ІНІЦІАТИВА

ДК «Укргазвидобування» вкладає кошти у соціальний захист своїх працівників

Віолетта ГРОМОВА
для «Урядового кур’єра»

Турбота про соціальний захист працівників повертається. Щоправда, переважно це властиво великим компаніям, у яких соціальну відповідальність обрали одним із пріоритетних напрямків. 45 млн грн вирішили витратити цього року у ДК «Укргазвидобування»  на оздоровлення 7,5 тис. своїх працівників та їхніх  дітей.

ДК «Укргазвидобування» веде свою діяльність в 11 областях і є найбільшою газовидобувною компанією України. За підсумками 2010 року підприємствами компанії видобуто 14,8 млрд м3 газу. Це 75% загального видобутку в Україні. Тут  працює майже 21 тис. працівників.

— Умови співпраці між колективом управління та адміністрацією регулює колективний договір, який є одним із найкращих у галузі, — розповідає голова первинної профспілкової організації Харківської філії ДК «Укргазвидобування» Ярослав Олійник. — Зокрема, для відпочинку та оздоровлення працівників управління та їхніх дітей надаються путівки з частковою оплатою вартості, компенсуються витрати на певні медичні послуги. Передбачено також багато інших заохочувальних та компенсаційних соціальних пільг як для працівників і членів їхніх сімей, так і для непрацюючих пенсіонерів управління.

Особлива увага — створенню максимально комфортних умов для відпочинку. У шести оздоровчих закладах ДК «Укргазвидобування», які розташовані у АР Крим, на Херсонщині, Львівщині та Харківщині щороку відпочивають працівники компанії зі своїми дітьми. Сюди приймають і дітей-сиріт, із багатодітних та малозабезпечених сімей. У 2011 році  компанія інвестує 45 млн  грн в оздоровлення понад 7,5 тис. працівників та їхніх дітей.

Утім, соціальна діяльність компанії виходить далеко за її межі. У кожному з 11 регіонів, де вона працює, налагоджені постійні зв’язки з органами місцевого самоврядування, громадськістю, науковими установами. Спектр допомоги широкий — від надання спецтехніки до шефства над дитячими будинками, школами, лікарнями. Компанія активно допомагає місцевим спільнотам, будує житло для робітників, розвиває власну рекреаційну базу, виділяє кошти на ремонт та оснащення шкіл, дитсадків та медичних установ. Важливість цієї допомоги важко переоцінити, адже місцевих бюджетів ледь вистачає на найнеобхідніше.

Цього літа ДК «Укргазвидобування» завершила реалізацію масштабного соціального проекту — будівництва сучасного триповерхового спортивно-оздоровчого комплексу у смт Червоний Донець Харківської області. Розпочато воно було ще 2004 року, проте через відсутність фінансування кілька разів зупинялося. Повноцінне будівництво відновилося лише у 2010 році після приходу до Компанії нової управлінської команди.

Відкриваючи нову спортивну споруду, заступник  директора ДК «Укргазвидобування» Олексій Нестеренко  зазначив: «Ми пишаємося тим, що наша компанія не тільки підтримує власні соціальні об’єкти, а й зводить нові, прикладом чого є цей спорткомплекс. На його будівництво було виділено 56 млн грн. Ми переконані, що це сторицею повернеться компанії, адже для нас головне, щоб наші працівники були фізично та духовно здоровими людьми».

Новий комплекс є найбільшою спортивною спорудою південної частини Харківщини. Він включає два басейни, спортивний зал на 200 глядачів та три зали для занять боротьбою, боксом, атлетизмом. Діє відкритий тенісний корт, майданчик для занять футболом, баскетболом та волейболом.  Щодня у сучасних спортивних залах і на оснащених майданчиках можуть займатися понад 200 відвідувачів.

Начальник управління ПЕК Харківської ОДА Василь Без’язичний дав високу оцінку участі ДК «Укргазвидобування» у суспільному житті Харківщини: «Ми вдячні за те, що компанія віднаходить можливості виділяти кошти на соціальні проекти». Він також повідомив, що новозведений у Червоному Донці фізкультурно-оздоровчий комплекс є кращим в області.

 «Компанія несе відповідальність перед колективом та суспільством. Це частина нашої філософії управління бізнесом. Інвестиції у персонал — найцінніші для компанії. Ми віримо, що спільними зусиллями можемо підвищити ефективність не тільки роботи компанії, а  й змінити на краще наше повсякденне життя», —заявив директор ДК «Укргазвидобування» Юрій Борисов.