Чи збереже Україна курс на євроатлантичну інтеграцію за наступного Президента, чи продовжиться в країні процес реформ, якою буде відповідь нового глави держави на виклики національній безпеці з боку Росії?

Ці запитання хвилюють зараз багато західних урядів, а також експертних кіл, у тому числі в Сполучених Штатах. Саме цим проблемам була присвячена конференція "У фокусі виборів в Україні: політичні виклики та вікна можливостей", що відбулася в четвер у Вашингтоні.

За результатами форуму Укрінформ поспілкувався з одним із його організаторів — старшим науковцем німецького фонду Маршалла в США Джонатаном Катцем, який раніше обіймав високі посади в Держдепі, USAID, Комітеті у міжнародних справах Палати представників США. В інтерв'ю агентству він розповів про очікування у Вашингтоні від нової української влади, а також можливий розвиток подій між президентськими й парламентськими виборами в Україні.

Представник німецького Фонду Маршалла в США Джонатан КАТЦ: Росія вже має «гібридний» сценарій для України в період між виборами

ЗМІН ТРЕБА ЧЕКАТИ, ЯК "ОСЯДЕ ПИЛ" ВІД ВИБОРІВ

— Більшість українців, які проголосували за нового президента, вкладають у свій вибір багато сподівань, що сьогодні були обговорені у Вашингтоні. Яких перших кроків очікують американське експертне товариство і влада США від команди Володимира Зеленського?

Є очікування, що після того, як політичний ландшафт сформується, Україна повернеться до просування реформ

— Насамперед, я не думаю, що зараз мають існувати якісь невідкладні очікування від нового президента в рік парламентських виборів щодо того, що основна увага буде приділена реформам (в Україні — ред.) з точки зору їх імплементації. Отже, очікування є обережно оптимістичними, що після того, як політичний ландшафт сформується і "осяде пил" після (обох — ред.) виборчих кампаній цього року, Україна й українське керівництво знову повернуться до справи просування важливих євроатлантичних реформ.

— Які саме реформи ви маєте на увазі? Які з них мають стати першочерговими?

Україна відчайдушно потребує незалежного судового органу

— Насамперед, ідеться про антикорупційні реформи, досягнення прогресу в роботі Антикорупційного суду, функціонування НАБУ та інших інституцій, що були створені останніми роками. Очікування полягають у тому, що це буде підтримано новим президентом і новим парламентом. Щоби замість протистояння цих органів чи послаблення їх ефективності зусиллями урядових структур, нова влада попрацювала би над їх зміцненням.

Україна відчайдушно потребує незалежного судового органу. Це є життєво важливим для відновлення економіки країни, і це є дуже вагомим для членства України в євроатлантичних інститутах.

ПРОВОКАЦІЇ ПУТІНА НЕ ЗУПИНЯТЬСЯ НА ПАСПОРТАХ І ГРОМАДЯНСТВІ

— Як, на ваш погляд, Росія може вплинути на ситуацію в Україні, враховуючи два фактори — процес формування нової президентської команди, а також напружений політичний період, пов'язаний із виборами до Верховної Ради?

Росія намагатиметься посилити політичну фрагментацію всередині України напередодні парламентських виборів

— Очевидно, що Росія влаштовуватиме перевірки новообраному президенту Зеленському протягом найближчих місяців. Як вони збираються це робити, не відомо. Але ми вже побачили перші спроби з боку Путіна в питанні громадянства й паспортів. Отже, існують очікування, що цей процес може загостритися.

Росія також може намагатися посилити політичну фрагментацію всередині України. Саме такого сценарію прагне гібридна агресія РФ напередодні парламентських виборів (в Україні — ред.). Крім того, Кремль, імовірно, підтримуватиме всіма силами кандидатів, які відповідатимуть його цілям. В Україні досі лишаються партії, які сприймаються як проросійські, й вони, зі свого боку, також чекають підтримки з боку Москви.

Отже, у Вашингтоні прогнозують приблизно такий перебіг подій, і тому Сполучені Штати й західні партнери продовжать надавати підтримку Україні в період виборчого процесу, спрямовану на вирішення питань кібербезпеки. Крім того, Захід послідовно демонструє потужну підтримку безпеки й оборони України у виборчий період. Росія повинна знати, що Сполучені Штати, європейські партнери, країни НАТО відреагують у разі чергової військової провокації з боку РФ.

ПІДТРИМКА УКРАЇНИ ЗАХОДОМ ЗАЛИШИТЬСЯ НЕЗМІННОЮ

— Ви сказали про підтримку України у виборчий період. Як щодо підтримки Заходу нової української влади в протистоянні іншим викликам?

— Американська сторона перебуває в контакті з командою новообраного президента Зеленського, щоби краще зрозуміти — що це за команда й чого вона прагне. Продовження підтримки України з боку Сполучених Штатів — річ дійсно важлива. Потрібно сприяти імплементації реформ, зміцнювати оборону й безпеку країни. Тож необхідно зберегти цей рівень підтримки, який є надзвичайно високим, під час президентства Володимира Зеленського. Це має стати першим кроком, а що буде далі — подивимось.

Якщо ж команді Зеленського знадобиться більша підтримка з точки зору економічної допомоги для зміцнення української економіки, я думаю, США мають підставити плече. Якщо виникне потреба для України в додатковій підтримці реформи судової системи, цього також варто очікувати з боку Сполучених Штатів. І така підтримка надається вже зараз.

Дуже важливо, що Вашингтон, Брюссель, інші західні партнери України висловили єдиний і послідовний меседж, що наша підтримка буде незмінною, не залежно від того, хто переможе на (парламентських — ред.) виборах та хто сформує новий український уряд. І я думаю, що це відбуватиметься також упродовж наступних кількох місяців (перед виборами до Верховної Ради — ред.).

До того ж, надзвичайно важливо, що президент Трамп уже зателефонував і привітав новообраного президента Зеленського, і це гарний знак.

Ярослав Довгопол,
Укрінформ
Вашингтон