідведення Святошинського району. Тут проходять ретельні перевірки, результати яких також будуть передані до відповідних органів.

ПРЯМА МОВА

Вікторія ЯКОВЛЄВА,
радник голови правління
«Київводоканалу» з питань
інформаційної політики:

— Прочищені уловлювачі сміття наші працівники ставлять зранку, а вже за кілька годин вони вщерть засмічені. Екологічна катастрофа поряд з нами, вона реальна! «Київводоканал» уже неодноразово застерігав жителів столиці від нецільового використання системи водовідведення: унітаз, з якого починається каналізація, — не сміттєпровід. Ми сподіваємось, що  ця ситуація приверне широку увагу киян до існуючої проблеми та спонукатиме до підвищення культури водокористування.