МРІЇ ЗДІЙСНЮЮТЬСЯ!

У Полтавському центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів розмістилася арт-студія

У Полтаві після капітальної реконструкції урочисто відкрили міський Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Заклад засновано у жовтні 2007-го, а функціонує з 2008 року. Тут дітям з інвалідністю створюють умови для всебічного розвитку, засвоєння знань, умінь і навичок щоденного самообслуговування та готують їх до незалежного життя в суспільстві. Допомагають їм адаптуватися в ньому, сформувати навички рухової діяльності й поліпшити психологічний стан. Окрім цього, вихованці закладу отримують можливість спілкуватися, адже багато з них живуть ізольовано. В наданні необхідних реабілітаційних послуг до кожної дитини застосовується індивідуальний підхід. Послуги центру безкоштовні. Його завдання полягає і в забезпеченні підготовки батьків дітей-інвалідів до продовження реабілітаційного процесу цих дітей поза межами центру. Тобто здійснюється соціально-педагогічний патронат таких сімей.

До закладу зараховують дітей-інвалідів від 2 до 18 років. За потреби при центрі можуть створюватися групи матері та дитини для дітей молодшого віку (до 2 років), які потребують постійної соціальної допомоги. З метою запобігання інвалідності центр також можуть відвідувати діти групи ризику на підставі рекомендацій лікарсько-консультативних комісій.

Попри таку соціальну важливість закладу, до реконструкції він був непримітним, а його «апартаменти» більш ніж скромними.

Подбали про комфорт

— Ми займали в приміщенні, яке бачите зараз, тільки це крило — 300 квадратних метрів, на яких розміщувалося лише чотири кабінети: адміністрації, масажний та дві ігрові кімнати. Сьогодні площа нашого закладу розширилася до 1400 квадратів, а кількість кабінетів збільшилася до 16. В нас додалися посади лікаря-невролога, педіатра, лікаря з фізіотерапії та ЛФК, кімнати для групових занять та набуття соціальних навичок, арт-студія. Створено бальнеологічне відділення, відділення фізичної реабілітації, облаштовано сенсорну кімнату. Коштом місцевого бюджету й Міністерства соціальної політики, яке перерахувало центру додатково 1 мільйон гривень, придбано сучасне медичне обладнання. Для перевезення його вихованців придбали й відповідно переобладнали спеціальний мікроавтобус. Все це сприятиме відчутному збільшенню кількості та якості реабілітаційних послуг. Після здачі в експлуатацію реконструйованого приміщення заклад зможе прийняти щонайменше 150 вихованців. Для прикладу, за весь період його діяльності реабілітаційні послуги надано приблизно 300 дітям з інвалідністю, — розповідає директор Полтавського міського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Людмила Лисенко.

Присутньому на церемонії відкриття міністрові регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадієві Темнику сподобалися в реконструйованій будівлі сенсорна кімната, обладнана за всіма стандартами, тренажерна зала, терапевтичні гідромасажні ванни, душова установка Аквабела, в якій є до 6 видів душу, інше новітнє медичне обладнання й матеріали.

— Все виконано на дуже високому рівні. Використано найсучасніші технології, підібрано професійний, а головне — небайдужий колектив, який працюватиме з дітками. Все разом — лікарі, педагоги, обладнання — має дати той результат, на який сподівається і місцева влада, і держава, — повідомив він «Урядовому кур’єру» після оглядин.

Відкриття центру стало для полтавців справжнім святом. Фото автора

Особливі потреби забезпечить закон

— Важко передати словами те, що зараз відбувається в душі. Невже таки мрії здійснюються? Відкриття таких центрів — свідчення того, що в нашій державі виконуються основні конституційні закони. Де сказано, що всі громадяни нашої країни мають рівні права. Тобто якщо здорова дитина йде до школи, до садочка, то й дитина-інвалід не має залишатися вдома, в закритих стінах. Відкриття таких центрів — вагома підтримка для батьків дітей-інвалідів. Бо нам важливо відчувати піклування держави, підтримку й розуміння кожної людини, суспільства. Це страшно — залишатися наодинці зі своєю бідою. Тому велика вдячність усім, хто був причетний до відкриття цього центру, — каже мати дитини-інваліда полтавка Тетяна Резутіна.

Тим часом у планах обласної влади — й далі розширювати, розбудовувати центр. За словами першого заступника голови Полтавської обласної державної адміністрації Віктора Животенка, уже цьогоріч у районах при медичних закладах відкриють спеціальні денні відділення, де батьки, яким треба розв’язувати якісь життєві проблеми, матимуть змогу залишати своїх дітей під належним наглядом. Це однаковою мірою стосується городян і сільських жителів, про що подбали депутати облради. Як сказав її голова Іван Момот: «Це ще один приклад того, як об’єднавши зусилля — фінансові, організаційні, — ми робимо добрі справи, виконуємо програми Президента».

Проте Полтавський міський голова Олександр Мамай упевнений, що самими зусиллями міської та обласної влади такі питання не до снаги розв’язувати. Потрібна допомога держави.

— Ще раз підкреслюю: без державної підтримки ми б цього не зробили! А нашим дітям потрібна допомога, адже майбутнє нашого міста і держави — на дитячих плечах. Як їх виховаємо, так вони нам і віддячать у майбутньому, — зазначив він.