ПІДТРИМКА

На Дніпропетровщині безплатно вчитимуть,  як створити молочне підприємство сімейного типу

Якщо хочете вивчити передову світову практику молочного скотарства, вирушайте не в Канаду чи Америку, не в Європу чи Австралію, а в українське село Олександрівку Покровського району Дніпропетровської області. Днями тут відкрили сучасну інноваційну демонстраційну молочну ферму сімейного типу на 120 корів. Наразі запустили перший пусковий комплекс на 60 голів худоби, а у І півріччі 2013-го відкриють другий — ще на стільки ж тварин.

На новій фермі голштинські корови даватимуть якісне молоко за сучасними технологіями. Фото Володимира ЗАЇКИ

Автоматизація допоможе

Новий корівник збудований у рамках спільного проекту дніпропетровської обласної влади з Канадським агентством з міжнародного розвитку, міжнародними благодійними фондами «Хайфер» (США) і «Екосистем» (Франція). Ферма належить сільгосппідприємству «Молочарське», яке створене об’єднанням дніпропетровських сільгоспкооперативів «Господар».

 Перший пусковий комплекс, куди вже завезено 60 корів голштинської породи з Австрії, даватиме 540 тонн молока на рік (або 8—9 тисяч кг молока у перерахунку на корову). Допоможуть цьому комплексна автоматизація виробництва (системи доїння, поїння та годівлі) та механізація  прибирання. Задіють на фермі і обладнання для кормозаготівлі: силосопакувальну машину, три комбайни, п’ять тракторів, три прес-підбирачі та вісім косарок.

«Цей проект — передова світова практика підтримки індивідуальних селянських господарств. А це  створення нових робочих місць, відродження тваринницької галузі на основі сучасних технологій, виробництво екологічно чистого молока високої якості, а головне — це нові сучасні стандарти культури сільгоспвиробництва, які суттєво підвищують якість життя на селі», — зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.

Також у сучасному виробничо-навчальному комплексі бажаючих створити власну сімейну ферму безплатно навчатимуть ефективного виробництва якісного молока,  передових методів господарювання. Тут можна буде отримати кваліфіковані консультації, як створити проект сімейної ферми,  з її  будівництва та успішного функціонування вже на етапі виробництва молока та його реалізації молокопереробним підприємствам через створені молочарські кооперативи.

«Україна зараз переходить на виробництво молока у кооперативах. Водночас на відміну від великих господарств, де проводять тренінги, навчання, вони не мають навчальних баз. Отже, цей проект створений для залучення до фермерства та кооперації людей, у яких уже є невелике власне молочне господарство, але немає знань про новітні технології — годування, надою, утримання, вентиляції, освітлення тощо», — зауважив експерт Дніпропетровської сільськогосподарської консультаційної служби Олег Ємець.

Як скоро Україна годуватиме  весь світ?

Міжнародні експерти, присутні на урочистостях, дали високу оцінку цьому. «Ми вражені, як за такий короткий час вдалося якісно реалізувати масштабний проект створення ферми та розширити партнерство з місцевими жителями, — сказала Сінді Джонс-Ніланд, виконавчий віце-президент з маркетингу та розвитку ресурсів МБО Хейфер Інтернешнл (США). — Сполучені Штати пройшли схожий шлях —  від дрібних виробників до кооперативів і збільшення своїх фермерських господарств. Вони  створили ферми сімейного типу, які тепер процвітають і годують Америку та весь світ. Переконана, у вашого регіону великі перспективи в розвитку агросектору, адже у вас прекрасна земля, працьовиті люди і є підтримка регіональної влади».

Програмний директор Канадського агентства міжнародного розвитку (CIDA) в Україні Стефан Поттер зазначив, що дуже важливо, коли учасники проекту — бізнес, влада та селяни — об’єднуються задля результату.

«Цей проект — перший досвід створення унітарного підприємства об’єднанням сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з найбільш сучасними практиками господарювання. З одного боку, кооперативна молочна ферма є прикладом ефективного господарювання в сучасних умовах, показником якості. А з іншого — своєрідним  тренажером, навчальним полігоном для учасників кооперативного об’єднання. Селяни  отримуватимуть на тренінгах теоретичні знання і тут же закріплюватимуть їх на практиці на власних фермах сімейного типу. До речі, на їх ремонт, розбудову та на створення нових міні-ферм надаватимуться мікрокредити. У рамках цього проекту вже розпочато будівництво мережі міні-ферм сімейного типу в Покровському, Апостолівському та Новомосковському районах області», — розповів президент МБО «Добробут громад» — «Хейфер Юкрейн» Віктор Терес.

ДОВІДКА «УК»

Наразі в Дніпропетровській області налічується 34 сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, з яких 14 — молочного напрямку. Найбільший з них — «Світанок Олександрівки», членами якого є 209 індивідуальних селянських господарств, — діє в селі Олександрівка Покровського району. У сусідньому селі Андріївка також створено потужний молочний кооператив «Добробут Андріївки», що об’єднав 96 індивідуальних  господарств.  Торік члени цього кооперативу в рамках проекту розвитку молочного скотарства отримали безплатно 20 нетелей. За правилами проекту через два роки кожна родина, яка отримала нетель, має так само безплатно передати теличку наступній родині, яка входить до кооперативу. У рамках цього проекту діє чотири малі молочні ферми сімейного типу на 10—20 голів (дві у Новомосковському районі та по одній у Покровському і Апостолівському). Для підтримки розвитку молочного скотарства та молочарських сільгоспкооперативів на Дніпропетровщині  реалізується потужна регіональна програма. Торік за нею закуплено за бюджетні кошти два сучасних молоковози для молочних кооперативів області, а цього року планують придбати сучасні охолоджувачі молока.