МЕТА

2012 рік стане переломним у контролі за якістю ліків та наведенні ладу на фармакологічному ринку

Учора Прем’єр-міністр Микола Азаров ознайомився з роботою лабораторії з контролю за якістю лікарських препаратів, розташованої в Київській області.

«2012 рік стане переломним з точки зору боротьби з фальсифікатами на нашому ринку медичних препаратів, тому що зараз наша служба забезпечена усім необхідним обладнанням», — зазначив Микола Азаров після огляду приміщень і спілкування з працівниками.

Уряд також обов’язково візьме під контроль питання ціноутворення на ліки та медичні препарати. Прем’єр зауважив, що із 500 компаній, які працюють на вітчизняному фармацевтичному ринку, діє 4–5 великих, які забезпечують 70% ринку медпрепаратів, а всі інші є посередниками.

«Ланцюг посередників доходить до 5–6 компаній. На кожній ланці — зростання вартості ліків, втрата контролю за їх якістю. Нам потрібно наводити порядок у цій сфері, і ми його наведемо», — запевнив Микола Азаров.

Глава уряду нагадав, що в 2010 році Кабінет Міністрів ухвалив рішення про технічне переоснащення Державної служби України з лікарських засобів. Було закуплено найсучасніше обладнання для трьох лабораторій. За словами Миколи Азарова, це дасть змогу домогтися посилення контролю за якістю як імпортних, так і вітчизняних ліків, а також захистить споживачів від неякісної фармацевтичної продукції.

«Наше завдання полягає в тому, щоб насамперед забезпечити Україну якісними імпортними й вітчизняними ліками, щоб наші люди не вживали під час лікування фальсифікати і підробки», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Загалом Микола Азаров під час відвідання лабораторії та проведення експрес-тестів пересвідчився, що на вітчизняному ринку реалізується велика кількість неякісних медикаментів. Тому й пообіцяв взяти цю ситуацію під контроль і виправити її.

Система лабораторного контролю якості лікарських засобів — загальнонаціональна мережа із 27 лабораторій, розташованих у кожній адміністративній одиниці держави. Одну з них у Київській області й відвідав Микола Азаров, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Позаторік за підтримки уряду розпочався процес переоснащення цих лабораторій найсучаснішим обладнанням, який планується завершити у 2015 році. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА.