ПЕРСПЕКТИВИ

За два роки інвестори вкладуть у тваринництво області майже два мільярди гривень і створять кількасот робочих місць
 

Відразу на 12 інвестиційних проектів у тваринництві побільшало на Полтавщині за цей рік. Якщо торік їх тут реалізовано 27, то цього року вже 39. При цьому їх загальне фінансування становить понад півтора мільярда гривень. Про це повідомив начальник Головного управління агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Сергій Фролов. Згідно з його інформацією, найбільше коштів інвестують у  скотарство і птахівництво. Внаслідок введення нових виробничих потужностей в області до 2015 року виробництво молока збільшиться на 15 тисяч тонн, м’яса — на 36 тисяч тонн, яєць — на 48 мільйонів штук. До того ж, в галузі вже до кінця цього року створять 218 робочих місць, у 2013-му — 407.

Тривають на теренах районів і будівництво та реконструкція тваринницьких приміщень, на що спрямовують значні суми. Найбільші обсяги будівництва тут здійснюють місцеві агропідприємства спільно з російською компанією, котрі наразі споруджують у Кобеляцькому районі свинокомплекс на 4,8 тисячі голів вартістю чверть мільярда гривень. Тим часом у Полтавському районі німецька компанія будує сучасний свинокомплекс вартістю 143 мільйони гривень, а в Карлівському — агрокомпанія  навесні наступного року розпочне будівництво потужного комплексу з вирощування індиків. У його будівництво карлівчани планують спрямувати майже 700 мільйонів гривень. Після відкриття комплекс постачатиме на ринок країни 13 тисяч тонн індичатини за рік. Як розповів Сергій Фролов, інвестори вже вклали мільйон гривень у розробку бізнес-плану та проектної документації. А до кінця року буде здано в експлуатацію першу чергу майбутнього комплексу.

У Карлівському районі зведуть потужний комплекс по вирощуванню індиків. Фото з сайту understory.ran.org

Попри такі успіхи, в області чимало тваринницьких комплексів, які пустують, але їх можна було б реконструювати. Найбільше таких об’єктів навколо Полтави, у Лубенському, Гадяцькому, Решетилівському районах. Тому хоч обласна влада і створює сприятливі умови для іноземних інвесторів, але на державному рівні із цим проблеми. 

— Через обмеженість державного бюджету не повністю виплачують компенсацію відсоткової ставки за кредитами, отриманими на будівництво та реконструкцію виробничих об’єктів і придбання обладнання, — коментує Сергій Фролов. — Не всім інвесторам повертають ПДВ. Оце й є тим, на жаль, стримуючим чинником, що відбиває охоту в інвесторів розвивати тваринництво на Полтавщині.