СПОЖИВАЧ

«УК» дослідив, що ціни на хліб широкого вжитку – попри запевнення посадовців — поповзли вгору не лише в Києві

Повсякденний хліб дорожчає не лише у столиці, а й в Криму (де було два стрибки цін) та Запоріжжі. На Волині пекарі теж наблизилися до підвищення цін, та їх вчасно зупинили. Нині поки що Харківщина, Сумщина і Волинь тішать місцевих жителів сталістю цін і вмінням співпрацювати в цьому питанні з Аграрним фондом.

На допомогу прийде Аграрний фонд

Подорожчання хліба сталося 12 листопада у столиці і чимало ЗМІ поспіхом і не розібравшись у чому річ, стали переконувати людей, що зросла вартість саме соціальних сортів хліба. Головний «пекар» Києва — «Київхліб» — збільшив ціни на український столичний подовий та батон нарізний київський на 17 та 9,7%, відповідно. Відтепер перший із цих буханців коштує 4,68 грн, другий — 3,84 грн за штуку.

Втім, як зазначають у прес-службі «Київхліба», ці сорти не є соціальними. А останні, до яких відносяться, приміром, батон Нива, «Український домашній», «Богданівський», «Пшеничний традиційний», «Печерський», не подорожчали та їх можна придбати в торговельній мережі за попередніми цінами. Утім, це не стало переконливим аргументом для керманичів столичної державної адміністрації. Так, за словами його заступника Анатолія Голубченка, він не бачить причин для підвищення цін не лише на соціальні, а й на інші сорти хліба. «Якщо найближчим часом «Київхліб» не перегляне свою цінову політику, то будемо змушені звернутися до Антимонопольного комітету та Генпрокуратури з проханням ввести відповідні санкції», — додав він.

Столична влада також домовилася з Аграрним фондом щодо поставок компанії борошна за цінами, нижчими за ринкові.

12 листопада Аграрний фонд України за пропозицією облдержадміністрацій вніс відповідні зміни у поставки борошна для семи регіонів країни: Криму, Дніпропетровської, Донецької, Київської, Кіровоградської, Миколаївської та Черкаської областей. Отже, вочевидь, проблема з постачанням дешевого борошна та зростанням цін на соціальний хліб таки певний час уже існує в регіонах? Або Аграрний фонд вирішив перестрахуватися?

Редакція «УК» проаналізувала стан «буханцевих справ» в інших регіонах країни за інформацією власних кореспондентів. Картина ця вийшла строкатою. Так, приміром, де влада працює у тісному співробітництві з Аграрним фондом і бізнесом, цих проблем не існує. Де ці питання вирішують надто повільно — маємо протилежний результат. Проте слово областям…

Волинь.
Наміри пекарів стримали

«На Волині ціна на хліб — стабільна, і підстав для її підвищення немає!» — 10 днів тому на оперативній нараді наголосив голова облдержадміністрації Борис Клімчук. Зараз буханець такого хліба коштує 3,7 грн.

Очільник виконавчої влади регіону зазначив, що наразі тільки Ковельський хлібокомбінат заявляв про наміри збільшити ціну на хлібобулочні вироби. Проте аналіз обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України показав: вартість складових, які б могли коригувати ціну хліба, — борошна, пально-мастильних матеріалів, електроенергії — залишається стабільною.

Тому намір ковельців підвищити ціну, на переконання антимонопольників, пов’язаний тільки з бажанням збільшити рентабельність виробництва. У цьому волинські представники АМКУ вбачають ознаки порушення конкурентного законодавства. Вони досить жорстко попередили про можливі наслідки «самодіяльності» у ціноутворенні на важливий продукт.

Не змінилася ціна на соціальні сорти хліба і в обласному центрі.

Слобожанщина.
Облдержадміністрації працюють бездоганно

Соціальні сорти хліба на Харківщині не подорожчають, запевняють керівники області та найбільші виробники хлібопекарської продукції. Зростання цін тут стримує заздалегідь укладений між владою і пекарями меморандум.

— Сподіваюся, у нас вистачить можливостей не допускати підвищення ціни на хліб, — поінформував жителів Харківщини голова облдержадміністрації Михайло Добкін.

А керівник одного з провідних регіональних підприємств хлібопекарської продукції ТМ «Кулиничі», яке, крім Харківської, працює ще в 10 областях України, Володимир Мисик наголосив: найкращий аргумент, який засвідчує, що меморандум в області справді працює, — хлібні кіоски та полиці магазинів і супермаркетів. Там, як і раніше, продають соціальні сорти хліба, що не подорожчали й на копійку: пшеничний подовий — 2,50 грн, орільський — 2,50 грн, дарницький формовий — 3,35 грн, батон нарізний звичайний — 3,20 грн.

На Сумщині теж без цінових стрибків. Так, один із популярних сортів — сумський новий овальний як коштував на початку року 3,3 гривні за 790-грамовий буханець, так і є сьогодні. Цінова стабільність стосується й інших видів хліба простої рецептури.

Це саме підтвердив заступник начальника головного управління економіки Сумської облдержадміністрації Олексій Оксантюк. Щоб ринок хліба і борошна залишався стабільним, обласна влада вживає всіх заходів, які передбачені чинним  законодавством.

Розпорядженням голови облдержадміністрації встановлено граничний рівень торговельних надбавок на основні харчові продукти, в першу чергу на борошно і хліб. Так само регулюють рівень рентабельності їх виробництва розміром 5 та 7% (залежно від виду).

 Хлібопекарські підприємства закуповують в Аграрному фонді борошно за ціною, нижчою за ринкову. Серед них — головний виробник хлібобулочної продукції ТОВ «Сумиторг-Партнер», питома частка якого на сумському ринку сягає 40%.

Крим.
Два стрибки за місяць та черговий меморандум

Підвищення відбувається вже вдруге за останні місяці. Адже на початку жовтня за один день ціна хліба виросла відразу на 20—30 копійок. Але такий стрибок виявився короткочасним, і вже за тиждень у магазинах повернулися до старої ціни.

Та довго радіти не довелося, оскільки з приходом останнього осіннього місяця до виробників стратегічного продукту повернулося бажання знову підняти ціни. Зараз на півострові подорожчали практично всі хлібобулочні вироби. Так, у мережі хлібних кіосків «Булкин», які належать приватному підприємству «Кримхліб», ціни виросли в середньому на 15—20 коп. Здоба зазнала трохи більших цінових корегувань: подорожчала на 20—25 коп. Невтішна інформація про подорожчання найулюбленіших кримчанами сортів хліба надходить і з регіонів півострова. Приміром, в Алушті батон Кримський нині коштує 4,05 грн, а був 3,90 грн, хліб Обідній — 3,20, а був 3,05 грн.

Це попри те, що нещодавно в Раді міністрів Криму запевнили: жодних передумов для підвищення ціни немає, навіть враховуючи невтішний цьогорічний урожай зернових. Окрім того, впевненості виконавчій владі додавав підписаний в лютому цього року меморандум взаєморозуміння з найбільшими виробниками хлібобулочних виробів автономії ПАТ «Кримхліб» і «Цар Хліб». Але він не діяв, і ціни втримати не вдавалося. Проте, коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що компанія «Кримхліб» узяла зобов’язання утримувати ціни на соціальні сорти хліба на рівні, який існував до 1 листопада.

Запоріжжя.
«Штормить», але діалог триває

Інформація про коливання цін на хліб, що надходила з різних районів Запоріжжя, нагадувала хвилі морського прибою: у супермаркеті популярний у населення соціальний хліб «Олександрівський», як і раніше, коштує 3,79 грн, а у магазинах Космічного мікрорайону за такий самий буханець, який ще вчора тут коштував 3,95 грн, беруть уже 4,50 грн.

— Ціни на хліб в області почали коливатися. Тож ми запросили пекарів до діалогу, з’ясували їхні проблеми та запропонували всебічну допомогу, — коментує ситуацію перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко.

Задля цього керівництво області налагодило співпрацю Аграрного фонду України та Резервного фонду із запорізькими хлібовиробниками. Тільки за перших два дні цієї роботи останні отримали вже 240 тонн зерна. За словами першого заступника голови облдержадміністрації, нині формують першу помольну партію обсягом до 2 тис. тонн зерна, ціна на яке буде на 10% нижчою за ринкову.

Крім того, в облдержадміністрації підписали угоду з представниками хлібопекарських і борошномельних підприємств про узгодженість дій на ринку борошна, хліба та хлібобулочних виробів.

Тож можна розраховувати, що цінова ситуація на ринку хлібобулочних виробів стабілізується. А ціни на всі сорти хліба повернуться до рівня, який був до 30 жовтня 2012 року.

ДО РЕЧІ

Днями компанія «БМБ Бленд», великий український виробник інгредієнтів для масових сортів хліба, виграла позов у податкової  інспекції на 2,85 млн гривень, який міг би зупинити роботу підприємства. Відповідну постанову Київського окружного адміністративного суду розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень, повідомляє УКРІНФОРМ.

«Визнати протиправним та скасувати наказ Броварської об’єднаної державної податкової інспекції Київської області Державної податкової служби від 17 вересня 2012 № 869  «Про проведення позапланової виїзної документарної перевірки ТОВ «БМБ Бленд», — говориться в рішенні від 30 жовтня 2012 року. Суд зазначив, що податкова інспекція безпідставно перевіряла діяльність компанії за один і той же період повторно. Крім того, в Київському окружному адміністративному суді 13 листопада пройшло засідання за  іншим  позовом того ж підприємства до Броварської податкової інспекції за підсумками планової перевірки, що відбулася в червні 2012 року. На думку інспекторів, виробник  має сплатити 0,5 млн грн недоїмки до бюджету. У свою чергу захисник  підприємства Лариса Сухоярська в ході засідання заявила про необгрунтованість рішення податкової, оскільки всі необхідні документи інспекторам були надані.

— Наше підприємство випускає інгредієнти і напівфабрикати для найбільших виробників хлібобулочних виробів у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Запоріжжі. Споживачі нашої продукції використовують їх при виробництві, зокрема, й  соціальних сортів хліба, — зазначила юрист. За її словами, дестабілізація роботи підприємств, що мають відношення до хлібопекарської галузі, тільки погіршує й без того непросту цінову ситуацію на цьому ринку.

Сторінку підготували Олег ГРОМОВ, Валерій МЕЛЬНИК, Світлана ГАЛАУР, Олександр ВЕРТІЛЬ, Людмила ЩЕКУН, Наталія ЗВОРИГІНА, «Урядовий кур’єр»