АЛЬТЕРНАТИВА

Вінницьке підприємство випускає прилади, які обігрівають житло без використання газу

Якого з традиційних енергоносіїв маємо вдосталь? Звісно, електроенергії. Вона стабільне і перспективне джерело, а її використання для опалювання приміщень зменшує залежність від імпортованого газу.

Маємо своє

В Іспанії і Фінляндії стаціонарними системами електричного опалення обладнано понад 30% будинків, у Франції — майже 40, а в Норвегії — ще більше. Вони поширені в Канаді, впроваджують їх і в США.

І в нашій країні у рамках державних і регіональних програм зроблено чимало з переведення на опалення електроенергією бюджетних закладів і сіл. Електроприлади наповнюють теплом приватні будинки, і як додаткові джерела тепла їх установлюють у квартирах. Зауважимо, вітчизняні споживачі  мають змогу діяти в інтересах економіки своєї держави. Так, вінницьке ПАТ «Маяк», яке раніше працювало на оборонну промисловість, уже 20 років постачає на ринок електроопалювальні прилади й обладнання під маркою «Термія» та іншими торговими марками своїх замовників. Підприємство — найбільший виробник електричних конвекторів на теренах СНД. Його продукція сертифікована відповідно до стандартів безпеки, які діють в Україні, країнах СНД і ЄС.

З електроконвекторів створюють ефективні стаціонарні системи опалення. Їх встановлюють у приватних і багатоповерхових будинках, квартирах, офісах, торговельних і виробничих приміщеннях, закладах соціальної сфери. Попит на цю продукцію є і серед вітчизняних споживачів, і в країнах близького закордону. Втім, наведемо такий факт. В Україні на стаціонарне електричне опалення приміщень використовують приблизно один відсоток електроенергії. Це небагато, з огляду на досвід ЄС. «Дається взнаки певний консерватизм споживачів, — зауважив технічний директор ПАТ «Маяк» Микола Шведчиков. — Вони ще добре пам’ятають малоефективні прилади радянських часів. Але ж тепер інші — з високим коефіцієнтом корисної дії, зручні в експлуатації. Держава підтримує розвиток опалення електроенергією. Немало тут залежить і від споживача, який має знати, як зробити тепло дешевшим».

Пільга сама не прийде

 Нині найбільше поширені системи електроопалення, які побудовані на основі електричних котлів і електричних конвекторів. Зважаючи на те, що це стаціонарні опалювальні пристрої, то оформлюючи їх відповідно до нормативів, можна користуватися пільговим тарифом на електроенергію — 21,54 коп за кВт/год. Тариф діє з 1 жовтня по 30 квітня на обсяг електроенергії 1800 кВт/год на місяць: цієї кількості достатньо для опалення квартири або будинку площею 60—80 м2. Тож ініціативний споживач може заощадити у понад чотири рази порівняно з використанням загального тарифу. 

Для цього споживачу, як зазначив Микола Шведчиков, треба  подати відповідну заяву в організацію, яка надає послуги з використання електроенергії в регіоні (районну, обласну). У ній  вказати назву об’єкта, його місцезнаходження і паспортні дані заявника. До заяви додають квитанцію про сплату вартості дозволу або отримання технічних умов, опитувальний лист населення, складений за узагальненою формою, у якому зазначають відомості про параметри об’єкта, копію свідоцтва про право власності або іншого документа, що підтверджує право власності чи користування об’єктом. Після отримання ТУ й договору про підключення треба замовити проектну документацію, в якій вказати дані про електричний лічильник, кабель, захисні пристрої тощо. Матеріали й роботу щодо забезпечення вимог ТУ оплачує замовник. А виконувати її має право організація, в якої є ліцензія, або працівник органу, який реалізує електроенергію. Далі споживач отримує в місцевому підприємстві електромереж дозвіл на підключення електроприладів до мереж, а також документ на використання пільгового тарифу в межах норм споживання на електроопалення. Або, якщо пільги не передбачені, — можливість використовувати багатотарифний облік електроенергії, що дає змогу суттєво зменшити витрати на електроенергію, використовуючи  дешевий «нічний» тариф. Також  економити можна, використовуючи додаткові спеціальні заходи: наприклад, таймери, які збільшують навантаження на обігрівальні прилади в нічний час і зменшують — удень.

У Франції, Норвегії, Данії, Фінляндії системи електроопалення будують на електричних конвекторах. А в Росії та країнах СНД — на котлах і конвекторах. Зі слів М. Шведчикова, остання обходиться у 4—8 разів дешевше через меншу кількість обладнання і його вартість: немає потреби в прокладанні внутрішньобудинкових трубопроводів, монтажі котла й радіаторів тощо. Системі опалення на базі електроконвекторів характерні простота і швидкість монтажу, установки опалювальних приладів,  зручність при експлуатації, високий ККД (до 99,5%), можливість автоматизації процесу обігріву, відсутність продуктів забруднення атмосфери. А вбудований в електроконвектор термостат  дає змогу встановлювати температуру в кожній кімнаті індивідуально.

Завод «Маяк» пропонує споживачеві широку номенклатуру електроконвекторів, до якої входять модельні ряди звичайного та краплебризкозахищеного виконання корпусу, з механічним або електронним термостатом.

Вітчизняні електроконвектори «Термія» мають п’ять років повної гарантії та ефективно перетворюють електроенергію на комфортне тепло.