Одна з найпріоритетніших реформ сьогодення — антикорупційна. За багатьма напрямами змінюються підходи до контролю за діяльністю державних службовців, за їхніми доходами, видатками, до моніторингу фінансових витрат. На Чернігівщині взаємодія органів виконавчої влади з правоохоронними органами, як загалом у країні, переходить у більш жорстке русло.

Мимовільні порушення

На початку осені про корупцію заговорили офіційні перевізники. Адже 40% усіх перевезень в області нелегальні. Регулярні рейси без дозвільних документів призводять до закриття нерентабельних маршрутів у сільській місцевості. Внаслідок діяльності нелегалів бюджет України недоотримує 15 мільярдів гривень щороку. Після суперечки між легальними і нелегальними перевізниками було направлено запит до облдержадміністрації як до державного органу, що регулює ці питання. Факти корупційної діяльності випливають і в інших сферах. Працівники управління по боротьбі з організованою злочинністю вперше на території області виявили організовану злочинність групи лікарів, які вимагали й отримували хабарі за надання людям груп непрацездатності. Задокументовано понад 15 фактів отримання ними неправомірної вигоди.

Загальна сума хабарів перевищує 100 тисяч гривень. Упродовж року за матеріалами працівників УБОЗ до суду направлено 34 кримінальних корупційних правопорушення. Серед осіб, яких притягують до кримінальної відповідальності, — заступник директора департаменту, начальник управління Чернігівської ОДА, командир військової частини, міські голови.

За словами начальника відділу запобігання, виявлення корупції та взаємодії з правоохоронними органами апарату Чернігівської ОДА Олександра Шавлака, трапляється, що корупціонерами стають мимоволі. Далеко не всі, хто потрапляє в поле антикорупційного закону, — хабарники. Багато людей у зв’язку з переформатуванням влади, яке відбулося в лютому, не в курсі законодавчих вимог до себе і близьких: «Учора була людина хорошим фермером, хліборобом. А сьогодні її обрано головою селищної ради, вона стає особою місцевого самоврядування, підпадає під чинність закону, але досконало вимог цього закону ще не знає».

Автоперевезення в Чернігові — одна з найбільш корумпованих галузей, так вважають самі чернігівці. Фото автора

Не треба боятися!

Багато людей пішли з державної служби і вирішили, що вже не треба подавати декларації про доходи, витрати, зобов’язання фінансового характеру. А за це передбачається адміністративна відповідальність. Дуже ефективним методом проти негативних виявів завжди була профілактична робота. І починається вона з навчання.

В області впродовж року проведено три десятки семінарів для посадових осіб, навчено понад 2,5 тисячі людей. Цифри свідчать, що населення стало свідомішим. Без заяви людини, що в неї вимагають хабар, немає змоги щось зробити. Є «гарячі лінії», телефони чергових частин тощо. Торік було зафіксовано 7 фактів хабарництва за повідомленням громадян, а цього року — 34.

Фахівці УБОЗ запевняють, що боятися не потрібно. Якщо посадовець вимагає неправомірні кошти, він свідомо йде на порушення закону. За що платити інвалідові, якщо він справжній?

Коли людина звертається до правоохоронних органів, треба, щоб вона була процесуально захищена. Після заяви і до моменту затримання хабарника громадянин перебуває під контролем. Корені корупції — в головах людей, вважає Олександр Шавлак. У свідомості, яка дозволяє і брати хабарі, і вимагати.

ПРЯМА МОВА

Олександр ШАВЛАК,
начальник відділу запобігання,
виявлення корупції та взаємодії
з правоохоронними органами апарату
Чернігівської ОДА:

— За 9 місяців 2014 року правоохоронні органи склали 64 адміністративних протоколи про корупційне діяння на осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. За 9 місяців 2013 року складено на 16 протоколів менше. Суди за цей період до адмінвідповідальності притягли на 22 особи більше, ніж торік. Це один з основних показників. Правоохоронні органи не просто склали протокол і направили його до суду, а ще й зібрали якісну доказову базу і довели вину хабарника в суді.