Упродовж кількох останніх тижнів наше село щовечора вимирає. Навіть сумно стає, коли повертаюся з роботи додому і йду темними вулицями під супровід гавкання злих собак у дворах. Тоді чомусь ловлю себе на думці, що в морок занурюється не лише наш Багрин, розташований неподалік від шумної автостради Київ — Одеса за якихось 30 кілометрів від яскраво освітленої столиці, а й уся Україна. І непривітною та неприємною за  вечірньої пори роблять її безжалісні віялові відключення електроенергії. Добротні хати односельчан перетворюються на якісь привиди, що озлоблює і без того знервованих людей. «Що діється з країною? — не міг заспокоїтися сусіда. — На роботі зарплату затримали, в метро по пенсійному не пускають,  вдома зігрітися не можу, бо газовий котел без електрики не працює. Сиджу в холодній хаті та на чому світ стоїть кляну наших правителів. Знаю, що нічого це не дасть, але втриматися не можу...»

Найдешевша кіловат-година лежить нині на українських шахтах на окупованому сході у вигляді майже трьох мільйонів тонн вугілля. Фото з сайту zbruc.eu

Пазли не складаються

На жаль, такий настрій нині в багатьох співвітчизників. Адже до війни на сході, яка висмоктує всі соки з простих українців, перейшовши у затяжну фазу, додалися ще й енергетичні проблеми. До того ж останні виникли не вчора: весною, влітку, восени всі добре знали, що прозимувати без газу та вугілля країна не зможе. Але ніхто з чиновників, до обов’язків яких належить забезпечення паливом електростанцій, не поспішав розв’язувати цю проблему. Лише нині  до начальників різних рангів нарешті дійшло, що атомні електростанції, які працюють на межі своїх можливостей, не зможуть забезпечити Україну електроенергією, а теплові — не вміють працювати без вугілля. Замість того, щоб накопичувати запаси останнього, всі чекали на рятівні південноафриканські баржі. Дочекалися! НЕК «Укренерго» 22 грудня визнала факт зупинки на електростанціях «за аварійними заявками» 30 енергоблоків. З них 19 блоків (7 — ДТЕК Дніпроенерго та 12 — Центренерго) відключені «через низькі запаси вугілля, а також через недостатність гідроресурсів для ГЕС» повідомила прес-служба Укренерго. До того ж 22 грудня заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік заявив на прес-конференції в Кабміні, що Трипільська теплоелектростанція, яка розташована в місті Українці Київської області й забезпечує електроенергією область та столицю, зупинила роботу всіх пиловугільних блоків. Уже через брак енергетичного вугілля! Отже, віце-прем’єр Геннадій Зубко дав команду керівникам облдержадміністрацій та обласних електропостачальних підприємств сформувати впродовж тижня чіткі та зрозумілі графіки віялових відключень електроенергії в Україні.

Люди побоюються, що після введення таких «чітких» графіків електроенергію вимикатимуть (особливо в селах) вже не на 4—6 годин на день, а на більше. Голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Мериков, наприклад, заявив пресі, що область не знає, як зекономити 155 МВт за добу, якщо загальне споживання її становить близько 420—450 МВт. 

— У мене також не складаються на сьогодні енергетичні пазли, — сказав на «круглому столі» 18 грудня екс-міністр палива та енергетики, нинішній голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков. — Про настання такої ситуації ми попереджали керівництво держави, застерігали, що достатньої кількості газу на зиму в України не буде та реекспорту його в необхідних обсягах теж. Тому в грудень 2014-го країна ввійшла з 1,5 мільйона тонн вугілля за необхідних 10—12 мільйонів тонн (міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин вважає, що перезимувати Україна може з трьома мільйонами тонн. — Авт.).  Станом же на 18 грудня 2014 року на теплових електростанціях його залишилося й того менше — 1 мільйон 200 тисяч тонн.

— А це означає, — приєднується до розмови керівник антикризового енергетичного штабу «ДТЕК» Дмитро Сахарук, — що роботу теплових електростанцій постійно лихоманить. На Криворізькій ТЕС, наприклад, запаси вугілля нині становлять лише 15 тисяч тонн за нормативних 400 тисяч тонн, на Придніпровській — 19 тисяч тонн (450 тисяч тонн), Луганській — 10 тисяч тонн (400 тисяч тонн). Спалити їх можна за кілька днів. Потім доведеться чіпляти замок на ворота станцій.

Потрібен координувальний орган

Що ж робити? Учасники «круглого столу» вимагають від керівників держави  рятувати енергетичну систему: віялові відключення електроенергії  зранку та ввечері (до речі, від споживання відрізають щодня приблизно два Києва) не розв’яжуть проблему. У січні та лютому 2015 року країна може взагалі зануритися в темряву. І тоді вже електроенергію відключатимуть по годинах.

— У 1999 році вже спостерігалася подібна ситуація, — наголошує Іван Плачков. — Викликана вона була глибокою економічною кризою, коли обсяги платежів за електроенергію становили близько 70%. З них лише 15% — грошима. Отже, генеруючі компанії не мали коштів на закупівлю палива. Президент України тоді створив комісію, яка компетентно почала займатися пошуком шляхів виходу із загрозливої ситуації. Важливі рішення вона приймала впродовж двох—трьох годин. Їх виконання контролювали МВС, СБУ, Генеральна прокуратура. Таку комісію з фахівців потрібно створити і тепер. Вона повинна взяти під контроль роботу енергетичного комплексу країни. Окрім того, в засіданнях цього органу мають брати участь голови обл?держадміністрацій та міськдержадміністрацій.

— Ця комісія має чітко визначити, — підтримує колегу представник компанії «ДТЕК», — звідки на теплові електростанції має надходити вугілля. На нашу думку, найдешевша кіловат-година лежить нині на українських шахтах на сході у вигляді майже трьох мільйонів тонн вугілля. Привезти його з Донбасу (до речі, Україна розрахувалася із шахтарям за чорне золото) — найшвидше. Хтось повинен узяти на себе відповідальність за таке рішення. Якщо потрібно домовлятися з тими, хто контролює окуповані території, — це слід зробити.

Така пропозиція має підтримку: нинішній глава Донецької області Олександр Кіхтенко, наприклад, теж вважає, що «вугільні переговори» потрібно проводити. Будь із ким! А ось в Міненерго категорично заявляють, що уряд робити цього не буде. Вугілля потрібно вивезти з окупованих територій. «Переходити до реальних бойових дій» закликав у ефірі телеканалу новин «24» і директор енергетичних програм Центру світової економіки Валентин Землянський.

Можна закупити вугілля в Європі (енергетична компанія GDF Suez запропонувала українській Центренерго, половина енергоблоків якої простоює через дефіцит вугілля, послуги з постачання палива зі світового ринку), але комерційні переговори з іноземцями ще на початковій стадії. Виробляти ж електроенергію теплові електростанції повинні вже зараз.

Справедливі тарифи

Звісно ж, сидіти склавши руки ніхто вже не зможе. Тому розглядаються всі варіанти. Якщо без імпорту вугілля не обійтися, то потрібно терміново шукати кошти на його покупку. Експерти пропонують один зі шляхів поповнення державного гаманця — нові економічно обгрунтовані тарифи на електроенергію. Але не 30 копійок за кіловат для населення і 1 гривню 34 копійки для промисловості!

— Ніде в Європі таких тарифів уже немає, — говорить заступник голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрій Саква. — У сусідній Білорусі кіловат коштує 1 гривню 80 копійок. Приблизно такі самі ціни в Росії, Молдові, Казахстані. Останній, до речі, міг би собі дозволити низькі тарифи, бо має великі запаси недорогого вугілля, але він на це не пішов. Що ж стосується Європи, то в Данії кіловат коштує 5 гривень 43 копійки,  Німеччині — 5 гривень 27 копійок, хоча ці країни мають великі досягнення у впровадженні альтернативної енергетики. І такі ціни не сприймаються як наступ на соціальні гарантії малозабезпечених. Оскільки справедливий тариф заохочує споживачів до економії енергоресурсів.

На підвищенні тарифів наполягає вже й уряд. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив нещодавно, що українці повинні платити реальну ринкову ціну. Інакше Нафтогаз завжди буде збитковим. Тому до 2017 року уряд планує підвищити вартість енергоресурсів на 80%. Разом із тим Арсеній Яценюк гостро відреагував на «світлові феєрверки», які мають місце в окремих регіонах країни: «Окремо вимагаю припинити освітлювати реклами, державні будівлі, центральні вулиці в той момент, коли вся країна знаходиться в тьмі» — заявив Прем’єр-міністр.

Наостанок хотілося б згадати ще один факт, який мене особливо вразив: житель села Мар’янівка Ширяївського району на Одещині Володимир Ковбасюк передав воїнам-землякам у зону АТО електростанцію військового зразка, яку особисто перевірив, перебрав, почистив та змастив деталі. Коли волонтери запитали в чоловіка, як його сім’я переживе зиму з віяловими відключеннями без електростанції, він відповів: «Я обійдуся! А ось хлопцям, нашим воїнам-землякам, у бліндажі вона більш потрібна».

Українці готові «терпіти темряву». Але зловживати цим не слід. Інакше — біда. 

Олександр СВЕТЕЛІК,
заступник міністра енергетики
та вугільної промисловості України:

— Потрібні графіки. Ми зараз працюємо з обласними адміністраціями, щоб все-таки були графіки з обов’язковим повідомленням населенню і підприємствам, у які години їх будуть відключати. На цьому тижні ви чітко знатимете графіки віялових відключень.

Водночас здійснюються заходи з метою вивезення видобутого на Донбасі вугілля для забезпечення ТЕС України. При Міненерговугілля утворено робочу групу, яка працює над вирішенням питань щодо вивезення вугілля із зони АТО на ТЕС України.