Ще на початку літа зіткнувся з такою інформацією. Розчулений донеччанин написав подяку співробітникам патрульної служби одного з райвідділів УМВС України в Донецькій області. Вгадайте, за що? За те, що правоохоронці захистили його на вулиці від хуліганів? По гарячих слідах відшукали грабіжників і повернули господарю «позичені» мобільний, гаманець та годинник? Чи може нарешті «приборкали» сусіда-дебошира, від якого потерпав весь багатоповерховий будинок? Та ні. Чолов’яга висловив письмову вдячність за те, що міліціонери притягнули його до адміністративної відповідальності за… розпивання пива у громадському місці.

А відбувалося це так. Лікар за фахом після нічного чергування зайшов уранці до магазину скупитися. А щоб угамувати спрагу, придбав пляшку пива, яку спробував пригубити поряд із крамницею. Щойно зробив кілька ковтків, поруч, як із-під землі, виросли двоє патрульних: «Порушуємо, громадянине…» Небораку запросили до райвідділу, де трохи пожурили, склали протокол і відпустили. Медик, за його словами, тоді був настільки приємно вражений коректністю міліціонерів, що навіть щиро написав їм подяку за добросовісне несення служби. Бо, їй-бо, він немов вийшов сухим із води. Адже, зважаючи на окремий сумний досвід професійної «гостинності» правоохоронців, ніхто у райвідділі не пропонував порушнику «розрулити» ситуацію без протоколу, йому не вдягали кайданки на руки та целофановий пакет на голову, не били по ребрах та інших частинах тіла і навіть не обіцяли «повісити» на нього довгу низку досі не розкритих справ.

Перегодя знаючі люди висували чимало версій надзвичайної події. Одна з них — технічно-сценічна. Мовляв, у відділенні встановили приховану камеру, яка і зафіксувала ідилію щодо виконання правоохоронцями елементарних службових обов’язків і водночас невеличкий спектакль. Наступна версія — футбольна. З’явилося припущення, що хлопці в погонах проводили своєрідну генеральну репетицію: наполегливо вчилися «нормально» працювати з уболівальниками Євро-2012, які почали з’їжджатися до міста. Ці зусилля не виявилися марними — під час футбольного дійства правоохоронці справді буквально панькалися з іноземними уболівальниками і крізь пальці дивилися на їхні витівки. Та, погодьтеся, з незвички важкувато усміхатися, зціпивши зуби, і з усіх сил стримувати професійне бажання врізати гумовою палицею якогось підпилого суб’єкта так, аби той аж ногами вкрився. І терпець якось-таки увірвався… Під гарячі-гарячі руки вартових громадського порядку потрапив донеччанин, який теж пив пиво у громадському місці. Щоправда, після спілкування з правоохоронцями він писав уже не подяку, а заяву до прокуратури. Адже, за його словами, у райвідділі міліції його не тільки гуртом віддухопелили, а й з∂валтували гумовою палицею (один підозрюваний уже звільнений із органів, його спільників встановлюють).

Розслідування цієї резонансної справи ще триває. А тим часом не забарилося ще одне цікаве повідомлення про будні місцевої міліції. В одному з міст області старшому слідчому райвідділу міліції урочисто вручили грошову премію, грамоту та квіти. За що? Офіцер міліції навідріз відмовилася від хабара — тисячі доларів. Виявляється, місцевий житель, який підозрюється у виготовлені та продажу «паленої» горілки, спробував відкупитися від покарання, проте старший лейтенант продемонструвала принципову позицію і повідомила «куди треба». Вчинок справді гідний того, аби заохотити слідчого, адже офіцер зуміла захистити честь мундира, плямувати який, на жаль, є кому. Проте скептики прогнозують: якщо продовжувати такими ж темпами, грамоти і премії правоохоронцям у майбутньому даватимуть уже тільки за те, що вони приходять на службу і приступають до виконання своїх елементарних обов’язків. Або за те, що патрульний «при виконанні» спересердя не вперіщив кілька разів гумовою палицею першого зустрічного. Хоч міг.