Кажуть, істина пізнається в порівнянні. Багато говорять про те, що в нас ситуація з місцевим самоврядуванням чи не найгірша, але порівняно з білоруською ми ще на певній висоті. Нещодавно білоруська делегація завітала на Черкащину, аби на місці вивчити діяльність рад, зокрема управління бюджетним процесом. Щось у нас почути, в чомусь поділитися досвідом.

Білоруські гості цікавилися організацією роботи місцевих рад, але особливо — взаємодією та розмежуванням бюджетних процесів. Тобто їх цікавила сама бюджетна система, основи її формування та джерела наповнення місцевих бюджетів, сплата податків за користування землею (адже, на відміну від України, в Білорусі вся земля належить державі), управління комунальним майном, що перебуває у власності територіальних громад.  У них власністю громад також опікується держава.

Керівник білоруської делегації Андрій Завадський зауважив, що в Україні й Білорусі ситуація з місцевим самоврядуванням схожа: воно дуже обмежене у правах.

— У Білорусі влада сама по собі, а громада сама по собі. Все централізовано, принижена місцева ініціатива. Так, є вода у водогоні, тепло в батареях, світло, продукти в магазинах, ходять автобуси. Але господарювання було б значно ефективнішим, було б більше користі для людей, якби їх запитували, чого вони насправді хочуть. Та їх ведуть «до щасливого майбутнього» не питаючи. Тому є й помилки, і невдоволення людей.

А з невдоволеними розмова коротка: представляючи колег, пан Андрій часто вживав «колишній»: колишній голова міської ради, колишній викладач. Адже їх було звільнено з роботи: вони потерпіли навіть не за політичну, а за громадську діяльність.

— Переконаний, так безконечно тривати не може, й люди зроблять вибір на користь європейського розвитку, — зауважив гість. Адже, на його переконання, зміни місцевого самоврядування, які не мають в основі положень Європейської хартії місцевого самоврядування, приречені на невдачу.

Певні зміни, яких не можна не помітити, вже відбуваються на Черкащині. Громади посилили контроль за роботою влади. З’явилася відкритість: недавно сесію обласної ради вперше проведено в режимі он-лайн, тобто кожен міг через Інтернет спостерігати за її роботою і навіть вносити зауваження. Якщо раніше правила поведінки диктував голова облдержадміністрації, а депутати за домовленістю лише натискували кнопки під час голосування, то нині обласна рада вперше намагається працювати з виконавчою владою на рівних. Хоч стереотипи  ще далеко не зламано, а в  районах є голови держадміністрацій, які викликають сільських голів на килим. Необхідна зміна мислення й самої громади, її активне втручання у вирішення життєво важливих питань.

Як розповіла голова обласної ради Валентина Коваленко, в області готуються до великої наради із сільськими головами. Зараз збирають їхні пропозиції щодо реформування самоврядування. Депутатський корпус обласної ради також долучився до цієї роботи.