Так колись казала моя покійна бабуся, коли йшлося про людей, які переймаються виключно власними клопотами і питаннями. Тобто їм байдуже, чим і як живе громада, сусіди, знайомі. Навіть одного разу, коли в нашому селі загорілася комора і всі селяни прибігли посеред ночі з відрами гасити полум’я, знайшлися гапки, які «не почули» шуму-гамору, а спокійнісінько спали до самісінького ранку.

Життя плине, минають роки, а гапки як були, так і залишаються. Звісно, в інших варіантах, формах і вимірах, але суть незмінна.

Особливо зримо і випукло помічаєш їх сьогодні, в цей важкий і драматичний для всіх нас час. Коли на сході вирує війна, гинуть співвітчизники, дедалі більше з’являється нових горбиків на кладовищах в усіх куточках України.

Здається, яка ще більша біда може бути для народу. І коли, як не тепер, надзвичайно важливими є взаємна підтримка, виручка, допомога, щоб загасити воєнне полум’я, що набуває загрозливих масштабів. І хай не в кожного є можливості щось суттєве протиставити лихові (маю на увазі насамперед пенсіонерів, інвалідів, хворих), однак кожен із нині сущих може бодай у думках перейнятися тривогами, висловити співчуття родинам загиблих, словом, відгукнутися на біду і не стояти осторонь вогню.

Але… Протягом останніх місяців у ЗМІ, і в першу чергу в соціальних мережах, поряд з гарячими повідомленнями з Донбасу фігурують новини або ж запальні дискусії, які не просто ріжуть слух чи око. Їх улаштовують насамперед представники культурно-мистецького бомонду, VIP-персони, інші «діячі» та учасники розважальних шоу-програм.

Ось новина з далеких Мальдівів, де відпочиває одна з поп-дів (хоча краще писати з літери «ж») вітчизняної естради. Своїм численним шанувальникам вона запропонувала на огляд серію нових купальників та бікіні: мовляв, який з них найдужче пасує до її, м’яко кажучи, фігури.

Леле, які пристрасті розгорілися! Доходить ледь не до взаємних образ. Воістину, про смаки не сперечаються — їх відстоюють кулаками.

Інша співачка українського походження, яка багато років тому переїхала до білокам’яної, навідалася до Києва і вперше явилася перед ясні очі своїх прихильників без… макіяжу. Знову ж таки, амплітуді вражень можна лише позаздрити. Хоча дехто так закрутив думку, що невтямки: чи то їхньому кумирові й далі виходити на люди без розфарбовування, чи то припинити експерименти і більше не лякати шанувальників.

Третя епатажна жриця сцени продовжує інтригувати новиною про свою вагітність. Одні кажуть, що то все брехня і чистісінький піар, інші схиляються до думки, що таки справді вагітна. А дехто обирає власний варіант: вагітна, але не дуже. І хоч дискусія триває 10-й місяць, кінця-краю їй не видно.

Перелік подібних інтриг-розваг можна продовжувати. Тут і наш сучасник-супермен — актор, який нарощує кубики на животі, і синок одного із відомих політиків, який взяв участь у відкритті нічного розважального клубу в столиці і при цьому похизувався новим годинником із діамантами, і…

Немає найменшого бажання не тільки перелічувати їх, а й дивитися на їхні пустопорожні і блюзнірські витребеньки. Звісно, в жодному законі не вписано жодного параграфа, який би забороняв красиво жити, відпочивати, розважатися. Кожен чинить так, як велить власна совість (якщо вона, звичайно, є).

Про все це подумалося вдома, коли повернувся з похорону чергового загиблого уродженця Сумщини, який віддав життя в зоні АТО. Ще коли йшов у жалобній колоні, чомусь зринули в пам’яті вищеперелічені факти. І так мулько стало на душі…

Гапки — вони в усі часи гапки.