За фактами порушень на позачергових парламентських виборах в Україні відкрито 415 кримінальних проваджень. Про це під час брифінгу повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Він також підкреслив, що найбільш проблемними стали одномандатні округи, і якби не мажоритарна складова, то результати цих виборів можна було б визначити набагато швидше.

«Відкрито 415 кримінальних проваджень, із них 301 під час проведення агітаційної кампанії і 114 — за період голосування та встановлення результатів виборів», — сказав він. За словами радника міністра, найбільше кримінальних правопорушень зафіксовано у Києві — 45 та в областях: Чернігівській — 25, Харківській — 25, Одеській — 24, Київській — 23, Запорізькій — 21, Житомирській — 12 і Донецькій — 12», — зазначив він і наголосив, що справи розпочато за 3966 заявами про правопорушення.

Найбільше порушень було зафіксовано у Києві. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

За словами Антона Геращенка, попри посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства, серед членів комісій знайшлися й такі, що готові були на будь-що, аби певні кандидати отримали перемогу. Зокрема, Міністерство внутрішніх справ відкрило два кримінальних провадження за фактом прямої підробки протоколів за результатами голосування — у двох одномандатних округах №50 і №30.

«Це найбільш грубе порушення на виборах, коли члени комісій або окремі особи, зловмисники — замість того, щоб зафіксувати в протоколах виборчих комісій реальне волевиявлення громадян, — переробляють повністю результати голосування і створюють сфальсифіковані документи», — сказав він.

Радник міністра повідомив, що п’ять підроблених протоколів зафіксовано у виборчому окрузі №30 та 16 протоколів — в окрузі №50. За цими фактами відкрито кримінальне провадження за статтею Кримінального кодексу «Перешкоджання здійсненню виборчого права громадян шляхом підробки документів».

«За результатами кримінальних проваджень особи, які скоїли цей злочин, можуть отримати від 7 до 10 років позбавлення волі. Коло осіб, причетних до цього, зараз встановлюють», — додав Антон Геращенко.

Раніше повідомлялося, що МВС України відкрило кримінальне провадження за фактом фальсифікації результатів виборів на окрузі №50.

«Сам факт брутального порушення закону показує, що мажоритарні вибори в Україні — це зло, яке підохочує кандидатів, їхніх довірених осіб, пов’язаних з ними членів комісій та інших осіб до того, щоб підробляти документи», — підкреслив Антон Геращенко.

Міністерство внутрішніх справ офіційно поінформувало Центральну виборчу комісію про те, що в 21 протоколі є порушення, пов’язані з підробкою. Цю інформацію взято до уваги, однак вона не вплине на остаточні результати виборів у цих округах.

Радник міністра прокоментував ситуацію і навколо скандального округу №59, на якому підрахунок голосів тимчасово заблокували озброєні люди.

«По цьому округу немає підтверджених фактів про підробку результатів волевиявлення, — сказав Антон Геращенко. — Там було протистояння через недовіру одного кандидата до другого, у зв’язку з цим членів комісії не допускали до роботи. Потім вони то пропадали, то на них чинили збройний тиск».

При цьому Антон Геращенко підкреслив, що ніхто не має права примушувати членів дільничних чи окружних виборчих комісій «працювати так, як комусь хочеться».

«По цьому округу відкрито низку кримінальних проваджень за статтею про вплив на роботу виборчих комісій», — зазначив Антон Геращенко.

За його словами, нині ситуація на окрузі під контролем. «Було вжито достатньо заходів для охорони членів виборчої комісії, яким погрожували, — запевнив радник міністра. — Ми проведемо розслідування і розповімо суспільству, хто тиснув на членів комісії».

Антон Геращенко пообіцяв, що про перебіг розслідування всіх фактів  порушення виборчого законодавства суспільство обов’язково поінформують.