НА ЧАСІ

За словами Секретаря РНБОУ, Президент вимагає прискорити реформи безпекового і
оборонного секторів

Президент України поставив завдання прискорити доопрацювання пакета стратегічних документів, що стосуються сектору безпеки і обороноздатності нашої країни та підготувати проект рішення для затвердження на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Про це заявив Андрій Клюєв, коментуючи результати першого засідання Комітету з реформування та розвитку Збройних сил та оборонно-промислового комплексу.

Ключовим документом Андрій Клюєв назвав оновлену Стратегію національної безпеки України, яка визначає загальні принципи, пріоритетні цілі, завдання та механізми захисту життєво важливих інтересів нашої країни та її громадян від зовнішніх і внутрішніх загроз.

За словами Секретаря РНБО, на основі цих стратегічних установок буде прийнято Військову доктрину. Вже з урахуванням проектів цих основних документів триває робота над Концепцією реформування та розвитку Збройних сил України.

Андрій Клюєв нагадав, що в лютому Президент України доручив Міністерству оборони спільно з Генеральним штабом підготувати реалістичну концепцію ефективного реформування української армії.

«Світ змінюється дуже швидко. Світова економічна криза стала провісником переходу світової економіки до нового технологічного устрою, який супроводжується зміною світової геополітичної карти. Гострота конкуренції жодним чином не зменшилася — навпаки. Просто нові технології змінили характер воєнних загроз. Сьогодні війни часто виграють ще до початку самих військових дій, по суті, в інформаційному просторі. А спецоперації в деяких випадках набувають більшого значення, ніж широкомасштабні військові дії», — заявив Андрій Клюєв. За словами Секретаря РНБО, на основі нових технологій відбувається прискорене переозброєння країн-лідерів, в 2007 — 2009 роках було змінено їх військові доктрини.

«Для гідного відстоювання власних національних інтересів, для забезпечення власної безпеки Україна повинна рухатися швидше. Саме тому Президент нашої країни вимагає прискорити реформу не тільки Збройних сил, а й усього вітчизняного оборонно-промислового комплексу», — цитує слова Секретаря РНБО його прес-служба.

Андрій Клюєв повідомив, що нині триває робота над основними показниками бюджету всіх структур, що виконують завдання національної оборони та безпеки України на 2013 рік, які планується затвердити на засіданні РНБО.

Секретар Радбезу підкреслив, що серед пріоритетів — перехід від річного оборонного замовлення на трирічний. Це, за словами Андрія Клюєва, дасть змогу діяти в загальній логіці переходу до середньострокового соціально-економічного планування і більш системно й ефективно виконувати програму переозброєння Збройних сил.

Комітет з реформування та розвитку Збройних сил України та оборонно-промислового комплексу було створено 16 березня указом Президента України для координації роботи органів влади та розробки державної політики в оборонній сфері. Голова Комітету — Президент України, а виконавчий секретар — Секретар РНБО. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»