ВИСТАВКА

Ялинка може бути оформлена у східному, авангардному чи стилі ампір — головне, щоб не була звичайною й буденною

Ірина ПОЛІЩУК,
Олександр ЛЕПЕТУХА (фото)
«Урядовий кур’єр»

Учора в Національній філармонії України відкрилась виставка «Christmas emotions». Триватиме вона лише два дні — з 7 по 8 листопада. А завітати сюди можуть усі бажаючі, причому безплатно. Таким чином організатори завчасно вирішили нагадати українцям про те, що наближаються Новий рік та Різдво Христове. А щоб підготуватись до нього як годиться, потрібно завчасно подумати про святкове оформлення офісу чи дому. Особливо коли хочеться приємно вразити і здивувати колег, друзів та близьких. Адже традиційні ялинки вже не актуальні. Тож кореспондент «Урядового кур’єра» навідалась на виставку і поцікавилась, як можна стильно оформити приміщення.

Чим незвичніше прикрашений дім, тим краще!

Перше, що побачила там, — композицію «Музичний куточок». Це така собі ялинка, прикрашена іграшками у вигляді музичних інструментів. Також деякі з них могли «грати чи співати». А верхівку дерева увінчував скрипковий ключ.

Поряд із «музичними інструментами» розташувався інший концепт — «Різдвяний ярмарок». Тобто зелена красуня, оформлена у стилі європейського традиційного ярмарку. Коли дивишся на цю красу, здається, що ти не в Україні, а, приміром, у казковому Відні.

Від одного погляду на таку ялинку стає тепло на душі.

Поки розглядала цю експозицію, вловила аромат шоколаду. Ступивши буквально кілька кроків, зрозуміла, що так пахне не що інше, як ялинка. Цей аромат линув від дерева, зробленого… із шоколаду. Проте хоч на вигляд ця «шоколадка» їстівна, насправді поласувати можна лише деякими прикрасами, які висять на ній. Але ж, мабуть, які смачні ті іграшки, бо вони так пахнуть.

Дивлячись на таке різдвяне дерево, розумієш, що це найкращий подарунок для ласунів.

Поряд із шоколадною красунею розташувалась ще одна «їстівна» ялинка. Проте це вже зовсім інший концепт. Це «дерево» більше сподобається тим, хто полюбляє суттєві наїдки, приміром, копчену ковбасу, сири або шампанське. Саме такі іграшки прикрашають ялинку. Називається ця зелена чудасія «Делікатеси».

Допоки я милувалася смачненьким деревом, до мене підійшла представниця організаторів виставки Олена Дементьєва і розповіла, що таким чином вони продемонстрували дві грані, з одного боку — ялинка, зроблена із шоколаду, а друга — традиційна, прикрашена іграшками у вигляді продуктів харчування.

Трошки пройшовши вперед, буквально натикаєшся на… традиційну українську піч. Так, саме вона, прикрашена різноманітними іграшками, красувалась майже в центрі зали. Поряд із нею стояла ялинка, на якій висіли неймовірно красиві великі кульки. Проте навіть одного погляду достатньо, щоб зрозуміти, — вони виготовлені чи принаймні декоровані вручну. Причому декорували кульки мереживом чи вишивкою. Як розповіла Олена, ця ялинка оформлена за мотивами картин відомої української художниці Катерини Білокур.

— Сьогодні ставити звичайні ялинки вдома чи в офісі — це нудно. Ми хочемо підштовхнути українців до того, щоб вони творчо підійшли до цього цікавого процесу, — продовжує екскурсію Олена. — Ось, приміром, такий стиль, як «Російський ампір».

Ласуни будуть у захваті від таких смачних іграшок.

Чесно кажучи, цей стиль на любителя. Адже в ньому переважають червоний та золотавий кольори. Він більше сподобається тим, хто віддає перевагу яскраво вираженій розкоші.

Поряд із цією розкішшю розташувався інший вельми цікавий концепт — «Смарагд». Він також асоціюється з традиційним святкуванням Нового року. Тут здебільшого зелений і золотавий кольори. Цей стиль підкреслить пафос, урочистість класичного дизайну помешкання. Кімната, прикрашена в такому стилі, нагадуватиме малахітову скриньку. Автор цієї ідеї Лідія Кошлакова розповідає, що оскільки наступний рік, за китайським календарем, — рік Змії, тож прикрашати помешкання варто саме в зелених кольорах.

Цікаво, а в цей дім вже завітав Дід Мороз?

Теж вельми розкішний вигляд в ялинки, зробленої у стилі класичного східного базару. Тому й називається «1000 і одна ніч». В цій концепції автор зробив акцент на яскравих та насичених кольорах.

Кардинально відрізняється ялинка, яка розташувалась трошки далі. Вона зроблена у стилі Леонардо да Вінчі. Зовні вона дуже незвична і нагадує одну із конструкцій великого митця. Її хіба що умовно можна назвати ялинкою.

Загалом, на виставці представлено багато експозицій та цікавих святкових сувенірів. Тож головне зрозуміти, що після перегляду всієї цієї краси до прикрашання дому чи офісу потрібно підходити з фантазією. І не боятись бути нестандартними.