АКЦЕНТ

Новий Кримінальний процесуальний кодекс набере чинності 20 листопада

За кілька днів до цієї дати Президент Віктор Янукович провів координаційну нараду з керівниками правоохоронних органів. Він говорив про протидію злочинності та корупції в державі в умовах реформування кримінального процесуального законодавства. «КПК зразка 1961 року, за яким жила наша держава, відходить у минуле. Ця історична подія стане важливим кроком на шляху європейської інтеграції», — розставив акценти глава держави, додавши, що у частині прийняття нового кодексу Україна виконала свої зобов’язання як член Ради Європи.

За його словами, це свідчить про прагнення нашої держави розвиватися за європейською правовою моделлю, зміцнювати верховенство права та всебічно утверджувати права і свободи громадян.

«Усеохоплюючий процес модернізації відносин між громадянином і державою стане подальшим кроком у зазначеному напрямку, — сказав Президент. — Цьому сприятиме подальше розгортання судової реформи та реформи сектору безпеки і оборони, зокрема і його правоохоронного сегменту».

Також Віктор Янукович наголосив, що слід активізувати реформи у сфері кримінальної юстиції, — на це спрямовано реалізацію Концепції реформування правоохоронних органів, яка має бути прийнята найближчим часом. «Не можна допустити поспішності під час підготовки і затвердження концепції, — сказав глава держави, навівши за приклад комплексний підхід до цього питання Російської Федерації (процес тривав п’ять років). — В основі реформи має бути реалістичний підхід. В умовах обмеженого фінансування слід подумати про перегрупування сил і засобів, ефективним розподілом компетенції між правоохоронними органами».

Тому головний акцент влада робитиме на структурних перетвореннях. За словами Президента, неефективні органи буде ліквідовано, ефективні — зміцнено, а основна ж оперативна ланка посилюватиметься ресурсами за рахунок обслуговуючих та керівних підрозділів.

Як передає слова Президента його прес-служба, новий КПК надає у розпорядження правоохоронних органів сучасні та дієві механізми боротьби зі злочинністю, підвищує відповідальність співробітників прокуратури, розширює її координуючу роль в питаннях забезпечення законності та протидії злочинності.

«Уже в найближчі дні реаліями життя українського суспільства стануть розширення судового контролю, оптимізація системи запобіжних заходів, ліквідація можливості направлення справи на додаткове розслідування, запровадження нових різновидів кримінального провадження», — резюмував глава держави.

Окремо він наголосив: від дій кожного працівника правоохоронного органу залежатиме те, як суспільство сприйматиме новації. Отже, у минуле мають відійти неповага до людей, корупція, зловживання службовим становищем, жорстоке і нелюдське ставлення та тортури з боку працівників правоохоронних органів. Непохитно слід переслідувати і злочинців у погонах. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»