ІНІЦІАТИВА

Віктор Янукович провів зустріч із лідерами молодіжних організацій

Зустріччю із представниками студентської молоді Президент Віктор Янукович мав намір донести до молодого покоління головні напрямки державної політики у сфері освіти. Привітавши кожного із семи запрошених потиском руки, глава держави розпочав із головного: «Хочу заслухати ваші ініціативи та зрозуміти, які завдання ви вважаєте невідкладними і першочерговими у процесі реформування країни».

При цьому Президент назвав процес модернізації вкрай болючим. «Будь-які зміни завжди створюють незручності. І коли вони мають стосунок до людей, важливо, щоб громадяни чітко розуміли, навіщо ці зміни», — так він пояснив мету зустрічі.

А за приклад для ширшого розуміння Віктор Янукович навів реформування медичної галузі. «У нашій країні дуже багато лікарень, але вони працюють на низькому рівні: в лікарів немає мотивації, а в установах бракує медичного обладнання. Щоб було якісне медичне обслуговування, потрібно зробити одну нормальну лікарню на кілька сіл, а в цих селах зробити звичайні фельдшерсько-акушерські пункти. Але зараз ми зіткнулися з простою справою: люди ніяк не хочуть прощатися зі старим», — сказав Президент.

За його словами, схожа ситуація і в освітній сфері, бо «в сільських школах неможливо створювати належні умови для навчання невеликої кількості дітей». А шлях він вбачає один: їх укрупнення. Президент мав на увазі зведення таких освітніх закладів, які б нічим не поступалися школам у провідних містах України. Він також нагадав присутнім, що школи у країні вже забезпечені автобусами на 100%.

«Коли говоримо про молодіжну політику, студентський напрямок державної політики, маємо на увазі майбутнє нашої країни. Слід розуміти, що в ній нині навчається два мільйони студентів. Це не армія — вона набагато менша», — сказав глава держави.

Тож влада докладатиме зусилля, щоб кожен студент здобув якісну освіту — «заклав фундамент на життя», потім — перспективне робоче місце, а вже згодом мав змогу створити сім’ю, отримавши нову квартиру. «Держава повинна про це думати і створювати молоді такі умови, — наголосив Віктор Янукович. — Нам потрібно визначитися з державною політикою, сформувати її стратегію і розробити подальший план дій. Ви займаєте активну позицію у суспільстві, тому здатні брати участь у процесі державотворення».

Окрім цього, Президент зробив ліричний відступ, згадавши і про свої студентські роки. А головний акцент він зробив на необхідності постійно вести боротьбу із самим собою: «Якщо ми не вдосконалюватимемося, то не досягнемо поставленої мети. Тому маємо рухатися вперед і чогось досягати у житті. Та головне, щоб ваша енергія була спрямована у правильному напрямку. Не зупиняйтеся на цьому шляху!»

Від студентських лідерів першим узяв слово голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентська республіка» Павло Вікнянський. Від імені своїх колег він звернувся до глави держави із проханням створити у країні інтернаціональний молодіжний центр, завдяки якому вітчизняні студенти зможуть обмінюватися з молоддю всього світу думками щодо розвитку країни, співпрацювати, поліпшуючи імідж України.

«Ваша увага тут найважливіша! — звернувся він до Президента. — Молодь упевнена, що матиме прекрасне майбутнє в цій країні, й готова плідно працювати».