ПАРТНЕРСТВО

За океаном зацікавлені у зростанні економіки України і готові у цьому посприяти

В економічній співпраці між Україною та Канадою намітилася позитивна динаміка. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з міністром міжнародної співпраці Канади Беверлі Ода. Він додав, що Україна надає великого значення розвитку відносин із Канадою в багатьох напрямках.

Уряд вважає перспективним продовження низки проектів, які реалізуються за підтримки Канадського Агентства міжнародного розвитку. Зокрема відзначено високу ефективність проекту реформи управління персоналом державної служби.

Важливим, за словами Миколи Азарова, є співробітництво у видобувній промисловості, гуманітарній та культурній сферах. «Важливо розвивати гуманітарні відносини, особливо з огляду на те, що в Канаді проживає велика кількість етнічних українців», — додав Прем’єр.

Беверлі Ода підкреслила, що Канада зацікавлена в тому, щоб Україна мала стале зростання економіки, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Ваш уряд налаштований на поліпшення бізнес-середовища. Щоб поліпшити рейтинг України, ми готові запропонувати свою допомогу, — заявила Беверлі Ода. — Ми зацікавлені допомагати Україні досягати значного економічного зростання в різноманітних сферах. Це стосується зокрема  видобувної промисловості, регіонального розвитку, сільського господарства».

Микола Азаров запропонував створити міжурядову комісію з торговельно-економічних питань. Такий механізм — перевірений засіб розвитку двосторонніх відносин. Таку комісію можна було б створити і між урядами України та Канади. Вона могла б працювати періодично то в Канаді, то в Україні, вирішуючи питання двостороннього співробітництва, і врегульовувати проблемні моменти. У рамках цієї комісії можна було б вирішувати і питання надання технічної допомоги Україні. Ця пропозиція дуже зацікавила канадську гостю. Після проведення консультацій з урядовцями там приймуть відповідне рішення.

Це актуально з урахуванням того, що товарообіг між Україною та Канадою не відповідає потенціалу обох країн. Хоч за минулий рік він все-таки зріс на 35,8%, але в цифрах це лише 500 млн дол.

При цьому Микола Азаров закликав канадський бізнес інвестувати в економіку України, зокрема взяти участь у розробці й видобутку нафти і газу. Він нагадав, що Україна купує газ у Росії за найвищою ціною в Європі. «Тому для нас важливий власний видобуток газу, альтернативні джерела його постачання. Ми зараз потребуємо серйозної допомоги та сприяння в цьому питанні», — підкреслив Микола Азаров.

На що Беверлі Ода повідомила: Канадське Агентство національного розвитку значною мірою займається наданням допомоги у видобувних видах промисловості. «Я впевнена, що Канада могла б надати допомогу в таких питаннях, як розробка стратегії, правил, питань регулювання і впровадження всіх цих правил у життя у видобувній промисловості та нафтогазовій сфері», — вважає міністр.

Микола Азаров також запросив канадських спостерігачів на вибори до Верховної Ради. За його словами, уряд зацікавлений, щоб іноземні спостерігачі дали об’єктивну оцінку виборам в Україні.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»