ДІАЛОГ

Урядова робоча група розглядає пропозиції малого бізнесу

Пристрасті довкола прийняття Верховною Радою Податкового кодексу не вщухають уже котрий день поспіль. Документ активно обговорюють в кабінетах і на майданах в усіх регіонах України. Аби верхи почули низи, Прем'єр-міністр Микола Азаров напередодні свого візиту до Лівії розпорядився створити в уряді робочу групу, яка займатиметься врегулюванням окремих положень Податкового кодексу.

Численні вітчизняні та зарубіжні інформаційні агенції цитують звернення глави українського уряду, яке пролунало з Лівії. Воно адресоване тим представникам малого бізнесу, що працюють за спрощеною системою оподаткування й найбільше не задоволені зміною чинного законодавства.

- Краще за все вирішувати ці питання не у наметових містечках або деінде. Краще за все врегулювання положень Податкового кодексу вирішувати шляхом ведення діалогу. Перед від'їздом до Лівії я створив робочу групу під керівництвом першого віце-прем'єр-міністра Андрія Клюєва, до складу якої входять всі необхідні спеціалісти, у тому числі голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник. Я попросив, щоб ця робоча група протягом кількох днів ще раз повернулася до положень Податкового кодексу, які не влаштовують людей, що працюють за спрощеною системою оподаткування, і глибоко переконаний, що компроміс буде знайдено.

Робоча група вже провела зустріч з представниками малого та середнього бізнесу й погодила частину своїх вимог щодо Податкового кодексу. Про це повідомив голова Союзу захисту підприємництва Сергій Коротич в ефірі одного з телеканалів. Він наголосив, що пропозиції пікетувальників передано і стосовно деяких одразу знайдено позитивне рішення.

Зокрема йдеться про погодження п'яти норм: збільшення з 600 до 800 тисяч гривень максимального щорічного доходу підприємців, які працюють на єдиному податку і використовують касовий апарат; збільшення з чотирьох до п'яти найманих працівників; відтермінування на півроку введення обов'язкового бухгалтерського обліку. А також про запровадження амністії за залишками товару на 1 січня та право фізичних осіб - платників єдиного податку здавати в оренду житлові та нежитлові приміщення з обов'язковою сплатою податку з фізосіб.

На 24 листопада була запланована друга зустріч представників малого бізнесу з А. Клюєвим. Коли верстався номер, про неї нічого не було відомо. Зате надійшла інформація про те, що найконфліктніші моменти, які стосуються змін у сфері адміністрування податків і повноважень податкової адміністрації, розглядаються на нараді представників влади у першого заступника глави Адміністрації Президента Ірини Акімової.

Чи встигнуть погодити за пару днів всі суперечливі норми, поки не відомо. Нині документ опрацьовується в юридичному управлінні парламенту. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, Податковий кодекс можуть передати йому на підпис уже 25-26 листопада. Разом з тим спікер не виключає, що Президент Віктор Янукович, підписавши документ, одразу може запропонувати внести зміни до нього.