Україна стає тим перспективним майданчиком для інвестицій, який дасть змогу інвесторам і державі бути лідерами й потужними гравцями різних ринків. Ті, хто нині інвестуватиме в Україну, матиме великі перспективи. У цьому переконаний Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, на чому наголосив під час роботи 5-го Київського міжнародного економічного форуму, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів. 

Захід — один з найбільших міжнародних майданчиків, де обговорюють поточну економічну ситуацію в Україні, визначають перспективи розвитку й залучають інвесторів. Цього року форум представив українські технологічні винаходи і стартапи різних галузей, які становлять інтерес для внутрішнього та зовнішніх ринків.

Як підкреслив глава уряду, Україна володіє сучасними технологіями, у нас є галузі з кратним потенціалом до зростання. А найбільший український капітал — це люди. Саме тому уряд визначив пріоритетним інвестування в освіту і підготовку кадрів. «Наші люди — це ключ до успіху інвесторів. Це не дешева робоча сила, а інструмент досягнення великого індустріального успіху. Треба говорити про високооплачувану ефективну робочу силу, яка гарантуватиме успіх інвестицій в Україну», — каже Прем’єр.

Він зауважив, що нинішні тенденції такі: у середньостроковій перспективі в Україні спостерігатиметься дефіцит робочої сили.

«Офіційна статистика свідчить, що нині рівень безробіття падає. Це означає, що незабаром Україна потребуватиме робочої сили, — каже Володимир Гройсман. — Змінюється клімат для підприємництва. Лише за рік змінено великий масив законодавства — від приватизації державного сектору, який потребує технологій і може бути перспективним, до податкової сфери.

Можемо зростати більше й мати кращі позиції, ніж маємо. Але доб’ємося того тоді, коли ті, хто створює нові робочі місця, запроваджують інновації, інвестують, почуватимуться захищеними та успішними. Їхній успіх — це успіх України. Країна продовжить економічне зростання. Ситуація з легкості ведення бізнесу покращуватиметься. Світова економічна ситуація змінюється, змінюються ринки, виклики й загрози. Але інвестиції завжди шукатимуть місце, де вони будуть успішними і захищеними. Наше завдання — створити таке місце», — констатував Володимир Гройсман.

За його словами, знайти в Європі країни з таким потенціалом, який має наша держава, складно. Зрозуміло, що бізнес вкладатиме кошти туди, де є конкурентність. Україна нині сильний гравець у сфері інновацій, вона достатньо динамічно зростає і присутня у всьому світі у виробленні інноваційних продуктів. «Упевнений, що національна економіка продовжить зростання, яке, за підсумками першого півріччя 2018 року, перевищило 3%», — зазначив Володимир Гройсман.

Влада постійно докладає зусиль, щоб у світі Україну сприймали відкритою, сучасною. Саме на цей імідж нині працює новий український бренд Ukraine NOW «Україна Зараз». Експерти зазначають, що слово «зараз» дуже важливе для країни, бо Україна саме зараз змінюється, саме зараз тут відбувається найцікавіше. Інвесторів магічне слово «NOW» дуже приваблює.

Під час економічного форуму глава уряду підкреслив, що й децентралізація дала нові можливості для залучення інвестицій в Україну. «З точки зору малого, середнього і великого бізнесу ми дали нові можливості нашим громадам залучати інвестиції, модернізувати інфраструктуру, створювати умови для залучення бізнесу. Все це в підсумку дасть зростання, і ми будемо здатні управляти викликами та боротися із хронічними проблемами, які було створено до нас», — каже Володимир Гройсман.

До речі, доходи загального фонду місцевих бюджетів України в січні — серпні 2018 року порівняно з аналогічним періодом 2017-го зросли на 23,1%, або на 27,919 мільярда гривень — до 148,718 мільярда. В уряді заявляють, що Україна повинна завершити реформу з децентралізації формуванням сильних місцевих громад, які зроблять істотний внесок у зростання національної економіки.

Українських айтішників визнають одними з найкращих у світі. Фото з сайту netpeak.ua
Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»