ПОЗИЦІЯ. Вимоги скасування пенсійної реформи  безвідповідальні й популістські Дії Федерації профспілок України, спрямовані на скасування пенсійної реформи, є безвідповідальними і ведуть до дестабілізації ситуації у суспільстві. Так віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко прокоментував звернення ФПУ до Президента України з вимогою ветувати прийнятий Верховною Радою закон про пенсійну реформу.

«Виступаючи проти проведення пенсійної реформи, профспілки таким чином виступають проти підвищення пенсій для найнезахищеніших українців, які уже не можуть працювати», — зазначив урядовець. Він також нагадав, що профспілки з самого початку були залучені до обговорення проекту пенсійної реформи і багато їх пропозицій у законі враховано.

Віце-прем’єр переконаний, що реформа системи пенсійного забезпечення є не лише інструментом підвищення пенсій, а й гарантією збереження економічного суверенітету України. «Інші країни, влада яких зволікала з реформами, вимушені були знижувати зарплати і пенсії, розпродувати держмайно для уникнення банкрутства держави. Україна не має права іти цим шляхом», — цитує слова Сергія Тігіпка його прес-служба.

Сьогодні влада бере на себе відповідальність не лише перед нинішніми пенсіонерами, а й перед майбутніми поколіннями українців, яким треба залишити справедливу та дієздатну систему пенсійного забезпечення.

І нинішні протести спричинені насамперед бажанням керівництва Федерації підняти власний політичний рейтинг. «Мова ультиматумів є неприйнятною для учасників соціального діалогу. Профспілки як ніхто інший повинні бути зацікавлені в оздоровленні та стабільній роботі пенсійної системи. Вони повинні захищати інтереси людей, а не перетворюватися на політичні партії. Соціальна справедливість не має нічого спільного з соціальним популізмом та самопіаром деяких профспілкових лідерів», —  переконаний урядовець.

Наступними кроками пенсійної реформи стануть запровадження накопичувального рівня, легалізація зарплат та робочих місць, «осучаснення» пенсій, що підвищить їх для найбідніших українських пенсіонерів.