Особисто в мене впевненості у тім, що на місця люстрованих прийдуть кращі, — немає. Причина проста — жодних критеріїв відбору цих самих «нових». У цьому наочно переконався, спостерігаючи, як відбувався конкурс на заміщення вакантних посад директорів національних природних парків. Відповідальне за ці парки Мінприроди провело його у фактично закритому режимі.

Попри неодноразові звернення, мені так і не вдалося змусити керівництво міністерства оприлюднити дані про претендентів (посилаються на закон про персональні дані); занести, за прикладом офісу омбудсмана, до складу такої комісії представників ЗМІ та НУО; опублікувати на сайті міністерства за тим же прикладом оголошення про конкурс та наказ щодо його проведення.

А от команда уповноваженого з прав людини справді заслуговує на похвалу за рівень відкритості. Після того, як 11 квітня 2014 року набрав чинності Закон України «Про відновлення довіри до судової системи України», було припинено повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. І перед омбудсманом постало завдання призначити нового, одного з одинадцяти членів ВККСУ.

На офіційному веб-сайті уповноваженого з прав людини було розміщено наказ уповноваженого про конкурс на посаду члена ВККСУ та порядок його проведення. Співголовами конкурсної комісії стали Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська та голова люстраційного комітету Єгор Соболєв. До комісії також увійшли Євген Захаров (співголова Харківської правозахисної групи), Аркадій Бущенко (виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини), Олександра Примаченко (головний редактор інтернет-видання «Ракурс»), Роман Куйбіда (заступник голови правління Центру політико-правових реформ). Крім того, офіс омбудсмана звернувся до журналістів і представників інститутів громадянського суспільства з проханням долучитися до поширення інформації про проведення відкритого конкурсу на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, який призначається уповноваженим.

Мінприроди проігнорувало як мої особисті звернення про бажання долучитися до роботи «заповідно-директорської» комісії, так і офіційний лист від редакції «Урядового кур’єра» та численні листи від НУО. Як «відмазки» діячі з Мінприроди постійно посилаються на постанову КМУ №777 «Порядок проведення конкурсного відбору керівників державних суб’єктів господарювання». Там справді бракує чітко закріпленої норми про участь у роботі такої комісії представників НУО та журналістів. Хоча і заборони також немає. Але такий приклад показує, що на добру волю чиновників покладатися не можна. Тому для них, а також для інших, які не бажають відкрито проводити конкурси, треба зробити так, щоб вони були змушені «відкритись».

Для цього пропоную внести до постанови №777 такі зміни:

1. Внести пункт щодо згоди кандидатів на оприлюднення персональних даних, наприклад:

«Подача документів на конкурс означає згоду претендента на оприлюднення його персональних даних, в тому числі на сайті органу, який проводить конкурс»;

2. Внести пункт про запрошення до складу конкурсних комісій представників ЗМІ та НУО.

3. Внести пункт про обов’язковість оприлюднення усіх документів про хід конкурсу на сайті установи чи центрального органу виконавчої влади, який його проводить.

Зробити це влада може (і мусить!) вже зараз, не чекаючи на початок роботи нового складу парламенту, депутати якого вже погодилися ініціювати і лобіювати такі зміни до цієї постанови.

А результати «директорського» конкурсу Мінприроди у будь-якому разі новому міністру треба скасувати. Оскільки при його проведенні були порушені навіть чинні норми. Зокрема не було повідомлено про дату, час та місце розкриття результатів, як мінімум один із переможців конкурсу не має профільної освіти тощо.