ЩИТ І МЕЧ

Міжнародний фестиваль «Середньовічний Хотин» продовжив славну традицію імпрез історичної реконструкції

Фортеця живе минулим і майбутнім. Фото з сайту bukinfo.com.ua

Навколо фортеці, на смарагдовому оксамиті дністрових круч розкинулися живописні шатро і намети, над якими майоріли лицарські прапори і хоругви. Побут таборів різних армій, що з’їхалися на ристалище до Хотина, відповідав історичній реальності: посуд, меблі і навіть страви були саме такими, до яких звикли у військових походах наші предки.

Лицарі

Реальність й водночас фантастичність картини доповнювали коні в латах, прикрашені яскравими стрічками й попонами, і, звичайно ж, — лицарі-вершники при повному середньовічному параді.

Повноконтактні кінні турніри — джойстінги — стали новинкою цьогорічного фестивалю, що протягом чотирьох святкових днів травня вирував на території Хотинської фортеці (Чернівецька область). Джойстінги тут проводились вперше, як і загалом на «Битві Націй».

— Це взагалі рідкість для фестивальних програм, оскільки привезти коней дуже непросто. Але ж і видовище — варте усіх організаційних труднощів! — розповідає Олексій Черепаха, керівник проекту «Битва націй» і один із організаторів «Середньовічного Хотина». — Коні професійні, спеціально навчені. Нам допомогли з ними реконструктори з Кам’янця-Подільського. В країні поки що мало не тільки таких коней, а й бійців, здатних показати себе у бою вершників на списах…

Уперше відбулися й турніри лучників. Цьогорічна програма хотинського фестивалю взагалі була набагато різноманітнішою за попередні роки, з наголосом на різноманітні видовища конкурси історичних костюмів, рицарських обладунків, вогненні шоу. Проте основними залишилися, звичайно, бугурти — масові рицарські поєдинки (така собі «стінка на стінку»). На битву до Хотина з’їхалися найвідоміші клуби історичної реконструкції з України, Росії, Білорусі — більш як 350 учасників (за попередніми підрахунками, 10-12 тисяч глядачів). На жаль, не змогла приїхати наша національна збірна — хлопці саме захищали честь України у Варшаві на «Битві націй», яка збіглася з хотинським фестивалем.

— Під час реєстрації учасників фестивалю обладунки усіх реконструкторів проходять ретельний технічний огляд, — розповідає Олексій Черепаха. — Обов’язкова перевірка і перед початком змагань.

— А де взагалі можна придбати таке незвичне спорядження?

— Як правило, при кожному клубі історичних реконструкцій (а вони нині діють у багатьох міста країни) є майстерні із виготовлення рицарських обладунків, зброї. Взагалі це робота — на грані мистецтва. Основне джерело інформації — середньовічні гравюри. Там здебільшого зображені рицарі в пластинчатих обладунках, що давали можливість закрити найбільш вразливі місця й зберегти при цьому маневреність. Досі, до речі, достеменно незрозуміло, яким чином збирався весь обладунок, як кріпилися між собою його елементи.

Учасники і гості фестивалю із задоволенням занурилися у минулі часи. Фото з сайту bukinfo.com.ua

... і дами

— Сучасних Жанн д’Арк ми не виховуємо і не вітаємо, — зазначає Олексій. — Жінки мають готувати їжу, забезпечувати побут і гарний відпочинок лицарям, слідкувати за порядком, словом — чемно чекати своїх обранців з поля битви. Наразі вони повернуться до дам серця без здобичі — зате зі славою.

Поки рицарі відводили душу на аренах бою, дами, одягнені в особливого крою довгі світлі сукні з льону і бавовни, притупивши очі, вишивали шовком, плели бісером поблизу численних яток, що вибухали різнобарв’ям виставленого краму. Усілякі жіночі прикраси у стилі середньовіччя, ковані вироби, барвисті історичні костюми змушували тамувати подих. Увечері дами вбиралися в оксамит, одягали намиста та дивовижні головні убори. З усіх боків лунали мелодії, стилізовані у дусі середньовіччя, — до Хотина завітали музичні, співочі, танцювальні гурти з промовистими назвами «Містерра», «Дримбада Дзига». Їхні учасники — скоморохи, менестрелі, акробати також займаються історичною реконструкцією, щоправда особливою — етнокультурною.

ДОВІДКА «УК»

«БИТВА НАЦІЙ» — міжнародний фестиваль, започаткований Асоціацією історичних реконструкторів Середньовіччя України (штаб-квартира у Харкові). Його центральна подія, як і у «Середньовічного Хотина», — чемпіонат з рицарських турнірів.

Два роки поспіль фестиваль проходив у Хотинській фортеці. Цього року переїхав до Варшави. Про бажання брати у ньому участь на офіційному рівні заявили рицарські клуби з Румунії, Австралії, Ізраїлю, Данії, Австрії, Бельгії та Ірландії.