Нині, мабуть, немає жодної людини, яка б не допомагала бійцям, котрі несуть службу в зоні АТО. Кожен як може підтримує військових. Своєрідні звіти про добрі справи підготували власні кореспонденти «Урядового кур’єра».

Нині найближчі сусіди-росіяни принесли на українську землю велике зло й трагедію — війну, руїну, смерть. Щоб побороти лихо, наші співвітчизники самовідданістю, пожертвами, гідними справами й за лінією вогню наближають перемогу над агресором та його бойовиками, а отже, й час добра. Студенти Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського зібрали кошти, за які для оборонців рідної землі придбали шість комплектів, а це військовий формений одяг, берці, рукавиці тактичні, шапки, балаклави. І навіть про каву та цигарки для бійців подбали. Прикметно, що всі ці дарунки нещодавно на український схід майбутні медики передали разом з автомобілем МАЗ.

Цю вантажівку юнаки й дівчата теж купили, організувавши у вересні тижневу доброчинну арт-акцію «Фото патріота». Тоді всіх охочих тернопільців і гостей обласного центру студенти медуніверситету знімали на тлі державного прапора України. Кожен із сфотографованих робив за таку послугу певний благодійний внесок. Патріотичні світлини студентські фотографи розміщували в соціальних мережах, тож кожен учасник акції міг власні знімки звідти взяти. У соцмережах щовечора розміщували й фотокопію звіту отриманих пожертв.

Студенти і заступник командира батальйону «ОУН» Борис Гуменюк перед відправленням в зону АТО автомобіля МАЗ, про який подбали майбутні медики. Фото надане автором

За весь час цього доброчинного проекту майбутнім медикам вдалося зібрати майже 20 тисяч гривень. Але для придбання МАЗа цих грошей виявилося замало. Тоді на допомогу прийшов тернопільський меценат Тарас Демкура, який додав потрібну суму.

Автомобіль відремонтували, пофарбували у захисний колір. Прийняти ж студентський транспортний подарунок приїхав краянин заступник командира батальйону «ОУН» Борис Гуменюк. Тим часом голова Тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Ігор Васильків повідомив, що їхні активісти вже відправили в зону проведення АТО 15 автомобілів, одну бойову розвідувальну машину та автомобіль швидкої допомоги.

До слова, карету швидкої допомоги «Форд» із сучасним обладнанням допоміг тернопільським автомайданівцям придбати один з наших співвітчизників, який мешкає в Німеччині. Але спочатку був, можна сказати, вже легендарний «жовток». Його на буремний схід відправили ще влітку. «ПТН ПНХ» — такий номерний знак мав цей транспортний засіб. Вразив він, звісно, не лише цим. Як каже пан Ігор, тоді важко ще було потурбуватися про повноцінну «швидку». Тож вирішили для потреб медиків переобладнати закуплений мікроавтобус «Фольксваген». Народні умільці за добу впоралися з цим завданням. А оскільки транспортний засіб був жовтогарячого кольору, то волонтери назвали його «жовтком».

Санітарне авто показали в репортажах на всеукраїнських телеканалах. Після цього волонтери з багатьох областей телефонували до Тернопільського осередку ВО «Автомайдан» і просили поради, як переобладнати й облаштувати бус в автозасіб для перевезення поранених. «Жовток» влітку передали медикам 25-ї десантної бригади. В його салон тоді завантажили для українських воїнів прапори, генератор, дефібрилятор, а також чимало різних медикаментів, продуктів харчування та воду від доброчинників.

Нещодавно в зону воєнних дій із Тернопілля знову відправили дві «швидких», про які подбали автомайданівці з міста Кременця. Вони також власними силами відремонтували, укомплектували й випробували БРДМ. З іншого райцентру області — Чорткова — теж вирушив на український схід автомобіль. До збирання коштів на цю автівку долучилися й волонтери місцевого осередку «Автомайдану», який тут створили лише два місяці тому.

Нині «Автомайдан» з Тернополя знову готує до відправлення бійцям АТО кілька автомашин. Ця організація транспортні засоби почасти закуповує, ремонтує й доправляє на східні українські рубежі разом з Об’єднанням заради громади «Ядро».

Легковики, вантажівки, інший транспорт як подарунки з Тернополя вже не раз отримали не лише фронтові медики, а й зокрема охоронці аеропорту, зведений міліцейський загін, добровольчі батальйони «Київ-2» та «Айдар».