УРОЧИСТОСТІ

Президент узяв участь у відзначенні ювілею Організації ветеранів України 

Ми маємо повернути втрачене у надзвичайно чутливому для суспільства питанні — збереженні народної пам’яті про подвиг мільйонів героїв, які віддали своє життя за мир і свободу. На цьому наголошував глава держави на урочистостях з нагоди 25-річчя заснування Організації ветеранів України.

У цьому контексті Президент зазначив, що дав відповідні доручення щодо пошуку, дослідження і впорядкування місць поховань жертв війни та інших трагедій українського народу, залучення до цієї діяльності громадських організацій та молоді. Він особливо наголосив на важливості планового ведення такої діяльності та неухильного додержання вимог законодавства.

«Переконаний: ми ніколи не повинні забувати, якою ціною було здобуто мир, та маємо завжди пишатися вашим подвигом», — додав Президент, звертаючись до присутніх.

Віктор Янукович пообіцяв ветеранам посилену увагу з боку влади. Фото Михайла МАРКІВА

Віктор Янукович також нагадав, що у 2012-му виповнюється 70 років від початку насильницького вивезення людей з окупованої України на примусові роботи до Німеччини. Відзначення цих подій, переконаний він, має бути спрямоване передусім на всенародне вшанування жертовності старшого покоління, посилення уваги суспільства до інвалідів та учасників бойових дій, жертв нацистських переслідувань, дітей війни.

Глава держави, окрім того, закликав Організацію ветеранів України долучитися до роботи над концепцією святкування 70-річного ювілею Перемоги, розробка якої розпочнеться найближчим часом. Він висловив переконання, що всі заходи, пов’язані з історичними подіями, уряд та місцеві органи виконавчої влади повинні планувати з урахуванням пропозицій і побажань громадськості.

Також Президент розповів, що з 1 травня 2012 року доплати до пенсій для учасників війни збільшаться на 30—50%. «На часі — підвищення виплат ветеранам та інвалідам війни, осучаснення пенсій, що дасть нам можливість підвищити їх розмір та посилити соціальний захист пенсіонерів, ветеранів військової служби, учасників війни та сімей померлих інвалідів війни», — сказав він. За словами Віктора Януковича, інваліди війни до 1 травня також отримають близько 2 тисяч гривень одноразової допомоги, а з 1 липня на 184 гривні збільшаться пенсії для військових пенсіонерів. «У наступних бюджетах ми посилюватимемо соціальний захист ветеранів війни та праці, військових пенсіонерів», — підкреслив Віктор Янукович.

Президент, окрім того, зауважив, що уряд уже отримав низку доручень щодо державного регулювання цін на ліки, компенсацій втрачених заощаджень, стовідсоткового забезпечення інвалідів протезними виробами та інвалідними візками.

«Нинішні фінансові показники дають можливість стверджувати, що для реалізації нових соціальних ініціатив є відповідні джерела. Переконаний: крок за кроком, спираючись на реальне зростання економіки, ми досягнемо бажаного результату, забезпечимо гідні умови життя людей старшого покоління», — зазначив глава держави. Він додав, що держава докладатиме всіх зусиль, щоб наші ветерани відчували постійну увагу та допомогу влади.

Водночас Віктор Янукович зауважив, що роль ветеранських організацій не повинна зводитися виключно до питань соціального захисту. Він висловив переконання, що Організація ветеранів та її структури на місцях здійснюватимуть реальний громадський контроль за дотриманням законодавства, виконанням відповідних розпоряджень Президента та уряду. «Необхідно, аби влада і в центрі, і на місцях долучала ветеранів до співпраці в дорадчих та консультативних органах, до участі в громадських слуханнях та обговоренні законопроектів і рішень уряду, місцевих органів влади», — сказав він.

Президент подякував присутнім ветеранам за їхній величний бойовий і трудовий подвиг, мудрість та патріотизм: «Кожен із вас уособлює моральну сутність нашого народу, в основі якої — глибока любов до рідної землі, готовність стати на її захист, утверджувати успіх Вітчизни повсякденною копіткою працею». Він також вручив активістам Організації ветеранів України державні нагороди, повідомляє прес-служба глави держави.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»