Президент Петро Порошенко взяв участь у церемонії передачі представникам спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні броньованих автомобілів «КрАЗ Кугуар». Після того як глава держави вручив ключі від автомобілів голові Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрулу Апакану, він зазначив: «Жоден з цих автомобілів не був переданий місії ОБСЄ за рахунок Збройних сил. Ці автомобілі було заздалегідь замовлено прикордонними військами, Національною гвардією і планувалися до експлуатації за межами АТО. Але тепер немає важливішого завдання, ніж забезпечення миру, і тому наша співпраця з ОБСЄ вкрай важ?лива».

Європейських інспекторів захищатиме вітчизняна броня. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Окрім цього, Петро Порошенко наголосив, що місія ОБСЄ відіграє важливу роль у забезпеченні миру в Україні. У цьому контексті він нагадав, що інформацію саме цієї організації використовували під час розгляду питання про ситуацію в Україні на позачерговому засіданні Ради Безпеки ООН.

«Я покладаю надію, що місія ОБСЄ зможе відновити виконання Мінських домовленостей, які нині дуже важливі», — в такий спосіб Президент висловив упевненість, що кількість інспекторів ОБСЄ зростатиме й надалі.

У свою чергу голова Спеціальної моніторингової місії  ОБСЄ в Україні подякував українській стороні за такі сучасні автомобілі. «Бронеавтомобілі необхідні, бо дадуть змогу направити більше спостерігачів для роботи на неспокійній території. Це важливе і своєчасне рішення з боку української влади. Я переконаний, що це збільшить можливості ОБСЄ щодо внеску в мирне врегулювання в Україні», — передає слова Ертугрула Апакана прес-служба Президента. Він також зазначив, що ОБСЄ підтримує Мирний план Президента та підтверджує дотримання Україною Мінських домовленостей.

До речі, заступник голови Адміністрації Президента Валерій Чалий підтвердив інформацію про те, що Росія також хотіла надати броньовані автомобілі місії ОБСЄ для роботи на сході України.

Його цитує Еспресо.TV: «Країна-агресор пропонувала, аби машинами, на яких пересуватимуться міжнародні спостерігачі, кермували російські водії. Це було б небезпечно. Оскільки саме Росія, за підтвердженими даними вітчизняного Радбезу, постачає зброю терористам. Тож Україна випередила агресора і першою надала «Кугуари» в оренду ОБСЄ, проте без водіїв». 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»