ПЕРСПЕКТИВИ

Протягом наступної п’ятирічки Україна планує активізувати космічні програми
 

З нагоди Дня працівників ракетно-космічної галузі України і Всесвітнього дня авіації та космонавтики керівництво держави привітало працівників цієї сфери. «Високо ціную досягнення ракетобудівників, інженерів та конструкторів, які зберегли традиції своїх попередників і роблять вагомий внесок у створення вітчизняного фонду високих технологій. Упевнений, що ми й надалі будемо ефективно використовувати свої інтелектуальні надбання, забезпечуючи тісну співпрацю з провідними аерокосмічними корпораціями», — йдеться, зокрема, у вітанні Президента Віктора Януковича. 

Зі свого боку, Прем’єр-міністр Микола Азаров відзначив, що за роки незалежності здійснено 125 пусків ракетоносіїв вітчизняного виробництва та виведено в космос 238 супутників на замовлення 19 держав світу. «Авторитет і активна позиція вчених, фахівців галузі сприяють інтеграційним процесам та налагодженню співпраці у космічній сфері з Російською Федерацією, США, країнами Європейського Союзу та іншими державами», — йдеться у вітанні глави уряду.
 

Нині вітчизняна ракетно-космічна галузь активно співпрацює зі світовим товариством у сфері підкорення космосу. Згадаймо лише програму «Морський старт», де одну з головних ролей відіграють наші ракетоносії, будівництво космодрому в Бразилії та запланований з нього запуск українського «Циклон-4», нещодавній перший запуск європейського ракетоносія «Вега», на четвертому ступені якого встановлено двигун українського виробництва.

Водночас Україна планує збільшити свою присутність на орбіті Землі за рахунок запусків нових супутників. Як повідомив під час  відеоконференції у Будинку уряду голова Державного космічного агентства Юрій Алексєєв, протягом наступної п’ятирічки Україна виведе на орбіту два нових апарати, аналогічних супутнику «Січ-2». За його словами, на це передбачено фінансування з держбюджету, тож проблема має лише науково-технічний характер. Юрій Алексєєв зазначив, що вітчизняну школу з будівництва супутників не втрачено, проте після «Січ-2» більше не було досвіду в цій сфері. Однак він переконаний: якщо до роботи залучити всі вітчизняні науково-технічні потужності, Україна матиме на орбіті власне угруповання супутників.