Днями українці мали змогу переконатися, що декотрі з наших вояків отримали надію на якісне життя опісля повернення із зони АТО. Один із них — Герой України, полковник Ігор Гордійчук. Важкопораненого чоловіка прооперували троє канадських лікарів — Каролін Левіс, Олег Антонишин і Христина Уолер — у Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь». Медики з цієї країни почали допомагати військовослужбовцям — учасникам АТО в рамках спільної українсько-канадської акції.

Днями Ігоря Гордійчука відвідав Президент Петро Порошенко. Це не перша їхня зустріч. Чоловік тривалий час лікується у військових шпиталях, він навіть проходив реабілітацію в США. «Ви великий молодець, що все це витримали. Саме на таких воїнах, як ви, тримається наша армія та Україна», — підтримав теплими словами полковника глава держави.

Це вже четверта доброчинна місія заокеанських фахівців у нашій країні.Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Коли вояк одужає, піде працювати до військового ліцею. До роботи Петро Порошенко закликав чоловіка словами: «Ваш досвід і знання будуть надзвичайно потрібні нашому новому поколінню захисників Вітчизни. Як Президент і Верховний головнокомандувач від імені українського народу надзвичайно вдячний за ваші подвиг та героїзм».

Дружина військового подякувала главі держави за підтримку й розуміння. А він разом із Ігорем Гордійчуком відзначив кваліфікованість і досвід команди лікарів. Слова Президента передає департамент прес-служби АП: «Тільки оптимізм і віра Ігоря Гордійчука й майстерність лікарів були запорукою того, що ми повернемо його до життя. Ми не просто врятуємо, а повернемо його до активного життя».

Лікарям, які приїхали до нас із Канади, Петро Порошенко вручив спеціальні нагороди. За особисті заслуги, благодійну діяльність і надання висококваліфікованої медичної допомоги українським військовим Олег Антонишин отримав з рук глави держави орден «За заслуги» ІІІ ступеня, а Каролін Левіс та Христина Уолер — орден княгині Ольги ІІІ ступеня.

Президент звернувся до іноземних фахівців зі словами: «Дуже дякую, що ви не байдужі. Дуже легко сьогодні залишитися вдома і сказати, що нас це не хвилює. Але ваш приїзд — це символ того, що ми не наодинці проти країни-агресора, що з нами зараз увесь світ і весь світ підтримує Україну у вашому обличчі».

А ще подякував керівництву та народу Канади за допомогу Україні. У цьому контексті він нагадав, що на початку агресії Росії 2014 року, коли нашій владі довелося відновлювати українську армію і в наявності не було потрібної кількості одиниць бойового екіпірування, Канада однією з перших пішла нам назустріч і надіслала контейнери з формою. «Ви собі не уявляєте, скільки теплих слів на свою адресу тоді почули канадійці від українських воїнів», — додав Петро Порошенко.

Він також поінформував присутніх, що за останні півтора року завдяки спільним зусиллям із волонтерами і за співпраці з іноземними країнами, зокрема з Канадою, вдалося значно поліпшити медичне забезпечення військових. Наприклад, відбувається обмін досвідом із закордонними лікарями, надають допомогу медикаментами, забезпечують можливість лікування українських військових за кордоном. А нещодавно затвердили нову аптечку, яка відповідає стандартам НАТО. Цьогоріч для потреб медичної служби Збройних сил планують поставку 145 санітарних автомобілів та понад 30 броньованих медичних машин.

Окремо глава держави говорив про успіхи Головного військового клінічного госпіталю. Тамтешні лікарі врятували тисячі життів вітчизняних захисників. «Нині наш військово-медичний шпиталь став центром міжнародної співпраці, де створено всі умови для того, щоб справжні друзі України мали змогу приїхати та допомогти українським героям», — резюмував Президент, додавши, що ця медична установа стала сучасним закладом, який може успішно ділитися досвідом з багатьма українськими й закордонними партнерами.

Канадські лікарі передали Президенту прапор своєї країни з підписами на знак підтримки України. Мікрохірург Каролін Левіс з міста Гамільтон проводить найскладніші операції на кистях рук і нижніх кінцівках пораненим військовослужбовцям, які дістали травми внаслідок мінно-вибухових поранень (понад 10 операцій). Щелепно-лицевий хірург професор Олег Антонишин з міста Торонто очолює всі чотири місії та особисто проводить усі найскладніші оперативні втручання (понад 55 операцій). А менеджер-організатор місій Христина Уолер з Торонто займається добором і закупівлею медичного обладнання, що потрібне для забезпечення оперативних втручань. Частина обладнання потім залишається в Україні.