АРМІЙСЬКІ БУДНІ

Командири запевняють, що за будь-яких умов військовослужбовці голодними не залишаться

Минулої середи Верховна Рада України внесла зміни до "Прикінцевих положень Закону "Про здійснення державних закупівель" в частині забезпечення безперебійного харчування у Збройних силах та навчальних закладах. Йдеться про те, що для безперервного харчування особового складу Збройних сил України, а також дітей і учнів (студентів) навчальних закладів, які харчуються за державний кошт, замовникам дозволяється укладати договори про закупівлю послуг з харчування із суб'єктами господарювання - переможцями тендерних процедур у 2009-2010 роках у межах відповідних бюджетних призначень із строком дії до 31 березня 2011 року. Військовим частинам, навчальним закладам та установам ЗСУ дозволено передавати зазначеним суб'єктам господарювання на безоплатній основі і на умовах повернення у стані, не гіршому, ніж на момент передачі, закріплене за ними рухоме та нерухоме майно, необхідне для організації харчування в стаціонарних та польових умовах, згідно з визначеним Міноборони переліком.

Щоб погасити заборгованість за надані у 2010 році послуги з харчування військовослужбовців, міністерству доручено проводити розрахунки за фактично надані послуги згідно з укладеними договорами в межах відповідних бюджетних призначень. Остання теза цього документа, який, нагадаємо, стане повноправним законом після підписання його Президентом країни, видається особливо актуальною, оскільки збіглася в часі з вельми неприємною історією, що трапилася нещодавно у Білій Церкві.

Якраз напередодні Різдва державне підприємство Міноборони "Білоцерківський військторг" повідомило, що через заборгованість військового відомства на суму понад 30 млн гривень "найближчим часом" не зможуть запропонувати гаряче харчування 11 тисячам військовослужбовців строкової служби, оскільки постачальники продовольства - насамперед хліба, вершкового масла, олії, риби - припинили поставки з нового року. "Останнім часом ми використовуємо запаси продуктів власного виробництва, але вони обмежені", - попередила директор військторгу Людмила Рябич.

Вона ж висловила впевненість, що проблеми навколо ДП "Білоцерківський військторг" створено штучно. Мовляв, окремі посадовці - куратори цього ринку - в такий спосіб планують усунути саме це підприємство з солдатської кухні. За її словами, з переходом на нову систему організації харчування солдатська кухня перетворилася на справжній бізнес-плацдарм - за кожним приходом у міністерство нової команди слідувала нова спроба начебто "навести порядок" серед котлів і каструль. Насправді все зводилося до того, що спочатку "чистили" кухню від одних ділків, а згодом на ній вже "грілися" інші. Боротьба йде не за вміння краще куховарити, а чиїх людей буде на цьому ринку більше, резюмувала Людмила Рябич.

Зазначимо, що на це повідомлення інформагенцій Департамент преси та інформації Міноборони зреагував майже блискавично. Через кілька годин на відомчому сайті з'явилося повідомлення, що певні труднощі у розрахунках з Білоцерківським військторгом за надані послуги протягом останніх трьох місяців минулого року таки є. І пов'язані вони з дотриманням процедурних норм щодо державних закупівель. Справді, сума боргу становить близько 30 млн гривень, підтвердив у розмові з нами начальник департаменту Олександр Клубань. Вона виникла у зв'язку із закінченням у вересні 2010 року суми договору внаслідок дефіциту бюджету та кредиторської заборгованості за надані ще в 2009 році послуги.

У жовтні минулого року Кабінет Міністрів України окремою постановою виділив Міноборони на оплату харчування військовослужбовців ще 107 млн грн. Під час проведення процедури закупівлі харчових послуг ДП МО України "Білоцерківський військторг" ніби не представив необхідних документів для участі в конкурсі, а запропонована ним ціна виявилася вищою, ніж в іншого учасника. Більш того, Антимонопольний комітет відповідну скаргу цього підприємства відхилив, оскільки не виявив у діях Міністерства оборони порушень під час проведення процедури закупівель.

Проте у цьому ж повідомленні Департамент преси та інформації МО України зазначає, що ДП "Білоцерківський військторг" у своєму гарантійному листі на адресу Міністерства оборони від 28 грудня 2010 року зобов'язалося якісно забезпечувати харчування військовослужбовців строкової служби та контрактників. Трохи незрозуміло, адже означене підприємство ніби програло тендер. Але в даному разі важливіше інше - так чи так, солдати на Різдво не залишилися голодними...

Нагадаємо, що на організацію харчування військовослужбовців за принципом аутсорсингу (залучення зовнішніх приватних або комерційних організацій до забезпечення допоміжної діяльності будь-якого економічного суб'єкта) українська армія перейшла наприкінці 2007 року. Зараз на цьому ринку працюють п'ять спеціалізованих підприємств. За словами самих військовиків, відтоді солдатські обіди стали смачнішими і кращими у всіх відношеннях. До того ж, відійшли в минуле пріснопам'ятні наряди чистити ванни картоплі і мити каструлі.

Сьогодні за державний кошт у Збройних силах годують понад 50 тис. військовослужбовців строкової служби і курсантів. З грудня минулого року згідно з відповідною постановою уряду безкоштовними обідами мають забезпечуватися й контрактники. До початку 2011 року на харчування одного солдата виділялося 35 грн на добу, що в перерахунку на рік становить близько 900 млн грн. У держбюджеті цього року на продовольчі потреби армії передбачено видатки в обсязі 918 млн грн. Цього має вистачити, аби наші військові не переходили вряди-годи на сухі пайки.