ПРОЕКТ

Удосконалювати вітчизняний інститут державної служби нам допомагатимуть британці та поляки
 

Відразу дві авторитетні національні школи — управління уряду Великої Британії та державного управління Польщі — підтримали Україну в новому проекті TWINNING «Підтримка розвитку державної служби в Україні». Про це йшлося на конференції з нагоди його відкриття в Національному агентстві з державної служби.

Нагадаємо, що інструмент TWINNING — це  широко відома ініціатива Європейської комісії, започаткована ще 1998 року, яка забезпечує цільову інституційну співпрацю на  основі низки ключових принципів і передбачає досягнення конкретних дієвих результатів шляхом отримання практичної експертної допомоги в державному секторі з боку країн-членів ЄС.

Особливість проекту полягає в тому, що кожен партнер бере на себе певну відповідальність, а сталість досягнень має забезпечуватися новою або адаптованою системою, за функціонування якої відповідає власне бенефіціар проекту.

У нашому випадку Нацагентство підтримають європейські структури і вітчизняні державні інституції, та керівництво процесом реформування державної служби в Україні та впровадження в життя нового закону «Про державну службу» — це його прерогатива. Найнагальнішими проблемами нині  визначені:  відбір  з метою призначення на посади державної служби, оцінювання результатів службової діяльності держслужбовців, а також розробка посадових інструкцій та управління розвитком кар’єри.

Отже, європейські колеги не вперше подають нам руку допомоги в побудові сучасної, демократичної, професійної, орієнтованої на результат і заслуги, етичної, політично нейтральної та сталої державної служби.

  Ми діємо у відповідності з міжнародними вимогами та стандартами ЄС, позаяк Україна обрала цей цивілізований напрямок розвитку, — каже голова Нацагентства з питань державної служби В’ячеслав Толкованов. — Реформування держслужби наразі передбачає запровадження стратегічного підходу до вироблення відповідної державної політики, застосування нових інструментів управління людськими ресурсами та сприяння суспільному визнанню державної служби відповідно до європейських принципів і кращих світових практик.

Одним з таких новітніх інструментів, покликаних змінити якість вітчизняної держслужби, стане розробка посадових інструкцій на основі профілів компетентності. Над цим питанням за дорученням уряду  працюють нині фахівці Нацагентства. І тут у пригоді їм стане досвід Польщі, яка вже запровадила такі інновації в цій царині, як кодекс етики, стандарти управління кадрами, програми індивідуального розвитку та дорожня карта поліпшення іміджу держслужби.

Натомість   реформування   державної служби у Великій Британії, яка, до речі, відповідно  до закону «Про урядування» 2010 року залишається сталою за зміни уряду, бо представляє суспільство, котрому служить, ∂рунтувалося, зокрема, на засадах покращення стратегічного лідерства. Англійські колеги готові  в ході проекту  поділитися з українцями своїми надбаннями у створенні Білої книги «Відкриті публічні послуги», методикою перерозподілу владних повноважень від уряду до громад і людей тощо. З-поміж уроків, які наші партнери засвоїли під час реформи, — зокрема той, що подібні кардинальні зміни вимагають створення коаліції ключових гравців як у центрі,  так і на всіх щаблях уряду, їх не можна нав’язувати проти волі і вони значною мірою залежать від рівноваги між центром і  загалом державної служби.

ПРЯМА МОВА

Лі ТЕРНЕР, 
посол Великобританії в Україні:

— Проект, який ми відкрили, об’єднає висококласних експертів, що працюватимуть разом з українськими державними службовцями через тісний діалог. І це допоможе досягнути справжніх змін. Дуже важливо, щоб у реалізації проекту українські колеги мали повну підтримку влади. Це допоможе максимально використати таку нагоду і наблизити Україну до Європейського Союзу. З нашого боку в ньому братимуть участь заступник директора Національної школи урядування Великої Британії Боб Стівенсон та постійний радник проекту Джей Маклахлан. Проект також підтримуватимуть інші британські інституції, як-от Кабінет міністрів Великої Британії, Комісія з державної служби, Головний офіс з інформації, Офіс виконавчої влади Північної Ірландії, Національний реєстр Шотландії тощо.