ПРИРОДНІ РЕСУРСИ 

Із земних глибин

У більшості країн воду з артезіанських свердловин вважають багатством і стратегічним запасом, який контролює держава. І недаремно, адже її цінність полягає в тому, що, профільтрувавшись через значну товщу грунту, ізольовану від поверхневих забруднень, вона зазвичай має високі показники безпеки. Тому її можна пити й використовувати з господарською метою без попередньої обробки. Також у цій воді в невеликій кількості є мікроорганізми, безпечні для людського здоров’я. Крім того, в артезіанській воді немає радіонуклідів, нітратів, нітритів, органічних шкідливих сполук. Усе це робить її особливо цінною. Вона має постійний хімічний склад і не вимагає попередньої очистки хімічними реагентами і знезараження хлором.

Бутилювання артезіанської води може погіршити її якість. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Оскільки артезіанські води — напірні підземні води, які під час розкриття бурової свердловини підіймаються вище від покриття водоносного пласта, то вони інколи фонтанують.

На відміну від грунтових вод, які беруть участь у сучасному водообміні з поверхнею землі, артезіанські зберегли свою первинну структуру.

— Свердловини з артезіанських водоносних горизонтів облаштовані так, щоб не допустити в них потрапляння вод з горизонтів, що розташовані вище, — розповідає директор Центру гідрогеологічних та геологічних досліджень ДП «Українська геологічна компанія» Олександр Нікіташ.

Проте виявилась дивна річ: сучасна артезіанська вода не настільки якісна, як кілька десятиліть тому. Що ж сталося, ми поцікавились у фахівців.

— Відсутність суворого регулярного нагляду за бурінням свердловин в Україні за останні роки призвело до різкого погіршення якості артезіанської води, — розповідає старший науковий співробітник Науково-інженерного центру радіогідрогеоекологічних полігонних досліджень НАН України Марина Набока. — Майже 32% проб питної води, відібраної з джерел децентралізованого водопостачання, не відповідають нормативам за санітарно-хімічними показниками і майже 23% — за бактеріологічними.

Потрібно пам’ятати, що артезіанська вода жорстка. Саме тому в ній у значній кількості є солі кальцію та магнію, які під час нагрівання випадають в осад. І хоч для людського організму ці солі загалом не шкідливі, вони залишають накип у чайниках та каструлях. Натомість у звичайній водопровідній воді концентрація солей обмежена. На думку фахівців ВООЗ, ці солі в тій кількості, в якій вони є у воді, безпечні для людського здоров’я. Тому в 2004 році ВООЗ вилучила показники жорсткості з нормативів безпечності води.

— Серед українців побутує думка, що додаткове очищення артезіанської води під час її бутилювання на заводах може поліпшити її якості, — зазначає Марина Набока. — Але це не так. Така процедура  саме артезіанську воду швидше зіпсує.