ІНФРАСТРУКТУРА

Протягом тижня в Миколаївській області до газових мереж  підключили відразу півдесятка населених пунктів

Жителі цих місцевостей чекали на подію не один десяток років. І нарешті завдяки злагодженій  роботі Миколаївської облдержадміністрації та НАК «Нафтогаз України» очікування втілилися в життя. Ще наприкінці 2011-го голова облдержадміністрації Микола Круглов запевнив жителів Миколаївщини, що наступний рік стане роком газифікації області. А вже на початку 2012-го облдержадміністрація та управління капітального будівництва уклали договори з «Нафтогазом України» на будівництво підвідних газопроводів. Складали проекти, проводили тендери, визначали першочергові об’єкти газифікації, і ось — будівництво.

— Усе, що ми планували у справі газифікації населених пунктів області на нинішній рік, зроблено, — зазначив М. Круглов, — попри труднощі та об’єктивні обставини. Було непросто, але ми обіцяли і здійснили великий прорив у забезпеченні жителів сільських районів блакитним паливом. За всі роки незалежності ніколи в газифікацію не було вкладено стільки грошей, як за один цей рік. Тільки прокладання підвідного газопроводу до Снігурівки обійшлося у понад сто мільйонів гривень. Утім, згодом до нього підключаться й інші населені пункти району.

Сьогодні перед нами стоїть завдання домовитися про виділення коштів і на наступний рік, аби не переривати позитивних тенденцій. На черзі — будівництво підвідного газопроводу в Кривоозерському районі, який досі залишається без газу. Цей район, на жаль, спіткала доля багатьох місцевостей: у 2004-му тут розпочали будівництво газопроводу, але потім припинили. Ми доведемо справу до завершення і зробимо те, що було не до снаги іншим.

Чи не всі жителі Снігурівки вийшли на святковий мітинг із нагоди запалення блакитного вогника. Проблемам саме цього населеного пункту понад 30 років влада не приділяла уваги. Колись Снігурівка славилася мінеральною водою та овочами, переробними підприємствами, отже, й добробутом. Нині про колишні надбання згадують лише люди похилого віку. Але, як зазначила на мітингу одна з ініціаторів газифікації ще з 80-х років минулого століття ветеран праці Надія Даутова, «ми впевнені, що з отриманням газу наша молодь здобуде робочі місця і Снігурівка поверне собі колишню репутацію. Щиро вдячні голові правління НАК «Нафтогаз України» Євгенові Бакуліну та голові Миколаївської облдержадміністрації Миколі Круглову за поштовх, нові можливості для снігурівців».

Блакитний вогник запалав у Снігурівці. Фото автора

Не менш значущою подією стало запалення символічного газового факела і в селі Привільне Баштанського району. «Насправді це наше велике сільське свято, — зазначив Привільнянський сільський голова Анатолій Савченко. — Чекали на нього 30 років. Досі всі тільки обіцяли: труби прокладали, а потім вони загадково зникали, тож люди зневірилися повністю. Натомість сьогодні, після підключення до газової мережі першої оселі, кількість охочих приєднатися збільшується чи не щодня».

У Привільному, яке свого часу було районним центром, завдяки будівництву підвідного газопроводу зможуть отримати дешеве паливо будинок культури, місцева школа та школа-інтернат, дитячий садок і понад 2200 місцевих жителів. Окрім цього, як зазначає голова Баштанської райдержадміністрації Іван Рубський, газопровід зніме проблему газифікації Баштанського району. Адже до привільнянського газопроводу мають можливість приєднатися принаймні три сусідні сільради. 

Звісно, найбільша проблема для жителів сільських районів — знайти кошти для газифікації власної оселі. Потрібно заплатити за проект, купити обладнання та побутові прилади. Це недешево. Наприклад, щоб газ дійшов до однієї квартири багатоповерхівки у Снігурівці, слід витратити щонайменше шість тисяч гривень.

Утім, і в цьому питанні влада пропонує оптимальні рішення. Так, на черговій сесії Снігурівської міськради прийнято програму, завдяки якій є можливість абсолютно безплатно проводити газ для деяких соціально не захищених категорій населення. Усі мешканці, і не тільки у Снігурівці, а й у районах області, можуть скористатися послугами Фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім», який надає безвідсотковий або 3-відсотковий кредит на підведення газу до осель. І охочих скористатися такою можливістю чимало.

Відтепер є такий шанс і в жителів сіл Лиса Гора, Софіївка та Бандурка Первомайського району. Днями тут відбулося введення в дію підвідного газопроводу. Мережі будували за кошти НАК «Нафтогаз України». Для того, щоб газ прийшов до жителів с. Лиса Гора, довелося побудувати більш як 24 кілометри газопроводу високого тиску, це коштувало приблизно 17 мільйонів гривень. Будівництво розпочалося в середині січня 2012 року і за дев’ять місяців було повністю завершено. Уже готові до пуску газу село Квітневе Жовтневого району та інші Первомайського району.

Газифікація Миколаївщини — справа не одного дня і не одного року. А те, що лише за 2012-й вдалося зробити більше, ніж за всі роки незалежності, означає багато.