Звертається до вас громада селища Лисичанський з Луганщини. У нашому населеному пункті хочуть закрити пошту і ми цим дуже незадоволені. Хочемо запитати, чи можемо щось зробити, аби цього не сталося?

Справа в тім, що працівники Першотравневого Центрального пункту зв’язку Луганської дирекції «Укрпошти», починаючи ще з 2010 року, намагаються закрити наше поштове відділення. А громада, у свою чергу, намагається цьому запобігти. Але нині вже пошту хочуть закрити, не зважаючи на думку місцевих жителів, ні навіть депутатів, які намагаються нас захистити. Адже після того, як пошта звільнить приміщення, його планують продати зацікавленим особам, які відкриють там магазин. Розташування будівлі дуже зручне — у центрі селища, біля дороги. А нам не потрібен ще один магазин, їх і так вже занадто багато. До того ж, недалеко — базар Лисичанська. А ось поштове відділення нам дуже потрібне.

Отже, хочемо дізнатися, яка офіційна причина закриття пошти у Лисичанському і чи можна відмінити це рішення?

МІСЦЕВА ГРОМАДА, селище Лисичанський Луганської обл.

Галина НЕЛЕПА,
заступник генерального директора
Українського державного підприємства
поштового зв’язку «Укрпошта»:

— Відповідно до вимог чинних нормативних документів функціонування стаціонарних відділень поштового зв’язку у населених пунктах з кількістю мешканців до 2 тисяч осіб можливе у разі достатнього обсягу роботи.

Відділення поштового зв’язку Лисичанський обслуговувало населений пункт Лисичанський з населенням 750 мешканців, у 2011 році мало мінімальні обсяги послуг та було збитковим. За 2011 рік прийнято: 41 лист, 1 посилка, 17 поштових переказів. Збиток становив 6,9 тис. грн. Тому керівництво Луганської дирекції УДПППЗ «Укрпошта» прийняло рішення про закриття відділення поштового зв’язку Лисичанський з 01.03.2012 року.

На сьогодні послуги поштового зв’язку споживачі отримують у відділенні поштового зв’язку Малорязанцеве за режимом роботи: вівторок — субота з 09-00 хв до 13-00, без перерви, вихідні дні — неділя, понеділок. Проте не змінився порядок надання послуг поштового зв’язку надому. Листоноша приймає усі види платежів, надає послуги поштового зв’язку, здійснює виплату пенсій та грошової допомоги, реалізовує знаки поштової оплати, конверти, періодичні друковані видання і товари широкого вжитку.

Надання послуг поштового зв’язку користувачам перебуває на контролі у керівництва Луганської дирекції УДППЗ «Укрпошта».

Інформація щодо продажу УДППЗ «Укрпошта» приміщення, в якому працювало відділення поштового зв’язку Лисичанський не підтвердилася, оскільки воно є власністю Малорязанцевої селищної ради.