Цьогорічну осінь прогнозували затяжною. Як бачимо, прогнози справдилися. Листопад минув з незначним зниженням температури, був теплим і сухим аж до минулої суботи.  А вже у неділю випав лагідний сніг.

Оскільки грудень завершує рік, він таки повинен бути холодним і сніжним. Недаремно прислів’я стверджує: «Грудень у дорозі — зима на порозі». А щоб передбачити, якою вона буде, слід спостерігати за погодою у такі дні релігійних свят: Платона і Романа (1), Третя Пречиста (4), Катерини (7), Андрія Первозваного (13), Варвари (17), Миколая Чудотворця (19).

На Платона і Романа виглядають зиму, щоб дізнатися, якою вона буде на Масляну неділю. Який перший день грудня, така й зима. Якщо вранці буде тепло — таким буде  початок зими з невеликими опадами; якщо опівдні приморозить — погода взимку часто змінюватиметься.

«Третя Пречиста настає — землю снігом вкриває», — каже прислів’я.  До цього свята слід завершити всі господарські роботи і підготовку до нового трудового року. У жодному разі цього дня не слід виконувати у полі чи на присадибній ділянці земельні роботи. Від Пречистої до Благовіщення (07.04) «земля спочиває і на літо сил набирає».  Якщо цього дня буде приморозок, то й уся зима буде холодною; якщо йтиме дощ — на Юрія Весняного (06.05) будуть добрі сіножаті;  якщо землю вкриє ожеледь — зима буде затяжною, з морозами і заметілями.

Свято Катерини вважають днем дівочої долі. За народними уявленнями, доля супроводжує людину впродовж усього її життя: допомагає чи завдає прикрощів. Найчастіше до своєї долі у піснях зверталися дівчата — щоб вона послала щасливе подружнє життя, сімейний затишок. На Катерини дівчата ворожать на долю. Слід зламати гілочку вишні й поставити її у воду. Якщо до Меланки (13 січня) на гілочці з’явиться цвіт, то на дівчину чекає щаслива доля.

Якщо на Катерини почалися тумани й відлиги, це надовго.  Така погода може змінитися сильними морозами.

Андрія Первозваного — парубоцьке зимове свято. Хлопці організовують складчину, а дівчата печуть обрядовий коровай — калиту. У хаті, де збираються на вечорниці, її підвішують до сволока.  Осідлавши кочергу, парубки «їдуть калиту кусати», а дівчата квачем, умоченим у розведену сажу, починають їх «по зубах писати». В дитинстві мені довелося спостерігати за цим веселим дійством. Не знаю, чи збереглося воно досі в селах на Поділлі.

Якщо на Андрія ще сніг не випав — зима буде теплою і малосніжною.

На Варвари, за давнім звичаєм, не можна прати білизну, місити глину і білити хату. Нитки можна сукати, а голку в руки не брати. Цього дня добре проколювати вуха для сережок, бо «свята Варвара гамує болі й загоює рани». Але в проколах треба деякий час носити шовкові нитки. На Варвари дівчата на виданні печуть сім паляничок і зберігають їх у хлібниці до Різдва Христового. Палянички слід роздати колядникам, серед яких може виявитися майбутній суджений.  Якщо напередодні свята Варвари небо зоряне — незабаром настане похолодання, а якщо темне —  погода до кінця місяця буде теплою.

Такий пейзаж налаштовує на ліричний лад. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Одне з головних зимових релігійних  свят — Миколи Чудотворця. У наш час воно поширилося далеко за межі сімейного кола. Святий Миколай із подарунками відвідує дитячі заклади, школи-інтернати, сиротинці тощо. У родинах дідусь, перевдягнений у Миколая Чудотворця, обдаровуючи дітей гостинцями, згадує їхні добрі вчинки, просить бути слухняними, поважати старших, гарно поводитися і навчатися.

Минулого тижня Україна відзначила річницю Революції гідності. Але кожен день календаря ми переживаємо у тривозі за день наступний. Триває війна… До  героїв Небесної Сотні додалися вже тисячі імен українських патріотів,  сотень мирних жителів Донеччини й Луганщини. А кремлівський ординець продовжує плюндрувати нашу землю танками і «градами».  Усе людство підтримує нині Україну в боротьбі з російським агресором,  його найманцями і сепаратистами. Але збройну відсіч ворогові мусимо давати самі. Чи вистоїмо? Чи замовкнуть ворожі гармати до кінця року? Чи зустрінемо новий рік у мирі й злагоді? Сподіваймося на краще. З нами правда, з нами воля, нам Бог помагає!

НАШ КАЛЕНДАР

1 грудня — День працівників прокуратури;  Всесвітній день боротьби зі СНІДом

2 грудня — Міжнародний день боротьби за скасування рабства

3 грудня — Міжнародний день людей з обмеженими можливостями

4 грудня — Введення до храму Пресвятої Богородиці.  Третя Пречиста

5 грудня — День працівників статистики; Міжнародний день добровольців заради економічного і соціального розвитку

6 грудня — День Збройних сил України

7 грудня — День місцевого самоврядування; Міжнародний день цивільної авіації

8—14 грудня — Всеукраїнський тиждень права

9 грудня — Міжнародний день боротьби з корупцією

10 грудня — День прав людини

11 грудня — Міжнародний день гір

12 грудня — День Сухопутних військ України

14 грудня — День благодійництва; День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

15 грудня — День працівників суду

17 грудня — День працівників Державної  виконавчої служби

18 грудня — Міжнародний день мігрантів

19 грудня — День адвокатури; День співпраці Південь — Південь Організації Об’єднаних Націй; Святителя Миколая Чудотворця

20 грудня — День міліції; Міжнародний день солідарності людей

22 грудня — День енергетика; День працівників дипломатичної служби

24 грудня — День працівників архівних установ

25 грудня — Різдво за григоріанським календарем

31 грудня — Зустріч Нового року 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»