ДАТА

Сьогодні  країна вісімнадцятий рік поспіль відзначає День працівників радіо, телебачення та зв’язку

Юрій ВАСИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Нині важко навіть уявити, як люди могли колись обходитися без пошти, телеграфу, телефону, Інтернету. Адже ці речі стали для нас невід’ємною часткою життя, вони надають безмежні можливості для спілкування, обміну інформацією, пізнання нового та збереження інтелектуальних і наукових надбань, залишених нам у спадок попередніми поколіннями. А доступність до телекомунікаційних мереж та інформаційних ресурсів давно вже стала мірилом зрілості суспільства, його здатності адекватно реагувати на виклики часу.

Світова фінансова криза, яка зачепила майже всі галузі економіки та всіх громадян України, змусила замислитися над пошуком нової моделі розвитку та однозначного визнання того, що по-старому жити не можна. І нині Україна активно змінюється, впроваджуючи програму економічних реформ, що була проголошена Президентом, будуючи нову модель розвитку, засновану на безперервній модернізації та інноваційності.  В умовах зростаючої ролі технологічних інновацій у суспільстві сектор телекомунікацій має дедалі більший вплив на розвиток сучасної економічної системи, адже є  з’єднувальною ланкою як промислової сфери, сфери послуг і споживачів, так і різних регіонів країни та економічних центрів. Тому розвиток телекомунікацій як основної складової  інформатизації суспільства та забезпечення населення високоякісними послугами зв’язку є одним з найважливіших напрямів національного й економічного розвитку.

Нині телекомунікації в Україні — це одна з найрозвиненіших та найбільш інноваційно орієнтованих галузей економіки, головною метою якої є забезпечення інтересів кожного споживача та українського суспільства загалом через створення високорозвиненої інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури.

Досягнення України у цьому секторі мають міжнародне визнання. Це підтверджується тим, що організатори  45-го засідання Ради регіональної співдружності в сфері зв’язку, яке відбулося торік, місцем проведення цього форуму обрало нашу країну. А вже цього року ми приймали Міжрегіональний форум учасників Міжнародного союзу електрозв’язку.

Телекомунікаційна галузь нині — це 4,6% ВВП в економіці країни,  16,6 тис. підприємств і  240 тис. робочих місць. А її послугами користуються майже всі громадяни України. В останні роки галузь демонструє стабільну динаміку зростання доходів та обсягів наданих населенню послуг. Так, за 9 місяців 2012 року доходи від реалізації послуг зв’язку становлять 38,5 млрд грн, що на 1,2 млрд грн більше, ніж у той самий  період торік. Для населення їх обсяг у сфері інформатизації за рік збільшився на 27% до 5,1 млрд грн.

Позитивний тренд цього сегменту забезпечується передусім за рахунок упровадження операторами фіксованого зв’язку послуг широкосмугового доступу (ШСД) як основної альтернативи під час трансформації власного бізнесу і можливості підвищення ефективності вкладених у розвиток своїх мереж інвестицій. Останніми роками в Україні відбувається інтенсивна інформатизація усіх сфер життєдіяльності, і саме ШСД стає найважливішим та найперспективнішим напрямком телекомунікаційної галузі, оскільки є  одним з основних елементів системи державного управління та відносин між державою і громадянами.

Динамічний розвиток галузі потребує постійного корегування регулятивного середовища, формування новітніх підходів до створення найкращих умов розвитку ринків у контексті постійних технологічних інновацій. Цього року національний регулятор, використовуючи досвід європейських ринків, розробив та затвердив нормативно-законодавчі акти, що створюють умови для формування ринків з економічною конкуренцією, запроваджують прозорі  уніфіковані правила надання телекомпослуг, взаємодії суб’єктів господарювання та формування тарифів. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), як і регулятори більшості європейських країн, вважає за необхідне запроваджувати принцип стимулюючого регулювання ІКТ для розвитку галузі. Саме надання додаткових мотивацій ІКТ-бізнесу має створити умови для подальшого розвитку телекомунікаційних  мереж та розширення діяльності учасників ринку.

Процеси, що відбуваються в галузі, мають характер глобальних суспільних явищ, оскільки процес взаємодії держави та суспільства відбувається за посередництвом галузі ІКТ, і саме від стабільності її функціонування та розвитку залежить виконання таких державних програм, як спрощення надання адміністративних послуг, підвищення якості освіти, медичного забезпечення, розвиток електронної торгівлі тощо. Тому закономірно, що лише постійний рух уперед, що підтримує необхідний рівень конкурентоспроможності та базується на ефективній системі державного управління, може забезпечити стійкий економічний розвиток, що сприятиме підвищенню добробуту українських громадян та перетворенню України на зручну для проживання країну.

КОМПЕТЕНТНА ДУМКА 

Петро ЯЦУК,
Голова Національної комісії, 
що здійснює державне регулювання
у сфері зв`язку  та інформатизації (НКРЗІ):

— Останнім часом ринок телекомунікацій накопичив значний потенціал. І свою місію НКРЗІ вбачає в тому, щоб скерувати цей потенціал на підтримку економічних реформ та ініціатив Президента, впровадження загальнодержавних програм, що надасть нового імпульсу розвитку економіки країни і сприятиме розбудові нової економічної системи на базі інноваційних технологій.

За останній рік комісія сформувала портфель законодавчих ініціатив, спрямованих на вдосконалення національної політики і практики регулювання інфокомунікаційної галузі, що сприятимуть розгалуженню інфраструктури і стимулюватимуть  гравців ринку до запровадження ефективних інноваційних рішень з використанням найновітніших технологій. І на часі прийняття конкретних рішень, що мають запустити механізми, які дадуть змогу задіяти цей потенціал в інтересах держави і громадян.