За останні десять років світ зіткнувся з феноменом гібридної війни. Це війна, у якій нема прямого збройного протистояння між сторонами конфлікту. У ній агресор, використовуючи внутрішньополітичні суперечності країни, обраної для нападу, застосовуючи терористичні методи боротьби, кібератаки й активну пропаганду, досягає власних цілей.

Експерти вважають, що у ХХІ столітті саме гібридна війна стає найпоширенішим типом конфліктів. Вона так само вбиває мирне населення, руйнує міста й села, виганяє з домівок тисячі людей, сіє руйнування й горе. Але щоб виграти цю війну, професійної армії й високоточної зброї, на жаль, недостатньо. Гібридна війна потребує гібридних методів боротьби з нападником, який вдало маскується й атакує всі важливі сфери в житті країни, яку обрав за мішень.

Фото з сайту cursdeguvernare.ro

Щоб вивчити вже накопичений досвід протидії гібридній війні, в Києві в межах платформи Україна — НАТО зібралися впливові політики й провідні експерти на Міжнародну конференцію високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед».

Україна — та країна, яка щодня відчуває на собі нищівні удари гібридної війни, що її вже п’ятий рік поспіль веде проти неї путінська Росія. Проте поле апетитів Москви не обмежується самою Україною. Кібератаки й навали брехливої кремлівської пропаганди відчули країни ЄС і США. Як сказав під час виступу на конференції Президент Петро Порошенко, мета РФ — підірвати підвалини всього демократичного світу.

«Росія не збирається гратися в ігри — заради своїх маніакальних ідей вона готова застосовувати найцинічніші й найжорстокіші методи», — зазначив Петро Порошенко, повідомляє УНІАН. За його словами, у світі вже не заперечують, що реваншистська політика РФ проти України стала спільним викликом для євроатлантичної безпеки, і без сильної Української держави не може йтися про стабільний євроатлантичний простір.

Глава держави зазначив, що, будучи одержимою геополітичними ідеями, на тимчасово окупованій території Донбасу та в анексованому Криму Росія відшліфовує технології, які, за його словами, виходять далеко за межі України й загрожують не лише Україні. Він нагадав, що окупований Крим став базою для російських крилатих ракет, які полетять далі, а на Донбасі «обкатують» новітнє російське озброєння і вдосконалюють методи пропагандистського прикриття регулярних військ.

Президент наголосив, що колись мирне Азовське море, де не було жодних підстав для конфліктів, тепер активно насичують військовими кораблями, де, за даними наших військових, РФ напрацьовує систему блокади українських морських портів.

Дезінформація та фейкові новини — головні елементи гібридної війни, Українські спецслужби ледь не щодня викривають фінансованих Росією пропагандистів з їхніми закликами до повалення конституційного ладу. Президент розповів, що інформаційні атаки, спроби дестабілізації всередині країни, енергетичний шантаж, повне ембарго й закриття ринку, агресивне нав’язування свого порядку денного через агентів у політичній, культурній, суспільній сферах, розпалювання соціальних конфліктів, вплив через релігійні структури — далеко не повний інструментарій Москви, який отримав назву гібридного.

Проведення псевдовиборів на не підконтрольній Україні території в Донецькій і Луганській областях, анонсованих проросійськими бойовиками на 11 листопада, має започаткувати процес запровадження нових міжнародних санкцій проти Росії, заявив Петро Порошенко.

«Тепер час говорити не про послаблення санкцій проти Росії, а про їх посилення», — сказав глава держави, додавши, що жодного компромісу щодо російської агресії, особливо в питанні санкцій, до повного відновлення територіальної цілісності України бути не може. За його словами, будь-які натяки на послаблення тиску «розпалюють агресивні апетити Кремля», провокують Росію на ігнорування мирного процесу на Донбасі, включаючи відстрочення розгортання повноцінної миротворчої місії ООН, а також на нові репресії в окупованому Криму.