ПОГОДА

Вітчизняні синоптики дали прогноз на кінець весни — початок літа
 

Кінець квітня та початок травня дошкуляли українцям над- звичайною спекою: місцями температура в тіні піднімалася до 39 градусів тепла. Синоптики зазначають, що цьогорічний травень радше літній, ніж весняний місяць, і прогнозують на найближчі дні стійку спекотну погоду.

Від тепла   до заморозків

Директор Українського гідрометеорологічного центру Міністерства надзвичайних ситуацій Микола Кульбіда повідомив, що до 12 травня у всіх регіонах температура вночі становитиме 13—18 градусів вище нуля, а вдень — 22—27 градусів. При цьому він зазначив, що у східних, південних та центральних областях стовпчик термометра подекуди може піднятися й до 30 градусів.

Утім, з 13 по 15 травня відбудеться різка зміна погоди: на всій Україні вночі стовпчик термометра опуститься до 1—6 градусів, а вдень буде від 10 — 15 градусів. Микола Кульбіда попередив, що у західних, північних та частково центральних областях слід очікувати заморозків на грунті. Він також підкреслив, що такі перепади температур супроводжуватимуться шквальним вітром, зливами, можливо, і градом.

А влітку парасольки не завадять. Фото clicr.ru_new

Такий самий прогноз (різниця становить 2—3 градуси) на цей період дає й  завідувач відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова. Вона також спрогнозувала, якою буде погода в кінці травня та у червні.

Так, остання декада травня нагадуватиме початок місяця — буде дуже спекотно. Уночі температура не опускатиметься нижче 12—16 градусів тепла, а вдень буде від +30 до +32 градусів. Це на 10—12 градусів вище від норми.

Говорячи про погодні умови червня, Вазіра Мартазінова зазначила, що на початку місяця слід очікувати на незначне похолодання, проте вже з 5 червня на всій території України, особливо на сході, знову буде екстремально спекотно. Вдень буде за 30 градусів, а вночі від +16 до +18. А ось друга половина червня принесе прохолоду. Удень буде максимум 22 градуси тепла, вночі — 10—12 вище нуля. Водночас фахівець зауважила, що у другій половині червня будуть окремі спекотні дні, однак вони, як і весь зазначений період, супроводжуватимуться зливами зі шквальним вітром. До речі, сильні опади слід очікувати й наприкінці травня. Особливо слід приготуватися західним і південним областям, де цілком можливо, що за один день випаде місячна норма вологи.

Вазіра Мартазінова попередила, що, плануючи відпочинок, слід уважно стежити за прогнозами Укргідрометцентру, адже, як уже було зазначено, температурні перепади супроводжуватимуться буревіями, шквальними зливами, грозами та градом. 

Небезпека 5 класу

У зв’язку з аномально високою температурою підвищився рівень пожежної небезпеки. Зокрема у східних, південних і центральних областях встановлено 5 клас пожежної небезпеки, а в окремих випадках рівень загрози вдвічі перевищує максимальні критичні показники. За добу з 6 по 7 травня було зафіксовано 87 пожеж на природі. Причиною більшості з них став людський чинник. Про це повідомив директор Департаменту управління рятувальними силами МНС Григорій Марченко.

За його словами, у деяких регіонах фіксують часті випадки спалювання населенням сміття на природі. Йдеться про органіку і про побутові відходи. Часто вогонь виходить з-під контролю і лісовим насадженням завдає величезної шкоди. Крім того, страждають і люди, адже, приміром, з однієї тонни спаленої трави у повітря потрапляє 9 кг твердої речовини.

Також лісові пожежі виникають від необережного поводження відпочивальників із відкритим вогнем. Свіжий приклад — пожежа у Кримському заповіднику поблизу Ялти. Григорій Марченко наголосив на тому, що причина надзвичайної ситуації — людський фактор. Для ліквідації пожежі було задіяно майже 180 осіб, 24 одиниці техніки, зокрема гелікоптер. Навіть розглядали можливість задіяти пожежні літаки. Втім, рятувальникам майже через добу вдалося приборкати стихію.

Григорій Марченко зазначив, що нині підрозділи МНС приведені в повну готовність і разом з місцевими органами влади проводять комплекс профілактичних заходів, аби вогонь не мав шансу перетворитися на стихійне лихо.