КОСМОС

У Дніпропетровську будують випробувальний комплекс "Сухий космодром"

Це перший за роки незалежності України об'єкт, який забезпечуватиме роботу підприємств космічної галузі. Заводський випробувальний комплекс (ЗВК) закладено в Дніпропетровську на ВАТ "Дніпроважмаш". На "Сухому космодромі" будуть відпрацьовувати агрегати і системи стартового і технічного комплексів, створюваних ДП "КБ "Південне", ДП "ВО "Південний машинобудівний завод ім. А. Макарова", ВАТ "Дніпроважмаш" та іншими учасниками українсько-бразильського проекту щодо здійснення запусків ракет "Циклон-4" з космодрому "Алкантара" (Бразилія).

Завдяки реалізації цього проекту в Україні запрацює повний цикл створення ракетних комплексів, що розроблятиметься і виготовлятиметься силами вітчизняних підприємств. У фундамент випробувального комплексу "Сухий космодром" голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул заклав капсулу з посланням майбутнім поколінням ракетобудівників.

В урочистій церемонії взяв участь міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба. Капсула є точною зменшеною копією першого ступеня ракетного комплексу залізничного базування, який був створений на Дніпропетровщині. Свого часу цей комплекс став одним зі стовпів ядерного щита СРСР.

- Це - частина нашої славетної історії, - зазначив Олександр Вілкул, звертаючись до конструкторів, інженерів та фахівців ракетобудівних підприємств, які були присутні на презентації проекту. - Проте настав час писати нові славетні сторінки. Дніпропетровщина - це серце космічної галузі України. І цього року, завдяки підтримці з боку держави, ми знову почали відчувати впевнений ритм його роботи.

На урочистостях відзначалося, що перше питання під час робочої поїздки на Дніпропетровщину Президента України (12 жовтня) стосувалося саме розвитку ракетно-космічних технологій та державної підтримки галузі.

Будівельні споруди ЗВК імітують стартове спорудження космодрому площею 3600 м2 (для монтажу пускового столу і підйомно-інсталяційного агрегата), під'їзну залізничну колію до нього, споруди для імітації навантажень на агрегати стартового комплексу, інженерні системи та комунікації. До складу технологічного обладнання ЗВК входять п'ять основних агрегатів стартового комплексу, що розробляються і виготовляються ВАТ "Дніпроважмаш" (пусковий стіл, підйомно-інсталяційний і транспортно-установчий агрегати, буферна самохідна платформа і вантажний макет ракети), елементи систем термостатування, забезпечення стисненими газами, заправки окислювачем і пальним. Технологічне обладнання після випробування на заводському випробувальному комплексі буде відправлено на космодром "Алкантара" у Бразилії.