СИТУАЦІЯ

В Україні не всі дитячі товари мають сертифікат

Багато батьків намагаються побалувати своїх чад новими іграшками. На жаль, вони часто приховують небезпеку. Розпізнати яку все-таки можливо. Для цього потрібно лише уважно роздивитись та понюхати дитячу забавку.

Підозріла  «смердючка»

В цьому переконалась на власному досвіді. Так, нещодавно вирішила подарувати племіннику на день народження іграшку. Оскільки базар розташований поряд з будинком, заради експерименту вирішила придбати якогось ведмедика чи крокодильчика саме тут. На перший погляд, вибір просто вражав, проте придивившись уважніше, з’ясувалось, що купувати немає що.

Ведмедик, який спочатку дуже сподобався, виявився з ганжем. Перше, що насторожило, — дивний запах, який ішов від звіряти. Очевидно, іграшку було пофарбовано неякісною фарбою. І не факт, що сама фарба нетоксична. М’який крокодильчик хоч так і не тхнув, але його очі тримались на тоненьких ниточках і легко відривались. Звісно, дитина може покусати іграшку і проковтнути ці очі. Тому від її покупки теж відмовилась. Розуміючи, що такі «якісні» іграшки навряд чи мають сертифікати якості, все ж вирішила попросити продавця показати цей документ. У відповідь почула вже традиційну фразу, мовляв, документ є, але у господині, яка поїхала у справах. Після цієї невдалої спроби пішла до магазину, де і придбала машинку, до речі, вітчизняного виробництва.  

Та після спілкування з експертами з’ясувалось, що в Україні є певні проблеми з іграшками. Насправді безпечних і якісних товарів для дітей на вітчизняному ринку дуже мало.

— Ситуація у сфері реалізації дитячих іграшок, та й взагалі товарів близька до критичної. Як доказ цього хочу навести статистику. У другій половині минулого року Держспоживінспекція отримала гроші на проведення досліджень щодо безпеки дитячих товарів, їх відповідність чинним нормативним документам. Завдяки чому було перевірено приблизно 100 тис. дитячих іграшок, — переконує заступник начальника управління ринкового нагляду Держспоживінспекції України Микола Дмитрієв. — Змушений констатувати, що 55% із перевірених іграшок не відповідали вимогам нормативних документів. Фактично вони можуть представляти небезпеку для дітей, які ними гратимуться. За результатами цих перевірок було призупинено реалізацію дитячих іграшок на 31 підприємстві. Чому я кажу, що призупинена реалізація, адже по факту 98% неякісних іграшок імпортного походження. Доля вітчизняних виробників складає не більше 1—2%. До суб’єктів, які розповсюджували неякісні іграшки, застосовано штрафні санкції в сумі приблизно 6 млн грн.

У своїх малюнках діти нагадують дорослим, що хочуть споживати якісну продукцію. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

І знову Китай

Цікаво, іграшки від яких виробників аж настільки виявились неякісними?! Відповідь на це запитання лежить на поверхні — тих, яких найбільше на вітчизняних прилавках, тобто китайських. Воно і не дивно, оскільки саме Піднебесна забезпечує чи не весь світ своїми товарами. Проте на товари, які продаються в США та в країнах Євросоюзу, нарікань значно менше ніж на ті, які реалізують в Україні. Це відбувається через те, що до нас, здебільшого, імпортують дешеву продукцію, адже більшість батьків не можуть дозволити собі купувати дітям дорогі іграшки. Виготовити водночас якісну й дешеву іграшку просто неможливо.

Проте небезпечні ведмедики та машинки продаються не тільки на базарах, їх так само можна зустріти і в спеціалізованих магазинах, до яких приймають на реалізацію товар від різних дрібних підприємців. А вони в свою чергу закуповують товар у все тій самій Піднебесній.

Щоб дізнатись, з якої країни до нас приїхала та чи та іграшка, потрібно уважно вивчити маркування. Надписи на пакуванні допоможуть дізнатись про склад, компанію виробника іграшки, координати цього підприємця чи його представника в Україні. А також згідно з яким нормативним документом виготовлено продукцію. І хоч іграшки — товар, який нешвидко псується, проте термін придатності у них теж є і на це варто звертати увагу.

— Аналізуючи досвід проведення перевірок, можу сказати, що в 50% виробник чи імпортер не надає всієї необхідної інформації, — зазначає Микола Дмитрієв. — Ось один із яскравих прикладів — каченята, які потрібно пускати плавати у воду. Зазначу, що виготовляти їх із латексу — дорого, тому деякі підприємці для здешевлення виробництва використовують звичайний пластик. В який додають хімічні речовини, які є надзвичайно канцерогенними і можуть спровокувати у дітей алергічну реакцію. Таким чином, якщо в складі іграшки ви бачите надпис ПВХ, проте ті ж каченята дуже м’які, я б радив утриматись від їх покупки.

Погоджується з експертом і головний дитячий алерголог м. Києва, завідуючий відділом алергології Київської міської дитячої лікарні №2 Микола Макуха. На думку лікаря, якщо рахувати лише столичних дітлахів, то щороку від алергії потерпають більше десяти тисяч.

— Останніми роками ми помітили тенденцію зростання захворювання на алергію. Збільшується кількість дітей, у яких діагностуємо гостру алергію, а це гостра кропив’янка, ангіоневротичний набряк Квінке, — говорить фахівець. — Раніше протягом року у нас проходило 40—50 дітей (дані Київської міської дитячої лікарні №2), а за минулий рік таких дітей було понад 170. Ми не завжди можемо чітко з’ясувати причину появи алергії, проте припускаємо, що це харчові продукти, одяг, іграшки.