Реформою Міністерства внутрішніх справ передбачається, що в населених пунктах функції ДАІ та Патрульної служби з охорони громадського порядку та безпеки дорожнього руху буде об’єднано. ДАІ здійснюватиме лише патрулювання національних автострад. Водночас, як очікується, запроваджуватимуть різноманітні технічні засоби контролю за дорожнім рухом, що унеможливить корупційну складову та мінімізує спілкування водіїв з інспекторами.

Крутіть баранку, вас знімають!

«Запроваджуючи автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху, ми хочемо вирішити три завдання, — розповідає перший заступник начальника департаменту ДАІ МВС України Сергій Будник. — Перша — це прибрати контакт учасника дорожнього руху з інспектором. На жаль, сьогодні в їхніх відносинах наявна корупційна складова. Друге питання — невідворотність покарання. За вчинене правопорушення має бути покарання. І третє завдання — це рівність усіх перед законом».

Нагадаємо, що систему автоматичної фотофіксації порушень ПДР вперше було введено в Україні в 2008 році. Однак не вдалося належним чином продумати технічні умови її реалізації. Це призвело до зворотного результату — ініціативу було дискредитовано. Суди завалили скаргами, в яких водії посилалися на технологічну недосконалість приладу «Візир» і відсутність на нього сертифікації. У 2010 році рішенням Конституційного суду було визнано неконституційним накладення штрафу на основі даних, отриманих за допомогою цього приладу.

Але на цьому, як відомо, наші законодавці не зупинилися і продовжили спроби впровадити систему автоматичної фото- та відеофіксації правопорушень на українських дорогах. Хоча жоден із запропонованих парламентарями законопроектів із цього приводу так і не запрацював.

У 2013 році на дорогах з’явилася система «Гарпун», але і в ній було виявлено мінуси. Експерти зазначали, що система вираховує тільки порушення швидкісного режиму, дані про порушення надходять на найближчий пост ДАІ, на цих підставах інспектор може зупинити порушника і скласти протокол про правопорушення.

Як наслідок, Україна досі залишається однією з небагатьох країн в Європі, де так і не запровадили повноцінну автоматичну фіксацію порушення правил дорожнього руху.

Юристи вважають, що засоби фіксації повинні бути на кожному перехресті. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

За порушення закону відповідатиме власник

Напрацьовуючи разом із правниками й представниками громадськості нові законодавчі норми, в ДАІ намагалися врахувати не лише досвід інших країн, а й попередні помилки.

«Раніше правопорушення фіксували в автоматичному режимі, але потім дані обробляв інспектор на низовому рівні. Зараз ми плануємо закупити найсучасніші та ефективні технічні засоби. При цьому передбачено, що сам процес з моменту фіксації порушення до передачі даних до Центру обробки інформації та виходу звідти відповідної постанови відбуватиметься також автоматично. І на постанові відповідальна особа повинна поставити свій електронний підпис. Тому ми зараз вибираємо апаратуру з електронним контролем на різних етапах, щоб унеможливити втручання людини в її роботу і коригування або вилучення будь-яких даних», — пояснює Сергій Будник.

За його словами, підготовлено 2 тисячі напрямів, на яких планують встановити відповідну техніку. Вартість такого проекту близько мільярда гривен.

«Ми розуміємо, що ситуація з держбюджетом складна. Але є й інші форми залучення коштів. Наприклад, державно-приватне партнерство, — говорить Сергій Будник. — Коли інвестор фінансує проект під гарантії повернення вкладених грошей за рахунок штрафів».

Механізм автоматичної фіксації, який планують впровадити, полягає в тому, що власникові автомобіля надсилатимуть повідомлення-постанову, в якій є посилання на сайт Центру обробки інформації, де лежить відеозапис порушення, який можна переглянути. І власник може або сплатити штраф, або написати в ДАІ, що за кермом був інший водій, і вказати його дані.

Коментуючи майбутні новації, юристи зазначають, що за правильного підходу система автоматичної фіксації не лише дисциплінуватиме водіїв, а й зменшить корупційну складову в роботі ДАІ.

«Думаю, всі погодяться, що система накладення адміністративних стягнень на водіїв-порушників є вкрай корупційною і працює здебільшого на збагачення її працівників. Але зрозуміло, що лише шляхом простого «очищення» автомобільних доріг від працівників ДПС ДАІ ситуацію з корупцією та безпекою на дорогах не вирішити, — вважає адвокат Вадим Прокопенко. — Адже ще у 2005 році, коли МВС України очолював Юрій Луценко, водії змогли пересвідчитися в тому, що сама лише ліквідація ДАІ з доріг викликала хвилю численних грубих порушень з боку водіїв, приміром, проїзд на заборонений сигнал світлофора, що вмить призвело до значного збільшення кількості ДТП із тяжкими наслідками.

На сьогодні більшість водіїв утримується від порушення ПДД передусім через те, що в будь-якому місці, десь «у схованці», можуть перебувати працівники ДАІ, які неодмінно зупинять і «покарають» горе-водія. Автоматизована система фіксації правопорушень на дорогах, щоб бути ефективною, повинна відслідковувати абсолютно всі місця на дорогах, де водій може порушувати ПДД. Тобто засоби фіксації порушень мають бути на кожному перехресті, на кожному світлофорі або «зебрі», відслідковувати швидкість руху на всіх дорогах без винятку, інакше водії швидко призвичаяться до такої недосконалої системи і надалі порушуватимуть ПДД там, де це не фіксується».

При цьому юрист зазначає, що без дорожньо-патрульної служби на дорогах не обійтись. Адже є низка порушень, які навряд чи можна виявити засобами такої автоматизованої системи. Це і створення аварійної ситуації, і ненадання переваги в русі транспортним засобам відповідних служб, і, зрештою, керування в нетверезому вигляді.

Загалом, на думку Вадима Прокопенка, введення автоматизованої системи обліку порушень ПДР, припинення практики контактів водія з працівниками ДАІ на дорогах, переекзаменування злісних порушників допоможуть навести лад на дорогах, але лише за умови досконалого законодавчого регулювання цього питання до найменших дрібниць та належної реалізації цих ініціатив.