Харків. У відновлений будинок,   що вибухнув восени,   повертаються  мешканці

Світлана ГАЛАУР, 
«Урядовий кур’єр»

Відразу після надзвичайної події міська влада пообіцяла потерпілим з вулиці Слинька, 2-б, що вони зможуть заселитися у свої квартири наприкінці грудня. Однак відновлювальні роботи будівельники вели ударними темпами й завершили їх на місяць раніше. Тож тепер жителі постраждалої від вибуху багатоповерхівки з радістю повертаються до своїх осель, і більшість із них навіть збираються зустріти Новий рік у рідних стінах.

— Тепло є, вода теж, і ремонтом ми цілком задоволені, — каже Олена з дев’ятого поверху і запрошує до своєї квартири побачити все на власні очі. — Дивіться, як гарно! Лишилося завезти меблі. Але ми не поспішаємо, бо вони старі й не пасуватимуть до такого чудового ремонту. Спочатку поставимо двоспальне ліжко, стіл та кілька стільців і потихеньку обживатимемося. Частину грошей пообіцяли зібрати родичі, отож придбати гарнітур для дитячої кімнати плануємо вже до Нового року.

Оглядає свої оновлені апартаменти і Юрій Берюков із квартири на третьому поверсі, навпроти тієї, де й прогримів вибух. На той момент, за словами чоловіка, вони з дружиною були вдома. Він дивився телевізор, тож не постраждав. А ось дружина поралася на кухні, і її привалило уламками. На щастя, чоловікові вдалося витягнути дружину без сторонньої допомоги. В самій квартирі, якій теж  дісталося від вибухової хвилі, будівельникам довелося закладати тріщини в усіх кімнатах, а пілон посилювати арматурою. Загалом сім’я теж задоволена ремонтом.

— Ось ці шпалери, так звані офісні, під фарбування, були нам виділені, — показує світлі і яскраві стіни в  кімнатах Юрій Берюков. — А в свою кімнату донька не захотіла клеїти типові, тож їй ми купували свої. 

Настрій у  господаря  теж хороший, адже будівельники, як видно, дуже постаралися й привели все до ладу. Залишилося полагодити кран. Отож до кінця листопада сім’я збирається переїхати з готелю у свою квартиру.

Найсерйозніші роботи, розповідають сусіди, довелося робити в епіцентрі вибуху — в десятій квартирі. Але в’їжджати туди поки що ніхто не квапиться: двері зачинені, світла немає, і господарів її теж ніхто ще не бачив.

Напередодні заселення відремонтований будинок на вулиці Слинька оглянув Харківський міський голова Геннадій Кернес. За його словами, конструкції будинку повністю відновлені. Відремонтовані частково зруйновані квартири, з яких дев’ять — капітально, оскільки постраждали від вибуху найбільше. Їх будівельники відновлювали з нуля: поклали цегляну кладку, поштукатурили  стіни, поставили вікна, поклеїли шпалери, поклали плитку, встановили двері, газові плити, облаштували ванні кімнати.

Відремонтували в постраждалому від вибуху будинку ще й під’їзд. Його пофарбували, встановили пластикові вікна і новий ліфт. Повністю замінили комунікації. Його опалюють, є електроенергія та вода. А ось газ пообіцяли ввімкнути лише після того, як перевірять у кожній квартирі газові плити. І жителі не заперечують, а навпаки, схвалюють таку завбачливість.

Навесні фасад постраждалого будинку також відновлять, а двір впорядкують та озеленять.

 Відремонтований будинок на вулиці Слинька, 2-б готовий до заселення. Фото автора

Луцьк.  Завершують   ремонтні роботи   у домі, де обвалилося перекриття

 Валерій МЕЛЬНИК, 
«Урядовий кур’єр»

Влітку цього року у збудованій у 1970-х на одній із головних вулиць обласного центру Волині хрущовці сталося неочікуване обрушення перекриттів. Постраждали квартири першого та другого під’їздів. На жаль, не обійшлося і без жертв: у ту фатальну ніч під уламками обірвалися життя двох людей…

Перед місцевою владою постало завдання знайти вихід із нестандартної ситуації, на вирішення чого потрібні були багатомільйонні витрати, яких у бюджеті обласного центру, звісно ж, не було.

Волинська біда, звістку про яку ЗМІ рознесли по всій Україні, відразу ж знайшла розуміння у столиці. На аварійно-відновлювальні роботи Кабінет Міністрів виділив 11 мільйонів 968 тисяч гривень. Це відразу дало змогу лучанам підтягнути всю потрібну техніку, придбати матеріали і розгорнути на життєво важливому об’єкті двозмінну роботу будівельників.

 — Крім того, обласна державна адміністрація виділила кошти для купівлі чотирьох двокімнатних квартир. А з міського бюджету придбано чотири трикімнатні квартири на суму один мільйон 736 тисяч гривень. Нині мешканці восьми зруйнованих квартир проживають у нових, — прозвітував Луцький міський голова Микола Романюк. — З місцевого бюджету здійснюється й оплата на відшкодування витрат за найм житла сімнадцяти сім’ям, які тимчасово виїхали із зруйнованого будинку. Нині на це вже виплачено 88381 гривню, а в грудні буде здійснена оплата ще розміром 34 тисячі 100 гривень.

За кошти міського бюджету оплачувалося і проживання 83 мешканців зруйнованого будинку в готелі «Світязь» та їхнє харчування. На це  пішло ще 818 728 гривень. Нині в готелі проживає лише одна сім’я у складі трьох осіб.

Керівник ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», заслужений будівельник України Віктор Чорнуха переконаний, що після завершення аварійно-будівельних робіт будинок матиме ще півстолітню гарантію безпечної експлуатації.

 — Тиждень, може, два — і фактично всі квартири будуть стовідсотково готові до прийому своїх господарів, — сказав він. — Залишилася одна квартира, щодо якої слід приймати кардинальне рішення. Там живе хвора людина, що не дає змоги нам провести відновлювальні роботи, — і пожартував: — Якщо все йтиме й надалі так, на Миколая нашому міському голові будівельники зроблять подарунок — запросять жителів будинку заселяти свої квартири. Новорічні і Різдвяні свята люди мають зустрічати вдома! 

А ТИМ ЧАСОМ

Винного засуджено

Коли цей матеріал вже був готовий до друку, з прес-служби прокуратури області  надійшло повідомлення про те, що Луцьким міськрайонним судом постановлено вирок у кримінальній справі, порушеній щодо майстра технічної дільниці ЖКП №7 за фактом службової недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки.

Службовця житлово-комунального підприємства обвинувачено у тому, що після отримання інформації про часткове руйнування перестінка першого поверху та появу тріщин у стінах він не провів огляд окремих елементів будинку і не вжив термінових заходів для безпеки людей та запобігання подальшому розвитку деформації конструкцій. Внаслідок такої бездіяльності майстра ЖКП не було вчасно виявлено аварійність будівлі та не було усунуто пошкоджень стін. 10 червня 2012 року частина будинку обвалилась. Вироком суду майстер ЖКП засуджений до трьох років позбавлення волі зі встановленням однорічного іспитового строку.