Нині соціологи в один голос стверджують: за рівнем тривожності українське суспільство повернулося в 90-ті роки минулого століття. Майже рік воно перебуває в найсильнішому стресі: Майдан, зміна влади, втрата Криму, події на Донбасі. Обговорити, чого насправді бояться українці, зібралися на круглому столі «Страхи українського суспільства: операція без анестезії» фахівці різних напрямів: соціологи, психотерапевти, економічні аналітики.

Експерти вважають, що через нинішню ситуацію може постраждати психіка сотень тисяч людей, а стрес, так чи інакше, відчувають мільйони. Більшість опитаних вважають, що життя повернеться в нормальне русло не раніше ніж через два-п’ять років. У людей переважно негативні емоції: тривога, страх, розгубленість, безвихідь і песимізм. Соціальна напруженість украй висока, і це продемонстрували події у Вінниці й Запоріжжі.

Тож, як бачимо, соціологічні дослідження тільки підтвердили, що українці перебувають у стані сильного стресу через події в країні. Трансформуються й основні страхи і побоювання українців. Якщо раніше середньостатистичний житель країни боявся зростання цін і втрати роботи, то тепер до списку його фобій можна сміливо приплюсувати військове вторгнення і розвал держави.

— Понад 90% населення відчуло на собі кризові явища в країні, тобто постраждали від економічної, політичної і військової ситуацій. На цьому тлі зростає тривога людей. 88% жителів України оцінюють економічне становище країни як загалом негативне. При цьому більшість українців очікують погіршення ситуації. Рівень витрат у людей різко зріс, і поки що немає під∂рунтя для покращення ситуації. А дій влади, які могли б підвищити шкалу оптимізму, я не спостерігаю. Швидше за все, зараз іде процес звикання людей до нових соціально-економічних і політичних умов, тобто адаптація в умовах кризи, — зазначив соціолог Євген Копатько, засновник компанії Research and Branding Group.

За його словами, жителі країни тепер побоюються зниження доходів, втрати роботи, погіршення криміногенної обстановки. До того ж, додав він, зараз відбувається тотальна люмпенізація населення і його деградація. Водночас Євген Копатько зазначив, що сьогодні в Україні спостерігається «безпрецедентний» рівень довіри до Президента і Прем’єр-міністра країни.

— Віра у швидкі зміни на краще все ще жива. Україна нині на верхньому рівні амплітуди соціальних потрясінь, після виборів нічого не закінчилося. Однак якщо надії людей не виправдаються, причому вже найближчим часом, боюся, все може обернутися для України не зовсім приємними подіями, — резюмував експерт.

В еміграцію по краще життя

Експерт у галузі економіки та фінансів проектний менеджер «Ліги фінансового розвитку» Андрій Блінов вважає, що рівень системної кризи наступного року можна порівняти з аналогічним 2008—2009 років. За його словами, наступного року реальне падіння доходів українців становитиме не менше 15%. Рівень оцінки ризиків зростає, тому що люди бачать для себе економічні наслідки зниження доходів. Верховна Рада затвердила програму діяльності уряду на період до 2020 року, яка спрямована на тотальну економію. При цьому в документі не враховано того, що чим менше грошей отримають громадяни, тим менше вони витратять їх на товари і послуги, а значить — менше доходів отримає торгівля і супутні галузі. Як наслідок, бюджет недоотримає великі суми у вигляді податків і зборів від підприємницької діяльності. Соціальне невдоволення в 2015 році, за словами експерта, може бути дуже сильним: не можна забрати все і нічого не дати натомість.

З цим багато в чому пов’язаний інший песимістичний прогноз фахівця: найближчими роками Україну чекає новий виток демографічних проблем. Як наслідок різкого погіршення рівня життя в країні посилиться депопуляція населення і зросте еміграція, причому не тільки в Росію і «вглиб України», а й у країни ЄС та за океан.

— Люди не готові і не хочуть чекати, коли Україна зможе забезпечувати їм нормальний рівень життя, доходів, вони налаштовуються на переїзд, — сказав Андрій Блінов.

Експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко вважає, що політики намагатимуться заробляти на людському страху:

— Українцям будуть пояснювати, що зниження зарплат і приватизація державних об’єктів необхідні для фінансування воєнних дій. Зараз поширюється теза про те, що всі, хто виступає проти влади, — це агенти Кремля. Таким чином у суспільстві популяризується страх війни.

За його словами, створене в Україні Міністерство інформаційної політики — знаковий маркер, який висвітлює цю проблему. На думку експерта, нове міністерство зароблятиме саме на страху. Але подібна методика вкрай небезпечна, нагадує Юрій Гаврилечко й додає, що страху можна позбутися різними способами: завмерти, бігти або атакувати у відповідь, тобто проявляти агресію. Ситуація у Вінниці і в Запоріжжі показала, що протести є у багатьох регіонах, і це ще тільки початок.

Суспільство намагається себе вилікувати

Експерти зазначили, що порівняно з червнем поточного року у жителів України суттєво посилилося почуття страху і зросла кількість самогубств.

— Неможливість планувати сьогоднішній і завтрашній дні збільшує в суспільстві рівень тривожності, напруги, агресії, частішають випадки жіночого і чоловічого алкоголізму. Якщо наші політики нічого не зроблять, а суспільство зрозуміє, що воно нічого не змінило після революції, то настане безпорадність, яка супроводжуватиметься апатією і депресією, загостренням всіх психічних захворювань, які сьогодні ще в латентному періоді. Влада, якщо не докладе максимум зусиль, а головне не покаже людям результатів роботи, ризикує припинити свої повноваження достроково, — прогнозує кандидат психологічних наук, психотерапевт Анжела Бабаджанова.

Однак, за її словами, не варто бачити все лише в чорному кольорі. Процеси, які відбуваються у суспільстві, Анжела Бабаджанова назвала свого роду катарсисом.

— Люди намагаються брати на себе відповідальність, можна сказати, дорослішають. Перестають покладатися на владу. Подивіться, скільки з’явилося волонтерів! Таким чином суспільство намагається саме себе лікувати, — сказала експерт.

Так само вважає і соціолог Євген Копатько:

— Колись під час вирішальної битви Петро І сказав: «Не померти, а перемогти треба». Ці слова нині актуальні для нас, українців, як ніколи.

МОВОЮ ЦИФР

Research & Branding Group проводила опитування з 20 листопада по 1 грудня 2014 року в усіх регіонах України (за винятком Криму, Донецької, Луганської областей та Севастополя). Було опитано 2132 громадянина, статистична похибка становила 2,5%. Більшість українців (80%) оцінили політичну ситуацію в країні у цілому як нестабільну.

Стабільною її вважають лише 4% жителів країни. Ще 16% характеризують політичну ситуацію в Україні «настільки стабільною, наскільки й ні». Дві третини (62%) не задоволені своїм життям, а задоволена — третина українців (35%). Зараз люди відчувають переважно негативні емоції: тривогу (54%), страх (22%), розгубленість (18%), безвихідь і песимізм (по 11%). Серед позитивних почуттів переважають надія (44%) і оптимізм (17%). Порівняно з червнем поточного року в українців суттєво посилилося почуття страху (+ 8%).