АКЦЕНТ

Президент поставив завдання правоохоронцям: працювати на благо національної безпеки, викорінюючи корупцію та злочинні прояви

Першого грудня працівники прокуратури відзначатимуть своє професійне свято. Та урочистості з нагоди цього дня за участю Президента Віктора Януковича відбулися раніше. Глава держави розпочав захід із попередження: саме прокурори мають стати рушійною силою системи, запровадженої новим Кримінальним процесуальним кодексом.

«У новій моделі кримінального судочинства на прокурорів покладено відповідальне завдання щодо процесуального керівництва розслідуванням, підтримання державного обвинувачення та нагляду за виконанням судових рішень», — сказав Віктор Янукович.

За його словами, цей рік кардинально змінив правову основу та головні аспекти діяльності органів прокуратури на всіх її напрямках. Передовсім він мав на увазі роботу за новим КПК, який грунтується на сучасних демократичних засадах і втілює у собі прогресивні досягнення світової практики. У зв’язку з цим Президент вимагає від органів прокуратури вжити вичерпних ефективних заходів, спрямованих на протидію злочинним проявам та боротьбу з корупцією.

На думку Віктора Януковича, нині спільними зусиллями правоохоронних органів припинено зростання рівня злочинності, яке спостерігалось у попередні роки. Однак потерпілі від злочинів громадяни ще не відчувають достатнього захисту з боку держави.

«Організована злочинність і корупція, правопорушення в бюджетній та земельній сферах залишаються загрозою національній безпеці», — розставив акценти глава держави, додавши, що поки ще не викоренені випадки порушення закону й з боку правоохоронців, корупційні зловживання. — Тому я вимагаю від прокурорів як координаторів боротьби зі злочинністю вжиття вичерпних ефективних заходів, спрямованих на протидію злочинним проявам, боротьбу з корупцією».

Також правоохоронці повинні припинити втручання в роботу підприємців. Як передає слова Президента його прес-служба, стратегічними пріоритетами влади є ефективне проведення економічних і соціальних реформ, впровадження європейських стандартів рівня життя, забезпечення гарантій і захисту конституційних прав наших співвітчизників, поліпшення їх добробуту.

Прокурори ж у кримінальному судочинстві та за його межами діють від імені держави. Тому глава держави підкреслив, що органи прокуратури постійно перебувають під прискіпливим оком громадськості та міжнародної спільноти, а за діями прокурорів робляться висновки про всю систему державної влади.

Нагадав він і про те, що днями Всеукраїнська конференція працівників прокуратури схвалила Кодекс професійної етики та поведінки працівників прокуратури. «Цей важливий документ закріплює високі стандарти як з професійної точки зору, так і з морально-етичної. Ви повинні їм відповідати, адже авторитет вашого відомства створюється діями прокурорів, які в ньому працюють», — сказав Віктор Янукович.

Окремо йшлося й про мету реформування органів прокуратури. Вона полягає в створенні моделі сучасної прогресивної прокуратури, що буде оплотом законності у державі. «Це вимагає відповідного внеску кожного прокурора і слідчого. Суспільство загалом та кожен громадянин повинні відчувати захист і допомогу з вашого боку, — зазначив Президент. Він дав зрозуміти прокурорам, що вони роблять вагомий внесок у захист конституційних прав і свобод громадян, охорону інтересів держави.

«Масштабні зміни, що нині відбуваються в Україні, здійснюються заради людей. Пріоритетними серед них є підвищення рівня життя громадян та подолання бідності», — наголосив Віктор Янукович.

На його переконання, для вирішення цих завдань у країні потрібно створити привабливий інвестиційний простір і належні умови для законної та успішної підприємницької діяльності.

«Саме на це мають бути спрямовані ваші зусилля. Вимагаю від правоохоронців уникати будь-якого втручання в роботу підприємців. Адже саме від вашої позиції багато в чому залежить бізнес-клімат у країні», — зазначив він.

З нагоди свята глава держави також вручив працівникам прокуратури державні нагороди. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»